Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pri Donecku objavili masový hrob: Civilistov mala popraviť ukrajinská armáda!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Masový hrob, ktorý bol objavený neďaleko východoukrajinského Donecka, označilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí za vojnový zločin.

Ruský rezort diplomacie vyslovil predpoklad, že v hrobe sú telá civilistov, ktorých tam pochovali ukrajinskí vládni vojaci.  Informoval o tom v utorok v Ženeve stály predstaviteľ Ruska pri organizáciách OSN Alexej Borodavkin. V príhovore v rámci zasadnutia Komisie OSN pre ľudské práva tvrdil, že ide o popravených Ukrajincov. Masový hrob sa podľa neho nachádza na území Doneckej oblasti, ktorá bola donedávna pod kontrolou vládnych síl, a "to je dielo ich rúk".

O náleze tiel neďaleko uhoľnej šachty Kommunar informovali proruskí separatisti. Na základe expertízy patológovia uviedli, že obete boli usmrtené strelou do hlavy zblízka. Podľa agentúry ITAR-TASS sú informácie o zatiaľ štyroch telách. Ruská agentúra spresnila, že ešte pred štyrmi dňami oblasť nálezu masového hrobu kontrolovali oddiely ukrajinskej armády a pluk Ajdar, ktorý patrí do Národnej gardy. Podľa ITAR-TASSu sa našli aj ďalšie masové hroby, ktoré však zatiaľ neboli otvorené.

Predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov dnes uviedol, že Rusko bude na medzinárodných fórach - v Rade Európy, Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Parlamentnom zhromaždení Rady Európy - presadzovať prešetrenie nálezu masového hrobu neďaleko Donecka. Strana Jednotné Rusko chce žiadať vytvorenie medzinárodnej komisie na vyšetrenie kauzy masových hrobov civilistov pod Doneckom.

O prípade dnes informovali aj ukrajinské médiá. Podľa nich sa hrob nachádza v blízkosti dediny Nižňaja Krynka, ktorú predtým ostreľovali proruskí separatisti. Miestni ukázali hrob aj pozorovateľom OBSE. Podľa ukrajinskej televízie TSN nie je známe, koľko tiel je v hrobe pochovaných. Na hrobe je tabuľka s nápisom "Zomreli za putinovskú lož". Tabuľku tam osadila neznáma osoba, spresnila agentúra UNIAN.

NATO zaznamenalo výrazné sťahovanie ruských vojakov z Ukrajiny

Severoatlantická aliancia zaznamenala výrazné sťahovanie ruských síl z územia Ukrajiny. V blízkosti ukrajinských hraníc však stále zostávajú tisíce ruských vojakov.

"Dochádza k podstatnému sťahovaniu ruských konvenčných síl z územia Ukrajiny, ale ďalšie tisíce sú stále rozmiestnené neďaleko hraníc," uviedol to vojenský hovorca NATO, podplukovník Jay Janzen, v e-maili zaslanom agentúre Reuters.

Podľa Janzena na Ukrajine stále zostáva určité množstvo ruských vojakov, ich počet sa však nedá presne odhadnúť. Proruskí separatisti totiž kontrolujú viacero priechodov na hraniciach medzi Ukrajinom a Ruskom, cez ktoré sa bežne presúvajú vojaci, a to oboma smermi.
      Na ukrajinskom území okrem toho operujú aj príslušníci ruských špeciálnych jednotiek, ktorých prítomnosť nie je ľahké odhaliť, uviedol hovorca NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu