Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajina má byť nečlenským spojencom NATO, otvorí to cestu dodávkam zbraní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Spojené štáty by mohli čoskoro udeliť Ukrajine štatút nečlenského spojenca NATO, čím sa Kyjevu otvorí cesta pre dodávky zbraní. Povedal to vo štvrtok bývalý šéf ukrajinskej rozviedky Mykola Malomuž, informovala dnes agentúra ITAR-TASS.

Malomuž, ktorý bol v minulosti poradcom zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča, na stretnutí v Kyjeve - za okrúhlym stolom Východ plus Západ - povedal, že americká Snemovňa reprezentantov a Senát by mohli prijať príslušné rozhodnutie v priebehu nasledujúcich dní.

Štatút nečlenského spojenca NATO podľa neho otvorí Kyjevu cestu k americkej finančnej pomoci na nákup a prenájom vojenskej techniky a obranných systémov. Kyjev bude mať právo na dodávky vojenskej techniky a zbraní počas vojny, dodal Malomuž.

Americká administratíva v minulosti tvrdila, že poskytne Ukrajine neletálnu (nesmrtiacu) pomoc - lieky, prilby, systémy na čistenie vody, elektrické generátory či ručné pumpy. Zatiaľ poslala Ukrajine napríklad 300.000 potravinových prídelov.

Austrália vyšle na Ukrajinu dodatočných 100 policajtov

Austrália vyšle dodatočných 100 policajtov a niekoľko vojakov, ktorí pomôžu medzinárodným bezpečnostným silám pod vedením Holandska zaistiť miesto pádu malajzijského lietadla na Ukrajine. Oznámil to dnes austrálsky premiér Tony Abbott.

Príslušníci Austrálskej federálnej polície - niektorí ozbrojení - sa pripoja ku skupine 90 svojich kolegov, ktorí v Londýne čakajú na rozhodnutie ukrajinského parlamentu o misii.
"Ide o humanitárnu misiu s jasnou a jednoduchou úlohou," konštatoval Abbott. Očakáva, že operácia na Ukrajine potrvá niekoľko týždňov.

Podľa agentúry Reuters Abbott v utorok vyhlásil, že proruskí separatisti, ktorí kontrolujú miesto pádu lietadla, manipulujú s dôkazmi. Zdôraznil, že zahraničné policajné a vojenské sily musia zabezpečiť, aby sa takéto činy neopakovali.

Na palube boeingu, ktorý bol zostrelený na Ukrajine minulý týždeň, bolo 298 ľudí, z toho 28 Austrálčanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu