Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poslanec hlasoval proti anexii Krymu: Po krku mu ide polícia, vraj za spreneveru!

Iľja Ponomariov Zobraziť galériu (2)
Iľja Ponomariov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Dolná komora ruského parlamentu vydala dnes na trestné stíhanie jediného poslanca, ktorý vlani hlasoval proti anexii ukrajinského polostrova Krym.

Drvivá väčšina poslancov Štátnej dumy súhlasila s tým, aby bol ich kolega Iľja Ponomariov zbavený poslaneckej imunity. Svojím rozhodnutím otvorili cestu pre jeho stíhanie v kauze údajnej sprenevery, v dôsledku ktorého môže prísť o kreslo poslanca.

Členovia Štátnej dumy sa prípadom zaoberali na žiadosť prokuratúry, podľa ktorej je Ponomariov podozrivý zo sprenevery, súvisiacej s jeho prácou pre štátom financovanú technologickú nadáciu Skolkovo.

Ľavicový politik a IT podnikateľ Iľja Ponomariov bol jedným z vodcov masových opozičných protestov z rokov 2011-12. Vlani ako jediný poslanec oboch komôr ruského parlamentu hlasoval proti zákonu, ktorým bol k Rusku pripojený Krymský polostrov.

Ponomariov (39) sa v súčasnosti nachádza v Spojených štátoch a kauzu údajnej sprenevery označuje za politicky motivovanú aktivitu, ktorá ho má dostať z politiky a zamedziť jeho návratu do Ruska. O poslanecké kreslo príde len v prípade, ak jeho vinu potvrdí súd.

Poslanec hlasoval proti anexii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu