Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Aj napriek novému prímeriu sa ďalej bojuje: Porošenko je pripravený na vojnový stav!

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

MINSK - Predstavitelia vlády Ruska a Ukrajiny sa spoločne so zástupcami povstalcov z východu Ukrajiny a OBSE v utorok dohodli na prímerí a zastavení bojov vrátane dodržiavania pokoja zbraní a stiahnutia ťažkých zbraní z oblasti.

Informovali o tom ruské zdroje, ktoré cituje agentúra Reuters. Podľa nemenovaného zdroja však stále nie je jasný štatút separatistických regiónov Doneck a Luhansk vrátane ďalšieho usporiadania v nich. Práve o ďalšom vývoji situácie v inkriminovanej oblasti budú v stredu v bieloruskom Minsku na najvyššej úrovni hovoriť lídri Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska.

Porošenko príde do Minska na rokovania v tzv. normandskom formáte

Ukrajinský prezident Petro Porošenko mieri do bieloruskej metropoly Minsk na rokovania v tzv. normandskom formáte - lídrov Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na tlačové oddelenie ukrajinského prezidenta.

"Idem do Minska, aby som okamžite, bezpodmienečne, bez akýchkoľvek podmienok zastavil paľbu a začal politický dialóg," citovalo Porošenka jeho tlačové oddelenie. Do Minska by mali dnes prísť aj prezidenti Ruska a Francúzska, Vladimir Putin a Francois Hollande, ako aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius podľa agentúry Reuters medzitým oznámil, že konanie schôdzky v Minsku zameranej na urovnanie konflikt na Ukrajine je vysoko pravdepodobné, a to aj napriek nevyriešeným otázkam. Rokovania označil za poslednú šancu. Medzi nevyriešené otázky v prípravných rokovaniach na nižšej úrovni Fabius zaradil budúci štatút východných oblastí Ukrajiny, mechanizmus zabezpečenia zvrchovanosti ukrajinských hraníc a podmienky prímeria. Zdôraznil, že Francúzsko je proti dodávkam zbraní ukrajinskej armáde a podporuje politické riešenie konfliktu.

V utorok sa v Minsku konali rokovania kontaktnej skupiny o ukrajinskej kríze. Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že rozhovory budú dnes pokračovať. Na týchto rokovaniach zúčastnili niekdajší ukrajinský prezident Leonid Kučma, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruska na Ukrajine Michail Zurabov,  švajčiarska diplomatka Heidi Tagliaviniová zastupujúca predstaviteľka Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ako aj predstavitelia samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky Denis Pušilin a Vladislav Dejnego.

Boje v Donbase napriek mierovým rokovaniam pokračujú

Boje medzi vládnymi a separatistickými silami na východe Ukrajiny v stredu pokračovali v nezmenenej sile i napriek ohláseným mierovým rokovaniam v bieloruskom Minsku, kde by sa mali okrem zástupcov takzvanej kontaktnej skupiny počas dňa stretnúť aj vrchní predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka. Ukrajinský prezident Petro Porošenko zverejnil na svojich internetových stránkach vyhlásenie, podľa ktorého v stredu ráno neohlásene navštívil mesto Kramatorsk v Doneckej oblasti ležiace približne 50 kilometrov od frontovej línie, odkiaľ po utorňajšom raketovom útoku hlásia 16 mŕtvych a 48 zranených.

Hovorca ukrajinskej armády Vladyslav Selezňov medzitým informoval o ďalších 19 mŕtvych a 78 zranených vojakoch v dôsledku stretov s povstalcami pri meste Debaľceve. V Donecku ako jednom z hlavných ohnísk separatistického povstania v stredu strela zasiahla autobusovú stanicu, pričom zahynuli najmenej dvaja ľudia. Podľa vyhlásenia predstaviteľov mesta zaznamenali počas uplynulej noci tri obete na životoch.

"Požadujeme bezpodmienečný mier. Požadujeme prímerie, stiahnutie všetkých zahraničných vojakov a uzavretie hranice (s Ruskom)," povedal Porošenko. "V rámci krajiny nájdeme kompromis," dodal krátko pred plánovaným odletom do Minsku, kde sa má stretnúť ruským prezidentom Vladimirom Putinom, francúzskym náprotivkom Françoisom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Francúzsko a Nemecko v úlohe sprostredkovateľov už vyzvali znepriatelené strany, aby sa zdržali konania, ktoré by mohlo viesť k stroskotaniu summitu. Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius v stredu konštatoval, že v mierových rokovaniach "zostáva dosť veľa problémov", účasť Hollanda však označil za "veľmi pravdepodobnú".

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí medzitým oznámilo pokračovanie zasadnutia takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorú tvoria vyslanci Kyjeva, separatistov, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. 

Podľa vyjadrenia nemenovaného diplomata pre ruskú agentúru RIA sa medzinárodné rokovania o ukrajinskej kríze sústreďujú na stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie, vytvorenie demilitarizovanej zóny a nadviazanie dialógu medzi ukrajinskou vládou a povstalcami.

Porošenko nebude váhať s vyhlásením vojnového stavu, ak bude konflikt eskalovať

Ukrajinský prezident Petro Porošenko je pripravený vyhlásiť vo všetkých regiónoch krajiny vojnový stav, ak konflikt so separatistami na východe krajiny bude ďalej eskalovať, informovala dnes agentúra Interfax. "Aj ja, aj vláda i parlament sme pripravení prijať rozhodnutie o vyhlásení vojnového stavu na celom území Ukrajiny," vyhlásil Porošenko na dnešnom rokovaní ukrajinskej vlády.

Ukrajinský prezident dodal, že s vyhlásením vojnového stavu nebude váhať, ak "nezodpovedné počínanie agresora povedie k ďalšej závažnej eskalácii konfliktu".  "Som presvedčený, že naša krajina sa dokáže brániť," citoval Interfax Porošenka. Podľa agentúry Reuters Porošenko zopakoval, že Ukrajina zostane jednotným štátom. "Federalizácia je semenom, ktoré do ukrajinskej pôdy nezapustí korene," vyhlásil na margo návrhov, ktoré ohľadom zmeny štátneho zriadenia na Ukrajine zaznievajú z Moskvy.

Podľa agentúry TASS Porošenko tiež uviedol, že Ukrajina a EÚ budú na dnešných rokovaniach v Minsku hovoriť rovnakým jazykom v záujme dosiahnutia bezpodmienečného prímeria a ďalších krokov, ktoré by mali viesť k ukončeniu krviprelievania na východe Ukrajiny, kde od apríla minulého roku prišlo v bojoch o život už vyše 5000 ľudí.

Tlačová služba Kremľa medzičasom potvrdila, že ruský prezident Vladimir Putin odcestuje do Minska a zúčastní sa na schôdzke v normandskom formáte. Svoju účasť avizovali aj francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorí pred cestou v spoločných telefonátoch analyzovali najnovší vývoj situácie na východe Ukrajiny. Obaja deklarovali pripravenosť vyvinúť maximálne úsilie v záujme dosiahnutia úspechu na rokovaniach, ktoré sú mnohými analytikmi považované za poslednú šancu na obnovenie mieru na Ukrajine, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom v Paríži Elyzejským palácom.

Do Minska odcestuje aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý dnes počas návštevy vo východoukrajinskom Kramatorsku opäť vyzval na mier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu