Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ukrajinou otriasol ďalší výbuch: Zničil most a zablokoval cestu do Donecka!

Výbuch zničil most a zablokoval cestu do Donecka Zobraziť galériu (5)
Výbuch zničil most a zablokoval cestu do Donecka (Zdroj: SITA)

NOVOBACHMUTIVKA — Železničný most idúci ponad hlavnú cestu smerujúcu do Donecka zničila explózia. Reportér agentúry AP videl zrútený most v dedine Novobachmutivka. Hlavná cesta smeruje do Slovjanska, ktorý bol donedávna v rukách proruských separatistov.

Mesto v sobotu po ťažkých nočných bojoch získali pod kontrolu ukrajinskí vojaci. Povstalci ušli do Donecka, hlavného mesta regiónu, odkiaľ chcú bojovať proti jednotkám Kyjeva. Samozvaný guvernér nezávislej proruskej Doneckej ľudovej republiky Pavel Gubarev prisľúbil "skutočnú partizánsku vojnu okolo celého Donecka". 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu ohlásil "dobytie" povstalcami ovládaného mesta Slovjansk na východe krajiny. Proruskí separatisti ho obsadili ešte v apríli a mesto sa stalo hlavným sídlom ich samozvanej republiky. Od spustenia takzvanej protiteroristickej operácie zo strany vlády v Kyjeve tam prebiehali intenzívne boje, počas ktorých prišlo o život množstvo proruských ozbrojencov ako aj členov ukrajinskej armády. 

Ukrajina od vypuknutia násilia na východe krajiny prišla asi o 200 členov ozbrojených zložiek. Vláda tam obnovila ofenzívu po tom, ako 30. júna vypršalo Porošenkom navrhnuté obojstranné prímerie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu