Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hrozné čísla ukrajinského konfliktu: Zahynuli tisíce ľudí, desať obetí denne aj počas mieru!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA – Pri konflikte na východe Ukrajiny zahynulo dosiaľ najmenej 3543 ľudí, uviedol dnes námestník generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič.

Zdôraznil však, že ide o počty obetí zaznamenané dostupnými zdrojmi a že skutočná bilancia je zrejme "podstatne vyššia", informovala agentúra DPA. Nová bilancia OSN je oproti poslednej takejto správe svetovej organizácie z 29. augusta vyššia o 950 zabitých. Zahŕňa tiež 298 ľudí, ktorí prišli o život 17. júla pri zrútení lietadla malajzijských aerolínií nad východnou Ukrajinou.

Šimonovič Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve tiež povedal, že od uzavretia nestáleho prímeria z 5. septembra v oblasti konfliktu zahynulo denne v priemere takmer desať ľudí, čo je výrazne menej než 42 obetí za deň, ktoré tam v priemere zaznamenali predtým. Chorvátsky diplomat okrem toho poznamenal, že separatisti stále zadržiavajú 500 až 800 ľudí.

Armáda opäť zaznamenala porušenie prímeria

Ukrajinské vojenské velenie po istom útlme bojových operácií proruských separatistov registruje v ostatných dňoch nárast aktivity protivníka. Napriek prímeriu vyhlásenému na východe Ukrajiny, proruské sily za uplynulých 24 hodín ostreľovali pozície ukrajinskej armády viac ako 50-krát, uviedli dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform.

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií, na svojej facebookovej stránke uviedol, že terčom delostreleckej paľby bolo okrem iných cieľov opäť aj letisko v Donecku a viaceré dediny v Doneckej oblasti. Tymčuk tiež informoval, že proruskí ozbrojenci opäť zhadzujú telá svojich padlých spolubojovníkov do opustených šácht.

V ruských prihraničných regiónoch s Ukrajinou podľa Tymčuka znova badať koncentráciu jednotiek ruskej armády a bojovej techniky. Na "ruskej" strane hranice medzi Krymskou republikou a Chersonskou oblasťou ukrajinské sily zaregistrovali niekoľko komplexov protivzdušnej obrany. Ukrajinské vládne sily využívajú prímerie okrem iného aj na budovanie obranných pozícií v úseku Mariupol-Volnovacha, konštatoval Tymčuk. 

Separatisti na východe Ukrajiny ohlásili vlastné voľby na 2. novembra

Voľby parlamentov a vedenia tzv. Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky plánujú tamojší lídri na 2. novembra. Informáciu priniesla dnes ruská tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na samozvaného premiéra Doneckej ľudovej republiky Alexandra Zacharčenka. Podľa jeho slov nemôže byť reči o účasti spomínaných regiónov na ukrajinských parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 26. októbra.

Dnešné zverejnenie tohto zámeru separatistov spochybňuje v minulom týždni parlamentom v Kyjeve schválený zákon o udelení osobitného samosprávneho režimu niektorým častiam Doneckej a Luhanskej oblasti. Návrh podporilo 16. septembra 277 poslancov, pričom na jeho prijatie bolo potrebných najmenej 226 hlasov. Zákon nadobudne platnosť po podpise prezidenta Petra Porošenka a oficiálnom zverejnení.

Návrh zákona, ktorý predložil do parlamentu Porošenko, oprávňuje ukrajinskú vládu a ďalšie výkonné orgány podpísať dohodu s miestnymi správnymi orgánmi o sociálnych, hospodárskych, kultúrnych a iných záležitostiach. Miestne správne orgány budú oprávnené zúčastňovať sa na vymenovaní miestnych zástupcov spravodlivosti. V zákone sa stanovuje termín komunálnych volieb na 7. decembra.

Zacharčenko sa však dnes nechal počuť, že "máme vlastný parlament a my sami rozhodneme, ktoré voľby a kedy usporiadame".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu