Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rusko odložilo štart rakety Angara na neurčito

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko dnes po druhý raz odložilo plánovaný štart novej nosnej rakety Angara, ktorá je prvou raketou vlastnej výroby určenou na civilné využitie od smrti Sergeja Koroľova v roku 1966. O novom odklade štartu informovala ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Plánovaný štart rakety z ruského kozmodrómu Pleseck v Archangeľskej oblasti, asi 800 km severne od Moskvy, zrušili prvýkrát v piatok pre poruchu prídavného motora. Došlo k tomu počas odpočítavania pred štartom, ktorý cez telemost sledoval z Kremľa prezident Vladimir Putin.

Raketu Angara vyrobili v Štátnom kozmickom vedeckovýrobnom centre M. V. Chruničeva a je významnou skúškou schopnosti Ruska oživiť kozmický priemysel, ktorý sa borí s odlevom mozgov a rokmi podfinancovávania.

"Raketu presunieme z miesta štartu na technický stojan, kde ju podrobíme komplexnej analýze," citovala RIA Novosti výrobcu. Nový termín štartu stanovia až po tejto kontrole. Raketa novej generácie, vyvíjaná vyše dve desaťročia, je stredobodom Putinovho plánu zreformovať ruský kozmický priemysel.

Uvedenie rakety Angara do používania by malo Rusku umožniť, aby zo svojho územia na obežnú dráhu umiestňovalo družice všetkých typov. Raketa bude štartovať v kozmodrómu Pleseck a po dokončení stavebných prác aj z kozmodrómu Vostočnyj. Štart z tohto kozmodrómu je naplánovaný na rok 2015, prvý pilotovaný let rakety Angara odtiaľ má štartovať v roku 2018. 

Podľa predchádzajúcich plánov mali rakety Angara štartovať zo spoločného rusko-kazašského raketového vesmírneho komplexu Bajterek v Bajkonure. Rusko však nepovažuje Bajkonur za najpohodlnejšie miesto pre štart svojich rakiet, pretože ide o územie cudzieho štátu, ceny za prenájom komplexu rastú a štarty rakiet sú závislé od politickej situácie v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu