Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Boje na Ukrajine: Armáda dobyla mestá Artemivsk a Družkivka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská armáda vytlačila v nedeľu proruských separatistov z ďalších dvoch miest na východe krajiny. Modro-žltá štátna vlajka bola opäť vztýčená v Artemivsku a Družkivke v Doneckej oblasti, oznámila BBC s odvolaním sa na webovú stránku ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Hoci podľa BBC Artemivsk a Družkivka nie sú považované za strategicky dôležité, ich dobytie  naznačuje, že karta sa momentálne obrátila v prospech vládnych síl.

Kyjev zaznamenal tento úspech deň po tom, čo jeho ozbrojené zložky po týždňoch bojov a obliehania dobyli bašty povstalcov Slovjansk a Kramatorsk. Porošenko nariadil začať s obnovou infraštruktúry v oslobodených mestách a zabezpečiť miestnym obyvateľom dostatočné zásoby potravín, pitnej vody a všetkej potrebnej humanitárnej pomoci.

Proruskí povstalci sa z dobytých miest stiahli do Luhanska a Donecka, kde chcú naďalej odolávať ofenzíve ukrajinskej armády. Námestník ukrajinského ministra Mychajlo Kovaľ však vyhlásil, že metropoly samozvaných republík - Luhanskej a Doneckej - budú čeliť totálnej blokáde, až kým sa separatisti nevzdajú.

"Prijali sme jasný strategický plán. Tieto mestá budú úplne blokované. Tieto opatrenia budú mať za následok, že separatisti - hovorme im banditi - budú nútení zložiť zbrane," citovala BBC Kovaľa.

Na nedeľňajšom zhromaždení v centre mesta Donecka privítali separatistických bojovníkov jasotom tisíce ich priaznivcov, ktorí mávali zástavami Ruska. "V celej Doneckej oblasti začneme skutočnú partizánsku vojnu. Utopíme týchto úbožiakov v krvi," povedal Pavel Gubarev, tzv. ľudový gubernátor samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

V Donecku povstalci v nedeľu zaútočili a zničili sídlo väzenskej stráže v snahe zmocniť sa zbraní. Personál odtiaľ evakuovali.

Steinmeier vyzval na pokračovanie dialógu aj so separatistami

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier apeloval dnes na ukrajinské vedenie, aby sa napriek vojenským úspechom na východe krajiny usilovalo o dialóg s proruskými separatistami.

Na Ukrajine by mali pokračovať rozhovory "s nadviazaním kontaktov aj so zástupcami separatistov", povedal Steinmeier počas návštevy Mongolska. Potvrdil zároveň, že v nedeľu sa v Kyjeve konalo stretnutie tzv. kontaktnej skupiny zloženej zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Za najdôležitejší cieľ označil šéf nemeckej diplomacie dosiahnutie dohody o prímerí na východe Ukrajiny, ktoré budú dodržiavať obe strany. "Tento potrebný krok k upokojeniu situácie musí byť podniknutý predtým, ako možno vôbec rozmýšľať o politických riešeniach," povedal Steinmeier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu