Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rusi vraj provokujú Poliakov, bratislavskí poslanci chcú zabrániť zhromaždeniu na Slavíne

Približne 50 ruských a bieloruských áut  sa vydalo na Zobraziť galériu (9)
Približne 50 ruských a bieloruských áut sa vydalo na "cestu slávy" (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Ruské a bieloruské posádky približne 50 áut na trase nazvanej "cesta slávy" chcú cestou z Poľska do Nemecka osláviť 70. výročie sovietskeho víťazstva nad nemeckým nacizmom. Ruskí a bieloruskí jazdci v tmavých uniformách a s národnými vlajkami sú na ceste z Moskvy cez Poľsko do nemeckého mesta Torgau, kde sa stretli sovietske a americké vojská v apríli 1945, krátko pred porážkou nacistického Nemecka.

V stredu ráno sa zastavili na cintoríne Červenej armády vo varšavskom parku, kde sa modlili, položili vence a červené karafiáty. Potom sa vydali na ďalšiu cestu.

Približne 50 ruských a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Na budúci týždeň sa k nim pridá skupina motorkárov nazvaných Noční vlci, ktorí vyštartujú z Moskvy v sobotu 25. apríla. Poľsko ich cestu považuje za provokáciu. Motorkári by mali na svojej 5000-kilometrovej trase prejsť aj Bratislavou. Ich šéfom je Aleksandr Zaldostanov známy ako Chirurg, ktorý je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimira Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Klub Noční vlci otvorene podporoval napríklad minuloročnú anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Do Berlína plánujú doraziť 9. mája.

Poslanci Starého Mesta sa pre Nočných vlkov obrátili na starostu

Poslanci bratislavského Starého Mesta za SDKÚ-DS poslali starostovi mestskej časti Radoslavovi Števčíkovi list. Žiadajú ho v ňom, aby dôkladne zvážil možnosť zakázania verejného zhromaždenia motorkárskeho klubu Noční vlci z Ruska pri vojnovom pamätníku Slavín, ktorý je na území Starého Mesta. Ak by gang tento zákaz nerešpektoval, požadujú, aby sa obrátil na políciu s prosbou o súčinnosť.

Podľa poslancov Barbory Oráčovej a Martina Gajdoša, ktorí sú pod listom podpísaní, sú Noční vlci známi agresívnymi vyjadreniami, demonštráciou sily a propagáciou vojny. Zároveň tvrdia, že títo členovia sa chvália osobnou účasťou v bojoch na Ukrajine a chcú zneužiť oslavy konca 2. svetovej vojny jazdou po Európe. 

"Považujeme to za pošliapanie pamiatky desiatok miliónov obetí vojny. Nemôžeme pripustiť, aby bolo na túto provokáciu zneužité hlavné mesto SR a vojnový pamätník Slavín," uviedli v liste.

Varujú pred reálnym nebezpečenstvom narušovania verejného poriadku na Slavíne, násilia a porušovania ľudských práv. "Upozorňujeme na hroziace porušovanie ústavy, zákonov a medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná," píšu poslanci.

Mestská časť Staré Mesto uviedla, že do dnešného dňa jej Noční jazdci neohlásili žiadne zhromaždenie. Každý, kto má záujem o organizovanie zhromaždenia, má pritom podľa zákona povinnosť to nahlásiť. "Autorov výzvy chceme ubezpečiť, že Staré Mesto bude dôsledne dodržiavať všetky paragrafy zákona o zhromaždovacom práve. Situáciu monitorujeme v súčinnosti s políciou," povedala Nora Remiarová z komunikačného oddelenia mestskej časti.

Noční vlci sa plánujú zastaviť na Slavíne 2. mája, a to v rámci svojej jazdy z Moskvy do Berlína. Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku vyhlásilo, že jazda ruského motorkárskeho klubu nie je provokáciou a, naopak, je venovaná 70. výročiu ukončenia 2. svetovej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu