Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vodcovi separatistov išlo o život: Nechýbalo veľa a v Donecku by ho dostali míny

Alexandr Zacharčenko
Alexandr Zacharčenko (Zdroj: Twitter)

DONECK - Delostrelecké súboje sa dnes len niekoľko hodín pred dohodnutým prímerím nevyhli ani Donecku, kde explodovali tri míny v centre mesta. Črepiny sa rozleteli len asi sto metrov od miest, kde v tej dobe hovoril s novinármi vodca doneckých povstalcov Alexandr Zacharčenko. Bombardovaním bol zasiahnutý medzinárodný hotel, Zacharčenko vyviazol nezranený. O prípadných stratách medzi civilistami nie sú žiadne správy.

Ešte pred incidentom stihol Zacharčenko novinárom povedať, že dohoda o prímerí uzatvorená v bieloruskom Minsku je veľkým víťazstvom povstalcov. "Je to víťazstvo našej diplomacie. Je to zároveň dôkaz o politickej agónii Ukrajiny," povedal šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Potvrdil pritom, že doneckí povstalci dnes o polnoci miestneho času zastavia paľbu na celej frontovej línii.

S novinármi dnes hovoril aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý v Kyjeve slávnostne odovzdal ukrajinským pohraničníkom novú výzbroj. Vyhlásil, že ak pokus o vyhlásenie prímeria dnes o polnoci znovu zlyhá, bude vedenie štátu postavené pred nutnosť vyhlásiť v krajine vojnový stav. "Je to ťažké, ale nevyhnutné rozhodnutie. Vojnový stav bude zavedený nielen v Donecku a Luhansku, ale po celej krajine," upozornil prezident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu