Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Separatisti odmietajú prímerie, Porošenka obvinili z vojnových zločinov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA/DONECK - Proruskí vzbúrenci na východe Ukrajiny predbežne vylúčili prímerie s vládnymi jednotkami. V oblasti konfliktu naďalej chýbajú únikové koridory pre civilné obyvateľstvo, uviedol predstaviteľ vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Andrej Purgin pre dnešné vydanie ruského denníka Komsomoľskaja pravda.

Vláda podľa neho tiež musí najskôr objasniť osud 400 "nezvestných" separatistických bojovníkov. "Držia ich ako rukojemníkov... Prezident Petro Porošenko by mal ísť pred haagsky tribunál pre vojnové zločiny," vyhlásil Purgin, citovaný agentúrou DPA.

Vyslovil sa okrem toho za viac tímov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na východe Ukrajiny. "Potrebujeme asi 400 pozorovateľov, z toho 150 by malo pochádzať z Ruska," tvrdí Purgin. V minulosti pritom vzbúrenci napríklad v meste Slovjansk opakovane unášali pracovníkov OBSE.

Ďalší líder separatistov Igor Gurkin, známy ako Igor Strelkov, uviedol, že militantné skupiny chcú v boji proti vládnym jednotkám vytvoriť "profesionálnu armádu". Príslušníci "ľudových ozbrojených síl" by podľa neho mali dostať mesačný plat v prepočte 500 eur, dodáva DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu