Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Volebná komisia uznáva: Ultranacionalista Jaroš v ukrajinskom parlamente

Dmytro Jaroš
Dmytro Jaroš (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská ústredná volebná komisia uznala dnes lídra ultranacionalistického Pravého sektora Dmytra Jaroša za zvoleného člena parlamentu. Podľa komisie Jaroš získal v Dnepropetrovskej oblasti na základe väčšinového volebného systému 30,2 percenta hlasov, píše agentúra RIA Novosti.

Jaroš v máji kandidoval za prezidenta Ukrajiny, získal však menej než jednopercentnú podporu. Na požiadavku ruských úradov bol líder ukrajinských nacionalistov zaradený na zoznam hľadaných osôb Interpolu za podnecovanie teroristických aktivít. Členovia Pravého sektora boli medzi tými, ktorí sa v januári dostali do násilných potýčok s políciou a obsadzovali vládne budovy.

Stalo sa tak ešte pred zosadením prezidenta Viktora Janukovyča z 22. februára. Moskva opakovane vyzvala Kyjev, aby toto hnutie rozpustil.

Na Ukrajine sa 26. októbra uskutočnili predčasné parlamentné voľby, v ktorých zvíťazili proeurópske strany: Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka a Blok Petra Porošenka, prezidenta krajiny. Do zákonodarného zboru, Verchovnej rady, sa dostali aj strany Svojpomoc, Opozičný blok, Radikálna strana Oleha Ľaška a Vlasť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu