Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jaceňuk vyzýva Západ, nech neruší sankcie proti Rusku

Separatista stráži ruský konvoj
Separatista stráži ruský konvoj (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval v noci na dnes na Valnom zhromaždení OSN, aby sankcie proti Rusku neboli zrušené do chvíle, kým jeho krajina nezíska kontrolu nad celým územím vrátane Krymu.

Jaceňuk ďalej požadoval, aby Rusko stiahlo svoje vojenské sily z východnej Ukrajiny, prestalo zásobovať ním podporovaných "teroristov" a začalo "skutočné rozhovory, mierové rozhovory".

Na Valnom zhromaždení OSN boli tento týždeň boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami hlavnou témou prejavov. Ruský prezident Vladimir Putin ani jeho ukrajinský kolega Petro Porošenko sa však rozpravy nezúčastnia.

Bezpečnostná rada OSN sa opakovane stretla kvôli ukrajinskej kríze, ale nedokázala prijať žiadne opatrenia. Rusko ako jej stály člen má právo veta.

Kerry a Lavrov zdôraznili nevyhnutnosť dodržiavania dohody z Minska

Ministri zahraničných vecí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov zdôraznili nevyhnutnosť dodržiavania 12-bodovej mierovej dohody z Minska o urovnaní situácie na Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na hovorcu amerického rezortu diplomacie.

Počas 40 minút trvajúcej bilaterálnej schôdzky v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku Kerry a Lavrov diskutovali o implementácii dohody z bieloruského Minska, ktorá bola uzavretá 5. septembra na stretnutí kontaktnej skupiny pozostávajúcej zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Prítomní na ňom boli aj predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky.

Účastníci stretnutia sa okrem iného dohodli na prímerí, stiahnutí vojakov, otvorení humanitárnych koridorov, ako aj na výmene zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých". Podľa ITAR-TASS si konflikt medzi vládnymi silami a separatistami na juhovýchode Ukrajiny vyžiadal už vyše 3500 mŕtvych, státisíce ľudí utiekli zo svojich domovov.    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu