Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neznámi ozbrojenci na Majdane spustili paľbu na demnštrantov, hlásia zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Najmenej štyria ľudia utrpeli zranenia po tom, čo neznámi ozbrojenci spustili paľbu na demonštrantov na Majdane - kyjevskom Námestí nezávislosti. Informovalo o tom dnes ukrajinské ministerstvo vnútra.

"Zistilo sa, že v nedeľu okolo polnoci skupina približne 30 ľudí s maskami na tvárach iniciovala konflikt s použitím zbraní so zástupcami tzv. Sebaobrany Majdanu... V dôsledku incidentu boli štyria ľudia hospitalizovaní s rôznymi zraneniami," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Názvy Majdan alebo Euromajdan, pripomenula agentúra ITAR-TASS, sú synonymom protivládnych protestov, ktoré vypukli vlani, keď vtedajší prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Odôvodnil to potrebou ďalšej štúdie vplyvov dohody na ukrajinský štát.

Hoci Janukovyča neskôr zosadili a prezidentskej funkcie sa nedávno ujal Petro Porošenko, demonštranti Majdan odmietajú opustiť. Tvrdia, že ich požiadavky neboli splnené ani po zmene režimu.

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko ich ale vyzval, aby námestie vypratali kvôli obnoveniu dopravy. Dodal však, že musí ísť o dobrovoľný krok a že úrady nepoužijú silu. "Majdan urobil to, čo musel urobiť: diktátor bol vyhnaný a v krajine sa konali demokratické prezidentské voľby," konštatoval Kličko.

Výbuchy zničili tri mosty pred Doneckom 

Výbuchy zničili dnes tri mosty, ktoré ležia na hlavných cestách do východoukrajinského mesta Doneck, informovala agentúra AP.

Podľa agentúry ide o zrejmú snahu spomaliť prípadný útok vládnych síl na mesto, v ktorom sa opevnili vzbúrenci. Nie je však známe, kto vyhodil do vzduchu mosty pri dedinách Novobachmutivka, Zakitne a Seleznivka.

Separatisti sa opevnili v miliónovom Donecku cez víkend, keď ich vládne sily vytlačili zo Slovjanska a iných miest.

Tzv. ľudový gubernátor samozvanej Doneckej ľudovej republiky Pavel Gubarev sľúbil "skutočnú partizánsku vojnu okolo celého obvodu Donecka".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu