Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tatári kvôli ruskej anexii vo veľkom opúšťajú Krym

Protest Krymských Tatárov Zobraziť galériu (2)
Protest Krymských Tatárov (Zdroj: SITA)

KYJEV – Počet príslušníkov tatárskej menšiny, ktorí opustili polostrov Krym po jeho opätovnom pričlenení k Rusku, presiahol 10 000. V utorok to podľa agentúry Interfax Ukrajina povedal jeden z vodcov krymských Tatárov Refat Čubarov, podľa ktorého presná evidencia utečencov neexistuje.

Na brífingu v Kyjeve uviedol, že z Krymu za posledný rok podľa oficiálnych údajov ušlo asi 20 000 ľudí, z čoho polovica sú Tatári. „Skutočný počet je však určite vyšší,“ vyhlásil.

Krym sa do Ruska opäť vrátil 21. marca 2014, keď prezident Vladimir Putin podpísal zákon o jeho pričlenení k federácii. Tento krok vyvolal najvážnejšiu krízu medzi Západom a Ruskom od skončenia studenej vojny. Mnohí z krymských Tatárov, ktorí používajú vlastný turkický jazyk a vyznávajú islam, vnímalo návrat pod správu Moskvy s nevôľou, keďže za sovietskej éry bol ich národ utláčaný. Na polostrove ich žije okolo 280-tisíc. 

Organizácia Human Rights Watch (HRW) opakovane konštatovala porušovanie práv krymských Tatárov. Konkrétne upozornila na prenasledovanie tatárskej menšiny ako aj aktivistov a novinárov, ktorí sa nesúhlasne vyjadrujú o pripojení k Rusku. Úrady pod rôznymi zámienkami, ako je napríklad boj proti extrémizmu, prenasledujú ľudí, ktorí sa opovážia kritizovať ruské kroky na Kryme. Tatári sú podľa správy vystavení silnému politickému a náboženskému útlaku. 

Krymských Tatárov v roku 1944 vodca Sovietskeho zväzu Josif Stalin prikázal deportovať do strednej Ázie pre údajné sympatizovanie s nacistickým Nemeckom. Po kolapse zväzu sa v 90. rokoch mnohí do regiónu vrátili.

Tatári kvôli ruskej anexii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu