Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ukrajina povolila humanitárnu pomoc od Ruska: Vozy sú už na ceste

Humanitárny konvoj
Humanitárny konvoj (Zdroj: SITA)

KYJEV - Prvá skupina ruských vozidiel s humanitárnym nákladom sa dnes presunula k rusko-ukrajinskému hraničnému prechodu, oznámili novinári prítomní na mieste. Vozidlá zrejme prevzali pracovníci Červeného kríža potom, čo posádky absolvovali colné odbavenie. Počas dňa sa má k hraniciam presunúť 16 ruských kamiónov. Hranice ale neprekročia, kým Červený kríž od bojujúcich strán nedostane bezpečnostné záruky.

Vozidlá sa podľa agentúry Interfax presunuli bližšie k prechodu Doneck-Izvaryne, kde by mala kolóna na ukrajinské územie vstúpiť. Hovorca Medzinárodného výboru Červeného Kríža (MVČK) dnes v Ženeve spravodajcovi ruskej agentúry ITAR-TASS potvrdila, že prejazd hraníc sa neuskutoční skôr, ako MVČK dostane od oboch bojujúcich strán bezpečnostné záruky.

Ukrajinská armáda dala už v sobotu na vedomie, že trasu medzi hranicami a Luhansk počas transportu ostreľovať nebude. Či o tomto sľube bol MVČK vyrozumený oficiálnou cestou, nie je jasné. O bezpečnostných zárukách zatiaľ verejne nehovoria ani povstalci, ktorí kontrolujú väčšinu územia, cez ktoré má ruská kolóna prejsť.

V kolóne je celkom 262 automobilov, ktoré majú previesť cez 1800 ton nákladu. Prvá vozidlá, ktoré k hraniciam vycestovala, obsahujú vraj detskú výživu. V každom z automobilov je okrem ruského vodiča jeden pracovník MVČK.

Dohodu o prevoze kolóny Ukrajina oficiálne potvrdila v noci na dnes. Príjemcom pomoci je formálne MVČK. Príslušný protokol potvrdil jeho zástupca v Rusku Pascal Cutty. Z ukrajinskej strany dokument podpísala ministerka sociálnych vecí Ljudmyla Denisovová, ktorá týmto aktom uznala ruský náklad za humanitárnu pomoc.

Do mesta Luhansk, ktoré má byť hlavným príjemcom pomoci, je to z prechodu Doneck-Izvaryne asi 60 kilometrov. Cesty prechádza z veľkej časti povstaleckým územím, až pred Luhanskom je prvý armádny kontrolný post v obci Novosvitlivka. Samotné mesto, ktoré malo v mierových časoch takmer pol milióna obyvateľov, ovládajú vzbúrenci. Oddiely ukrajinskej armády operujú na predmestiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu