Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Konvoj s ruskou pomocou je už neďaleko hraníc: Kyjev vyslal vlastný!

Konvoj s ruskou pomocou je už neďaleko hraníc Ukrajiny Zobraziť galériu (4)
Konvoj s ruskou pomocou je už neďaleko hraníc Ukrajiny (Zdroj: SITA)

KYJEV/MOSKVA - Konvoj takmer 300 bielych nákladných vozidiel typu Kamaz s ruskou humanitárnou pomocou pre východnú Ukrajinu sa dostal už do rusko-ukrajinského pohraničia. Vyplýva to z informácií ruských, ukrajinských i svetových médií.

Neďaleko jedného z rusko-ukrajinských hraničných priechodov, ktorý je v súčasnosti pod kontrolou proruských separatistov, sa posádky nákladných vozidiel zrejme pripravujú na dlhšie čakanie na vybavenie formalít spojených s vpustením nákladu, pretože podľa zhodných informácií novinárov monitorujúcich pohyb konvoja vybudovali stanový tábor.

Konvoj s ruskou pomocou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa niektorých zdrojov nie je vylúčené, že tu zostanú až do 17. augusta. Pôvodne mal konvoj smerovať na Ukrajinu cez Charkovskú oblasť, čo však napokon padlo. Alternatívou, riešiacou aj spor o preloženie nákladu na vozidlá Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK), ktoré ruská strana už skôr odmietla, by mala byť verzia, v zmysle ktorej by sa pomoc určená civilnému obyvateľstvu v Luhanskej oblasti mala dostať na Ukrajinu cez hraničný priechod blízky Luhansku, a to bez prekladania, bez geografickej obchádzky a po trase cez územie kontrolované separatistami čo najrýchlejšie na miesto určenia.

Problematika konvoja a s ňou spojené praktické otázky boli dnes aj predmetom telefonátu šéfov diplomacií Ruskej federácie a Ukrajiny, Sergeja Lavrova a Pavla Klimkina.

Ako informovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí, išlo o súčasť pokračujúcich intenzívnych kontaktov medzi oboma krajinami a Medzinárodným výborom Červeného kríža, ktorého predstavitelia by sa mali postarať o samotnú distribúciu humanitárnej pomoci na Ukrajine.

Konvoj s ruskou pomocou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa skôr zverejnených informácií ruskej strany prepravujú Kamazy okrem iného  400 ton obilia, 100 ton cukru, 60 ton detskej výživy, 54 ton liekov a lekárskeho vybavenia, 12.000 spacích vakov a 69 prenosných elektrických generátorov.

Aj Ukrajina vyslala dnes v súlade s avízom dnes na východ krajiny humanitárnu pomoc, celkove asi 800 ton prepravuje 75 nákladných vozidiel, okrem iného z Charkova a Dnepropetrovska.

Podľa slov a splnomocnenkyne ukrajinskej vlády pre východ krajiny Iriny Heraščenkovej, ktorá už v stredu informovala, že projekt bol prerokovaný s Medzinárodným výborom Červeného kríža, by prvé z vozidiel mali do cieľovej destinácie doraziť napriek ťažkým bojom v oblasti ešte dnes.

Putin na Kryme: Mnohí európski lídri chcú ukončiť patovú situáciu okolo sankcií

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyjadril presvedčenie, že mnohí európski lídri by s nadšením ukončili patovú situáciu, ktorá vznikla zavedením sankcií voči Rusku.

"Myslím si, že mnohí ľudia v Európe vrátane politikov, mojich kolegov..., sa chcú čo najskôr dostať zo situácie, ktorá poškodzuje našu spoluprácu," uviedol Putin podľa tlačovej agentúry Reuters počas návštevy Krymského polostrova, ktorý Rusko zabralo Ukrajine a pripojilo k svojmu územiu tento rok na jar.

Putin dodal, že nedávno sa rozprával so svojím francúzskym náprotivkom Francoisom Hollandom a mal pocit, že sa to odráža aj v názoroch francúzskeho prezidenta.

Putin poskytol tieto vyjadrenia na stretnutí s francúzskym podnikateľom Philippom de Villiers, ktorý vyhlásil, že plánuje na Kryme postaviť zábavný komplex.

Odstúpil minister obrany tzv. Doneckej ľudovej republiky

Igor Girkin, známy aj pod pseudonymom Strelkov, požiadal dnes o uvoľnenie z funkcie ministra obrany tzv. Doneckej ľudovej republiky. Tamojší kabinet jeho žiadosti vyhovel s tým, že bude vykonávať iné dôležité úlohy. Informovala o tom ruská tlačová agentúra RIA-Novosti.

Podľa nej sa nástupcom odstúpivšieho vo funkcii ministra obrany stane Vladimir Kononov, ktorého kandidatúru by mohli potvrdiť už v piatok 15. augusta. Iná agentúra Novorossija, blízka proruským separatistom na východe Ukrajiny, v stredu priniesla informáciu o vážnom zranení Girkina-Strelkova.

Viacerí predstavitelia separatistov však túto informáciu v krátkom čase pre ruské i ukrajinské médiá jednoznačne dementovali. Boli medzi nimi Vladislav Brig, šéf medzinárodného oddelenia rezortu obrany Doneckej ľudovej republiky, ale aj líder separatistického hnutia Juho-východ Oleg Carjov.

Girkin-Strelkov sa od zverejnenia predmetnej správy, v ktorej chýbali akékoľvek podrobnosti o mieste a čase jeho zranenia, na verejnosti neobjavil.

Štyridsaťštyriročný dôstojník ruských ozbrojených síl - údajne aktívny plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU, podľa vlastných slov plukovník v.v. ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) -  bol vedúcou osobnosťou doneckých povstalcov od svojho presunu zo Slovjansku. Niekdajší účastník oboch vojen v Čečensku, ale aj bojov v Podnestersku či v Bosne a Hercegovine, pracoval v minulosti aj ako novinár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu