Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prímerie na Ukrajine: Obviňovanie z porušení, povstalci nepustili kontroly do Debaľceva, streľba!

Petro Porošenko Zobraziť galériu (22)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská armáda okamžite splnila rozkaz prezidenta krajiny Petra Porošenka na zastavenie paľby v súlade s podmienkami dohody o prímerí z Minska. Symbolom vážnych obáv o osud novo vyhláseného prímeria na východe Ukrajiny sa dnes stalo mesto Debaľcev na pomedzí Doneckej a Luhanskej oblasti, kde povstalci podľa Kyjeva i európskych kontrolórov porušujú ustanovenia minských mierových dohôd. Hoci k ich rešpektovaniu separatistami nepriamo vyzvalo Rusko, vzbúrenci ostreľujú obkľúčené ukrajinské jednotky a bránia misii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v plnení jej kontrolných funkcií.

 

 

Prímerie pritom začalo nádejne, po doznení sobotňajších tvrdých bojov panoval podľa oboch znepriatelených táborov na Donbase pokoj. Občasné prestrelky, z ktorých vyvolania sa vzájomne obviňovali obe strany, označil Kyjev za lokálne incidenty a provokácie. Armáda vraj bude reagovať len na útoky proti svojim vlastným vojakom či civilným objektom. "Tendencia k stabilizácii situácie" je podľa ukrajinského velenie zjavná.

Nezvyčajné ticho na línii frontu hlásili aj ľudia žijúci v bojovej zóne. Donecká radnice dopoludnia oznámila, že v meste sa nebojuje, ustalo aj delostrelecké, raketové a mínometné ostreľovanie obytných štvrtí. Policajný veliteľ Donecka Vjačeslav Abroskin oznámil, že situácia v meste je "fakticky stabilná".

Dvadsať minút po vyhlásení prímeria sa ale dostalo do raketometné paľby mesto Popasna v Luhanskej oblasti, oznámil Luhanský gubernátor Hennadij Moskal. Jedna raketa dopadla na obytný dom a zabila 87-ročného muža a 69-ročnú ženu. Ide o prvé a zrejme zatiaľ jediné obete bojov z obdobia po zastavení paľby.

Prímerie na Ukrajine: Obviňovanie
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Twitter)
Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Hlavným problémom je Debaľcev, kde sa ďalej strieľa. Situáciu na mieste sa pokúsili preveriť kontrolóri z misie OBSE, ako im to priamo ukladá štvrtková dohoda z Minska. Povstalci ich ale do mesta nepustili s odôvodnením, že línia frontu podliehajúce kontrole Debaľcevom neprechádza. Obkľúčené mesto je vraj vnútri povstaleckého územia a dohoda o zastavení paľby sa na neho nevzťahuje. Šéf misie OBSE Ertugrul Apakan povstalcov vyzval, aby Minský protokol dodržali. Reakcia ale zatiaľ nie je žiadna.

Napomenutie, hoci nepriameho, sa dnes separatistom dostalo i z moskovského Kremľa. Hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov na otázku agentúry Reuters povedal, že všetky ustanovenia minských dohôd by mali dodržiavať všetci, a to bez akýchkoľvek výnimiek.

Situácia v Artemivsku
Zobraziť galériu (22)
Situácia v Artemivsku  (Zdroj: SITA)

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Kyjevské vedenie cez vážnu situáciu okolo Debaľceva hodnotí prímerie optimisticky. Pre vyhlásenie vojnového stavu, o ktorého zavedení hovoril v minulých dňoch prezident Petro Porošenko pre prípad nezdaru dohodnutého prímeria, armáda zatiaľ nevidí žiadny dôvod. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády sa doterajšie prípady porušenia pokoja zbraní obmedzujú na lokálne incidenty a provokácie separatistov. Povstalecká paľba je vraj zatiaľ vedená bez očividného taktického cieľa.

Osudu ukrajinského prímerie má byť venovaná telefonická konferencia účastníkov minského summitu, oznámil dnes úrad ukrajinského prezidenta. O situácii majú ešte dnes telefonicky rokovať prezident Porošenko, nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Francúzska a Ruska François Hollande a Vladimir Putin.

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Povstalci nepustili kontroly OBSE do obliehaného Debaľceva

Východoukrajinskí povstalci zabránili členom misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v ceste do obliehaného Debaľceve, ktoré je považované za kritickú zónu pre osud novo vyhláseného prímeria na Donbase. Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve povedal, že napriek všetkému úsiliu sa európski kontrolóri do mesta nedostali. Informáciu potvrdila aj OBSE. "Napriek všetkej snahe sa tam bohužiaľ nedostali, povedali im, že ich tam nepustia," uviedol ukrajinský minister. Hovorca povstalcov Eduard Basurin krátko pred tým oznámil, že strategicky dôležité mesto neleží na frontovej línii, ale vnútri povstaleckého územia. Zastavenie paľby sa na to vraj preto nevzťahuje. "Môžeme samozrejme Debaľcev ostreľovať, veď je to naše územie," povedal novinárom Basurin.

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Podľa obyvateľov žijúcich v blízkosti mesta sa v Debaľceve strieľa, ozývajú sa explózie a dávky z automatických zbraní. Obete na životoch zatiaľ hlásené nie sú.

Klimkinove informácie neskôr potvrdil aj šéf pozorovateľov OBSE Ertugrul Apakan. Prímerie podľa jeho vyjadrenia za posledných 12 hodín obe strany v podstate rešpektujú, európski kontrolóri ale zaznamenali ostreľovanie Luhanska a hlavne rad incidentov v Debaľceve. Misiu OBSE separatisti do mesta odmietli vpustiť, povedal turecký diplomat.

Debaľcev mal v mierových časoch asi 25.000 obyvateľov, dnes ich v polozničenom meste žije slabá pätina. Okolie Debaľceva obsadili povstalci, ktorí sa z dôležitej železničnej križovatky ležiacej medzi Doneckom a Luhanskpm usilovne snažia vytlačiť asi päťtisícovú ukrajinskú posádku.

Podľa dohôd uzavretých vo štvrtok v bieloruskom Minsku má po dnešnom zastavení paľby do dvoch týždňov nasledovať stiahnutie ťažkej bojovej techniky desiatky kilometrov za líniu frontu. Na plnenie dohôd má dohliadať kontrolná misia OBSE, ktorá má v súčasnosti asi 500 členov.

Prímerie na Ukrajine: Obviňovanie
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Znepokojenie nad situáciou v Debaľceve

Porošenko vyhlásil v televíznom prejave približne o polnoci miestneho času (sobota 23.00 h SEČ), že stále panuje "znepokojenie" nad situáciou v meste Debaľcev na východe krajiny. Mesto je strategickým dopravným uzlom severovýchodne od Donecka a ukrajinské jednotky sa v ňom ocitli pod tlakom proruských separatistov.

"Pevne dúfam, že posledná šanca na začiatok dlhého a ťažkého mierového procesu na politickú dohodu neostane nevyužitá. Ako prvý krok, vydávam rozkaz armáde Ukrajiny, aby zastavila paľbu o 00:00 h 15. februára," vyhlásil Porošenko v uniforme vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny.

Agentúra Reuters uviedla, že bezprostredne po začiatku platnosti prímeria došlo vo východoukrajinskom meste Doneck k zastaveniu ťažkej delostreleckej paľby. "Je pokoj. Uplynulú polhodinu je pokoj. Ale stále čakáme. Neveríme im. Posledné tri dni nás dusili," príslušník ukrajinských ozbrojených síl slúžiaci pri meste Horlivka uviedol pre televíznu stanicu 112 po tom, čo prímerie nadobudlo platnosť.

Situácia na Ukrajine pár hodín pred prímerím
Zobraziť galériu (22)
Situácia na Ukrajine pár hodín pred prímerím  (Zdroj: Foto: Twitter)

Ešte niekoľko hodín pred začiatkom prímeria sa na východe krajiny odohrávali prudké boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. Agentúra DPA informovala, že vládne sily hlásili 14 mŕtvych počas 24 hodín, zatiaľ čo separatisti potvrdili štyri obete z radov civilného obyvateľstva.

Petro Porošenko na inšpekcii
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Na rokovaniach o prímerí, ktoré bolo dohodnuté v noci z 11. na 12. februára zástupcami Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska na rokovaniach v bieloruskom Minsku, bola dosiahnutá aj dohoda o stiahnutí ťažkého delostrelectva, vytvorení bezpečnostnej zóny v šírke 50-140 kilometrov a opatreniach smerujúcich k trvalému politickému urovnaniu situácie.

Začiatkom marca sa má začať dialóg o uskutočnení komunálnych volieb v separatistami kontrolovaných oblastiach, následne majú byť prepustení všetci rukojemníci a nezákonne zadržiavané osoby. Do 14. marca má ukrajinský parlament, Najvyššia rada, vymedziť územie s osobitným režimom samosprávy.

Do konca roku má do platnosti vstúpiť nová ústava Ukrajiny. Za podmienky úplného politického urovnania konfliktu by ukrajinská vláda mala opätovne získať úplnú kontrolu nad štátnou hranicou s Ruskom v celej zóne konfliktu. V postihnutých oblastiach sa má zabezpečiť distribúcia humanitárnej pomoci.

Modulárne mesto pre utečencov z východnej Ukrajiny. Otvorí sa v Dnepropetrovskom regióne.
Zobraziť galériu (22)
Modulárne mesto pre utečencov z východnej Ukrajiny. Otvorí sa v Dnepropetrovskom regióne.  (Zdroj: Foto: Twitter)

Na východe Ukrajiny je pokoj

Na východe Ukrajiny panuje po prímerí vyhlásenom v noci na dnešok väčšinou pokoj, zastavenie paľby z ťažkých zbraní potvrdzujú obe strany. Podľa Kyjeva boje ustali tri hodiny po vyhlásení prímeria, hoci lokálne prestrelky na niekoľkých miestach ďalej pokračujú.

Ukrajinské ministerstvo obrany vydalo vyhlásenie, podľa ktorého neboli pozície armády v Doneckej ani Luhanskej oblasti ostreľované po 2:00 SEČ. Informáciu potvrdil aj hovorca doneckých separatistov Eduard Basurin. "Situácia je pokojná," povedal dnes ráno novinárom.

Nezvyčajné ticho na línii frontu hlásili po svitaní aj ľudia žijúci v bojovej zóne. Donecká radnica oznámila, že k 9:30 SEČ sa v meste nebojuje, ustalo aj delostrelecké, raketové a mínometné ostreľovanie obytných štvrtí. Policajný veliteľ Donecku Vjačeslav Abroskin oznámil, že situácia v meste je "fakticky stabilná".

V Debaľceve, strategickej železničnej križovatke obkľúčenej povstalcami, ostreľujú podľa Kyjeva separatisti ďalej armádne obranné posty. Hovorca luhanských bojových oddielov Eduard Basurin agentúre Reuters povedal, že mesto leží na povstaleckom území a prímerie sa vraj naň nevzťahuje. Basurin zároveň obvinil jednotky ukrajinskej armády, že ostreľujú Horlivku, ktorú držia proruskí radikáli.

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Armáda aj separatisti sa navzájom obviňujú z porušení prímeria

Už v priebehu prvých dvoch hodín po začiatku platnosti prímeria na východe Ukrajiny sa ukrajinská armáda a proruskí separatisti začali navzájom obviňovať z porušovania podmienok dohody z Minsku. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Valentyn Nalyvajčenko vyhlásil, že asi 50 minút po polnoci prijali oznámenie o porušení prímeria. Podľa Nalyvajčenka došlo k delostreleckej paľbe z oblasti, ktorú ovláda jednotka kozákov tvorená ruskými občanmi.

Naopak, separatistická Donecká tlačová agentúra citovala vysokopostaveného príslušníka separatistov Eduarda Basurina, podľa ktorého ukrajinské zložky v meste Debaľceve spustili delostreleckú a mínometnú paľbu smerom na pozície separatistov.

Guvernér Luhanskej oblasti Hennadij Moskal dnes za možnú hrozbu vyhláseného prímeria označil skutočnosť, že separatisti všetky bojové jednotky na Donbase nekontrolujú. V Luhanskej oblasti podľa neho na rade miest operuje takzvaná kozácka garda. Jej velitelia tvrdia, že Minskú dohodu nepodpísali a prímerie sa ich netýka.

Dvadsať minút po vyhlásení prímeria sa dostalo do raketometnej paľby mesto Popasna v Luhanskej oblasti, oznámil Moskal. Jedna raketa dopadla na obytný dom a zabila osemdesiatsedemročného muža a šesťdesiatdeväťročnú ženu. Ide zrejme zatiaľ o jediné obete bojov z obdobia po zastavení paľby.

Muž ošetrovaný po ostreľovaný
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Americké ministerstvo zahraničných vecí ešte v sobotu informovalo, že z hodnoverných snímok vyplýva, že ruská armáda rozmiestnila okolo Debaľceva väčšie množstvo delostrelectva a viacero raketometov. "Sme presvedčení o tom, že ide o systémy ruskej armády, nie separatistov," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ministerstva Jen Psakiová.

Podľa pozorovateľov sa medzinárodná pozornosť sústredí v najbližších dňoch práve na Debaľceve, ktoré je strategickým dopravným uzlom severovýchodne od Donecka a ukrajinské jednotky sa v ňom počas posledných týždňov ocitli pod výrazným tlakom proruských separatistov. Ťažké boje sa v okolí Debaľceve, ako aj v meste Mariupol, odohrávali ešte pár hodín pred začiatkom prímeria.

Americký šéf diplomacie John Kerry vyjadril počas sobotňajšieho rozhovoru s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom znepokojenie nad "snahou Ruska a separatistov odrezať Debaľceve pred prímerím".

Separatisti trvajú na tom, že mesto úplne obkľúčili a môžu si ho tak nárokovať. Ukrajinský prezident Petro Porošenko však vyhlásil, že cesta do mesta zostáva otvorená a že ukrajinským vojakom v oblasti bola dodaná nová munícia.

Ukrajinský vojak v Artemivsku
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Na Ukrajinu vošla nová ruská humanitárna kolóna

Do východoukrajinského regiónu Donbas dorazil dnes už 14. ruský konvoj s humanitárnou pomocou. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, citujúc ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

"Vyše 90 vozidiel s nákladom viac než 900 ton humanitárnej pomoci dorazilo do Donecka," uviedol Oleg Voronov zo strediska krízového manažmentu daného rezortu s tým, že približne rovnaká zásielka putovala aj do Luhanskej oblasti.

Väčšinu pomoci tvoria potraviny, lieky a stavebný materiál, ale aj učebnice a príručky pre študentov Doneckej národnej univerzity (DNU). Po tom, ako vozidlá vyložia svoj náklad, vrátia sa späť do Ruska. Konvoj pozostáva celkovo z vyše 170 vozidiel dopravujúcich viac než 1800 ton humanitárnej pomoci do Donbasu.

Novinári mohli v sobotu nahliadnuť do nimi vybraných kamiónov a skontrolovať náklad, píše agentúra TASS. Rezort hodlá pokračovať v poskytovaní humanitárnej pomoci, kým si to bude tamojšia situácia vyžadovať.

Donecká oblasť a Luhanská oblasť sa zmietajú vo vážnej kríze následkom vojenských operácií, ktoré začal Kyjev proti stúpencom nezávislosti v polovici apríla minulého roka, ako aj ich vlastných ozbrojených akcií voči vládnym silám.

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Putin uistil, že si ctí dohodu o prímerí

Rusky prezident Vladimir Putin dnes v telefonickom hovore nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda uistil, že ctí dohodu o prímerí, ktoré v noci začalo platiť na východe Ukrajiny. Informoval o tom dnes Elyzejský palác. Putin, Hollande, Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko sa majú opäť spojiť v nedeľu, aby zhodnotili dodržiavanie prímeria.

Všetci traja štátnici, ktorí sa vo štvrtok v Minsku podieľali na dohode zahŕňajúcej prímerie medzi ukrajinskými silami a proruskými separatistami s platnosťou od polnoci (23:00 SEČ), včera zdôraznili potrebu skutočného dodržiavania prímeria. Putin vraj uistil, že vzbúrenci sú "na prímerie pripravení".

Rozhovor sa odohral okolo 21:00 SEČ. Okrem toho sa uskutočnil aj telefonický rozhovor medzi Hollandom, Merkelovou a Porošenko. Všetci štyria štátnici by sa mali v nedeľu opäť spojiť, aby prvýkrát zhodnotili dodržiavanie prímeria, informoval ďalej Elyzejský palác.

Ukrajina je pripravená stiahnuť delostrelectvo; prvý krok požaduje od povstalcov

Ukrajinské vládne sily sú pripravené stiahnuť svoje ťažké delostrelectvo z Donbasu, spravia tak však až potom, ako svoj arzenál odvezú povstalecké milície. Oznámil to dnes hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

"K stiahnutiu ťažkého delostrelectva, čo je druhým bodom minskej dohody, prikročíme až vtedy, keď tento proces začnú naši protivníci. Máme totiž informácie, že povstalci sa k tomuto kroku zatiaľ nechystajú," uviedol Lysenko. Kyjev je podľa jeho slov pripravený aj na výmenu zajatcov. Lysenko ďalej zdôraznil, že vládne sily sú ochotné splniť aj zostávajúce požiadavky zahrnuté v dohode o prímerí. Kyjev však očakáva, že dokument budú dodržiavať aj separatisti.

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Stiahnutie delostrelectva z demarkačnej línie je jedným z kľúčových bodov dohody o prímerí uzavretej vo štvrtok v bieloruskom Minsku. Pri ostreľovaní zahynuli v Donbase od vypuknutia konfliktu vlani v apríli stovky civilistov. Dodržiavanie prímeria v ohniskách bojov - Donecku, Debaľceve a Mariupole - bude monitorovať 350 zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), uviedol ruský vyslanec pri tejto ustanovizni Andrej Kelin, podľa ktorého prímerie po prvom dni ešte nie je stabilné.

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavel Klimkin nevylúčil vyhlásenie stanného práva v prípade, ak sa bude prímerie porušovať, podotýka agentúra TASS. "Ak sa záväzky z Minska nebudú dodržiavať, pristúpime k opatreniam na zaistenie bezpečnosti našej krajiny," povedal Klimkin na brífingu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu varoval, že ak po polnoci zo 14. na 15. februára nepríde do Ukrajiny mier, vyhlási stanné právo s celoštátnou platnosťou.

Prímerie na Ukrajine sa dodržiava

Francúzsky prezident François Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko dnes počas telefonickej konferencie konštatovali, že prímerie na východe Ukrajiny sa v zásade dodržiava. Informoval o tom Elyzejský palác.

Boje na Ukrajine
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Prímerie medzi vládnymi silami a separatistami, dohodnuté vo štvrtok za účasti kancelárky a prezidentov v Minsku, začalo platiť v noci na dnešok kyjevského času (v sobotu 23:00 SEČ).
Štátnici v telefonickom rozhovore "konštatovali, že dodržiavanie prímeria" na východe Ukrajiny "je celkovo uspokojivé napriek miestnym incidentom, ktoré sa musia urýchlene urovnať", informoval úrad francúzskeho prezidenta. Rozhovor sa údajne uskutočnil niekoľko hodín po tom, čo prímerie nadobudlo účinnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu