Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Konflikt na Ukrajine si vyžiadal to najcennejšie: Šokujúci počet detských obetí!

Konflikt na Ukrajine si vyžiadal život 65 detí Zobraziť galériu (5)
Konflikt na Ukrajine si vyžiadal život 65 detí (Zdroj: youtube.com)

KYJEV - Konflikt vo východoukrajinskom Donbase si doteraz vyžiadal životy najmenej 65 detí a ďalších 127 ich utrpelo zranenia, informoval dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve splnomocnenec prezidenta pre práva detí Mykola Kuleba, ktorý podotkol, že ide o oficiálnu štatistiku vlády. Podľa OSN bolo v konflikte zranených najmenej 159 maloletých.

Kuleba spresnil, že väčšina detí podľahla zraneniam v dôsledku zásahu črepinou granátu, výbuchov alebo zo strelných zbraní. Splnomocnenec tiež uviedol, že ďalšie stovky detí trpia kvôli smrti jedného či oboch rodičov, majú psychické problémy, prejavuje sa na nich stres, nedostatočná výživa, nedostupnosť vzdelávania, rozpad rodín a podobne.

Konflikt na Ukrajine si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube.com)

Kuleba dnes oznámil, že jeho úrad predkladá parlamentu návrh na prijatie programu na zjednodušenie adopcií detí z oblastí na východe Ukrajiny, kde od vlaňajšej jari prebieha tzv. protiteroristická operácia (ATO) vládnych síl. Spresnil, že návrh zákona je už pripravený na prerokovanie poslancami.

Konflikt na Ukrajine si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube.com)

Poslankyňa Iryna Heraščenková na brífingu informovala, že počas evakuácie zo zóny ATO mnohé deti stratili alebo prišli o doklady vrátane rodných listov. Znovuvydanie dokladov je možné dosiahnuť len prostredníctvom súdov, čo je dlhá procedúra. Práve preto navrhovaný zákon zavádza tzv. patronátnu rodinu, ktorá sa osirelých alebo opustených detí ujme. Poslankyňa vyjadrila nádej, že parlament zákon prijme v čo najkratšom čase. Konflikt na východe Ukrajiny si celkovo vyžiadal už viac ako 5600 obetí na životoch.

Ďalšia obeť útoku v Charkove: O život prišiel len 15 ročný chlapec

Pätnásťročný chlapec, ktorý upadol do kómy po nedeľňajšom bombovom útoku v Charkove, dnes zomrel aj napriek úsiliu lekárov o záchranu jeho života. Pre agentúru UNIAN to uviedli charkovské mestské úrady. K výbuchu v Charkove došlo počas zhromaždenia a pochodu na podporu jednoty Ukrajiny. Dvaja ľudia zahynuli na mieste, 11 ďalších utrpelo zranenia. Tínedžer upadol do kómy v dôsledku traumatického poškodenia mozgu, uviedol UNIAN.

Poradca šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU Markijan Lubkivskyj v nedeľu na Facebooku oznámil, že boli zadržané štyri osoby, ktoré sa mohli podieľať na príprave a spáchaní teroristických trestných činov v Charkove. Zaistili sa aj zbrane - vrátane raketometu. V meste po útoku vyhlásili najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti. Útok vyšetrujú ako pokus o teroristický čin s následkom smrti.

Porošenko si verí: Krym bude opäť ukrajinský!

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Ukrajina znova prevezme kontrolu "nad dočasne okupovaným" Krymským polostrovom, ktorý sa pred rokom - na základe výsledkov sporného referenda - stal subjektom Ruskej federácie. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré Porošenko vydal v súvislosti s prvým výročím udalostí na Kryme.

Prezident uviedol, že proces návratu Krymu pod ukrajinskú správu nebude jednoduchý ani krátky, ale určite k tomu dôjde a "spoločne budeme budovať nový Krym, v ktorom budú zabezpečené práva pôvodného obyvateľstva Krymu a všetkých obyvateľov polostrova bez ohľadu na ich národnostnú, jazykovú alebo náboženskú príslušnosť". Porošenko v tejto súvislosti spomenul fakty o celom rade prípadov porušenia základných práv krymských Tatárov, Ukrajincov, ale aj proukrajinsky zmýšľajúcich Rusov či príslušníkov iných národností. 

Upozornil, že páchatelia zločinov proti ukrajinskej štátnosti a porušovatelia ľudských práv na Kryme sa za svoje činy budú zodpovedať pred súdom v Haagu a ukrajinskými súdmi. Varoval tiež, že všetok majetok patriaci ukrajinským občanom alebo štátu, ktorý súčasné vedenie na Kryme znárodnilo, "bude musieť jedného dňa vrátiť a zodpovedať sa za to pred súdom".
     

Separatisti a ukrajinská armáda podpísali dohodu: Stiahnu ťažké zbrane z Donbasu

Ukrajinská armáda a proruskí separatisti pripravujú odsunutie ťažkých zbraní z frontu v Donbase. Príslušnú dohodu podpísali zástupcovia oboch strán v noci zo soboty na nedeľu. S prípravou sťahovanie sa začalo v nedeľu, fakticky by odsun mal podľa agentúry TASS začať v utorok a mal by trvať dva týždne.

Ukrajinská armáda podľa TASS odsunie ťažké zbrane zo súčasnej línie dotyku, kým luhanskí a doneckí separatisti stiahnu delostrelectvo a ťažké palebné systémy z frontovej línie podľa minského memoranda z 19. septembra 2014. Túto podobu odsunu určuje novo uzavretá dohoda k podmienkam presadenie minských dohôd, ktorá bola podpísaná pred zhruba týždňom v bieloruskej metropole.
 
Situácia na východe Ukrajiny je naďalej neprehľadná. Cez uzavretú dohodu sťahovania ťažkej techniky prichádzali o uplynulom víkende z tejto oblasti správy o údajnom premiestňovaní povstaleckých oddielov a techniky k strategicky významnému mestu Mariupol a o údajných nových presunoch bojovej techniky z Ruska do Donbasu.
 
V Kyjeve má ukrajinské ministerstvo vnútra oboznámiť verejnosť s ďalšími podrobnosťami vyšetrovania masakra na kyjevskom námestí Nezávislosti (Majdan) vlani začiatkom roka. Sľúbil to cez víkend minister vnútra Arsen Avakov. Pri demonštráciách na Majdane bola zabitá zhruba stovka ľudí. Prezident Petro Porošenko v piatok vyhlásil, že stopy vyšetrovania masakry z Kyjeva vedú k poradcovi ruskeho prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajinská armáda podmieňuje odsun ťažkej techniky zastavením paľby protivníka 

Ukrajinské vojenské velenie dnes uviedlo, že nezačne so sťahovaním ťažkých zbraní, kým proruskí separatisti neprestanú s útokmi na pozície ukrajinskej armády. Ostreľovanie pretrváva napriek tomu, že obe strany sa zaviazali rešpektovať prímerie, ktoré platí od polnoci 15. februára.
 
Hovorca ukrajinskej armády Anatolij Steľmach dnes konštatoval, že intenzita ostreľovania sa v posledných dňoch citeľne znížila a v noci nadnes boli pozície ukrajinskej armády terčom paľby protivníka len dvakrát - v prvom prípade z ručných zbraní, v druhom prípade bolo nasadené delostrelectvo. Iný hovorca ukrajinských ozbrojených síl, Vladyslav Selezňov, však spresnil, že práve vzhľadom na pokračujúcu paľbu "nemôže byť zatiaľ ani reči o stiahnutí zbraní".
 
Proruskí separatisti aj dnes zopakovali, že pokračujú v sťahovaní svojich zbraní od demarkačnej čiary v súlade s minskými dohodami. Pre agentúru RIA Novosti to dnes vyhlásil jeden z lídrov Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), Vladislav Dejnego, ktorý však nijako nekomentoval vyhlásenie hovorcu ukrajinskej armády Selezňova. Dejnego zdôraznil, že povstalci rešpektujú dohodu o prímerí. "Je ticho. Prímerie sa prakticky neporušuje. Len zriedka sa ozvú výstrely z ručných zbraní a mínometná paľba," spresnil.
 
Agentúra UNIAN s odvolaním sa na vládne vojenské zdroje informovala, že v oblasti južne od Donecka badať upevňovanie pozícií protivníka a sústreďovanie posíl. Najzložitejšia je situácia v oblasti smerom na prístavné mesto Mariupol, tvrdí ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk. 
 
Povstalci tam podľa neho za posledných 24 hodín presunuli najmenej 350 ľudí, 15 nákladných a 20 obrnených vozidiel vrátane šiestich tankov. Koncentráciu živej sily a techniky podľa Tymčuka badať aj v Donecku, kam sa zrejme presunul rad jednotiek, ktoré sa v uplynulých týždňoch zapojili do bojov o Debaľceve, odkiaľ sa minulý týždeň stiahla ukrajinská armáda. 
 
Podľa agentúry Ukrinform odvolávajúcej sa na velenie vládnej protiteroristickej operácie (ATO), vládne jednotky naďalej udržiavajú obranu demarkačnej čiary, pričom "nereagujú na provokácie protivníka".

Po nedeľňajšom útoku vyhlásili v Charkove smútok 

Dnešok je vo východoukrajinskom meste Charkov vyhlásený za deň smútku za dvoma obeťami útoku na účastníkov pochodu za jednotu Ukrajiny, ktorý bol súčasťou podujatí organizovaných celoštátne pri príležitosti prvého výročia demonštrácií na kyjevskom Majdane. S odvolaním sa na charkovského primátora Hennadija Kernesa o tom informovala agentúra RIA Novosti.
 
Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka jedným z mŕtvych je známy miestny aktivista Ihor Tolmačov, druhým je policajt. Ďalší piati policajti sú medzi zranenými. Poradca šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU Markijan Lubkivskyj neskôr v nedeľu na Facebooku oznámil, že boli zadržané štyri osoby, ktoré sa mohli podieľať na príprave a spáchaní teroristických trestných činov v Charkove. Zaistili sa aj zbrane - vrátane raketometu. Polícia a prokuratúra prípad vyšetrujú ako pokus o teroristický útok, spresňuje RIA Novosti.
 
V meste po útoku vyhlásili najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti. Ako uviedla charkovská radnica, dnes na všetkých úradoch, školách a iných verejných budovách spustili ukrajinské zástavy na pol žrde. V meste boli zrušené všetky na dnes naplánované kultúrne podujatia.
 
O 13.00 h miestneho času obyvatelia mesta uctia pamiatku obetí minútou mlčania. Primátor mesta Kernes vyzval obyvateľov Charkova, aby sa zdržali akejkoľvek radikálnej reakcie na nedeľňajší útok. Používatelia internetových sociálnych sietí, vrátane známych politikov, medzitým obviňujú zo zodpovednosti za útok politikov či občianske zoskupenia.
 
Líder Radikálnej strany Ukrajiny Oleh Ľaško, ktorý je aj poradcom šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU, na svojom konte na Facebooku tvrdí, že vinu za útok v Charkove nesú nerozhodní ukrajinskí politici. Ich nerozhodnosť je podľa neho citeľná aj pri riešení bezpečnostnej situácie a vnútropolitických problémov.
 
Poradca ministra vnútra Anton Heraščenko zasa deklaroval, že za útokom je skupina Charkovskí partizáni. O ich účasti svedčia aj dôkazy zozbierané na mieste činu: Heraščenko vyhlásil, že presne taký typ výbušniny a odpaľovacieho zariadenia bol použitý aj pri iných útokoch, za ktoré prevzali zodpovednosť Charkovskí partizáni.
 
Táto skupina však pripisovanú vinu za útok odmietla prostredníctvom videoposolstva, ktoré je dostupné na internete. "Neplánovali sme a neplánujeme svoje akcie na miestach, kde sa zhromažďujú civilistov, a to bez ohľadu na ich politické názory," uviedol jeden z predstaviteľov organizácie. 
 
Podľa neho vinu za útok nesie minister vnútra Arsen Avakov, ktorý "vydal rozkaz na útok s cieľom zaviesť aj v Charkovskej oblasti režim protiteroristickej operácie" (ATO), ktorá od vlaňajšieho apríla prebieha v dvoch susedných oblastiach Donbasu - Doneckej a Luhanskej.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu