Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina dnes podpísali asociačnú zmluvu s EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina dnes v bruselskom sídle EÚ podpísali asociačné zmluvy s EÚ. Zmluvy predpokladajú zosúladenie zákonodarstva týchto krajín s normami EÚ a vytvorenie zóny voľného obchodu. Zatiaľ sa však nerokuje o vstupe tejto trojice krajín do EÚ.

Zmluvy podpísali šéfovia štátov a vlád 28 krajín EÚ, vrcholní predstavitelia spomínaných troch krajín, ako aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.  

Veľkú pozornosť médií pútala najmä Ukrajina, ktorá asociačnú zmluvu mala pôvodne podpísať už vlani na jeseň. Vtedajšie ukrajinské vedenie na čele s medzičasom zosadeným prezidentom Viktorom Janukovyčom však od nej odstúpilo a preorientovalo sa miesto toho na prehĺbenie spolupráce s Ruskom. Toto rozhodnutie však vyústilo do mohutných provládnych demonštrácií s obeťami na životoch. Janukovyčova vláda bola medzičasom zosadená a moci sa ujalo proeurópsky orientované vedenie krajiny. 

Nedávno zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko označil podpis zmluvy za jednu z historicky významných udalostí v dejinách Ukrajiny od získania jej nezávislosti. Podľa Porošenka je nutné, aby krajina túto príležitosť využila na svoju modernizáciu, pričom však podčiarkol, že na to potrebuje "mier a bezpečnosť".

V rámci podpisovej ceremónie Porošenko uviedol, že Ukrajina v posledných mesiacoch zaplatila najvyššiu cenu za to, aby sa európsky sen stal realitou. 

Rompuy označil dnešný deň za významný nielen pre tri spomínané krajiny, ale aj pre celú EÚ, uviedla agentúra UNIAN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu