Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ukrajine sa blýska na lepšie časy, povstalci sa zaviazali dodržiavať prímerie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK - Rokovania o ukončení bojov na východe Ukrajiny sa dnes začali v Donecku. Prítomní sú zástupcovia Kyjeva, oboch samozvaných republík, Ruskej federácie a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), informovala agentúra Interfax-Ukrajina. Ako uviedla ruská agentúra RIA Novosti, povstalci z Doneckej a Luhanskej oblasti sa zaviazali dodržiavať prímerie vyhlásené prezidentom Porošenkom. Do piatku vraj chcú začať rokovania o vyriešení situácie.

Na schôdzku prišli ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov, Heidi Tagliaviniová z OBSE, bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, líder hnutia Ukrajinská voľba Viktor Medvedčuk, premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Borodaj, líder hnutia Juhovýchod Oleh Carjov, ako aj predstavitelia samozvanej Luhanskej ľudovej republiky.

Agentúra AP pripomenula, že ukrajinský prezident Petro Porošenko zverejnil v piatok mierový plán a vyhlásil jednostranné prímerie. Moskva plán privítala, ale vyzvala vládu v Kyjeve, aby rokovala so vzbúrencami. Od dnešného kola rokovaní sa neočakávajú žiadne zásadné výsledky.

Separatisti súhlasili s dodržiavaním prímeria

Lídri separatistov na východe Ukrajiny súhlasili s dodržiavaním prímeria do 27. júna. Oznámil to dnes premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Borodaj po schôdzke tzv. "kontaktnej skupiny" v Donecku.

"Na rokovaniach orgány Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky súhlasili, že budú dodržiavať prímerie do 27. júna," citovala Borodaja agentúra Reuters. Pokoj zbraní zo strany separatistov bude podľa nej prebiehať súbežne s jednostranným prímerím, ktoré od 20. do 27. júna vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko v rámci svojho mierového plánu.

Borodaj taktiež sľúbil, že vzbúrenci prepustia pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých zadržiavajú, píše agentúra AP.

Agentúra Interfax-Ukrajina predtým informovala, že na schôdzku do Donecka prišli ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov, Heidi Tagliaviniová z OBSE, bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, líder hnutia Ukrajinská voľba Viktor Medvedčuk, premiér DĽR Alexandr Borodaj, líder hnutia Juhovýchod Oleh Carjov, ako aj predstavitelia samozvanej Luhanskej ľudovej republiky.

Ministri zahraničných vecí podporili mierový plán Porošenka

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ na dnešnom zasadnutí v Luxemburgu podporili mierový plán nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý označili za dobrú šancu pre deeskaláciu napätia na východe Ukrajiny. Informoval o tom šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Účastníci Rady Európskej únie pre zahraničné záležitosti v tejto súvislosti vyzvali všetky strany konfliktu na Ukrajine na rešpektovanie prímeria a vytvorenie podmienok na zmierňovanie napätia.

Diplomati vyjadrili obavy z humanitárnej situácie na východe Ukrajiny a na Kryme a vyzvali vládu v Kyjeve na ďalšie reformné úsilie, vrátane ústavnej reformy a procesu decentralizácie krajiny. Ministri tiež opätovne odsúdili nelegálne anektovanie Krymu Ruskom.

Na rokovaní v Luxemburgu bol prítomný aj nový ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin, ktorý predstavil mierový plán prezidenta Porošenka. Klimkin zdôraznil, že k realizácii plánu by malo prispieť aj Rusko, a to kontrolou hranice a vplyvom na separatistov operujúcich na východe Ukrajiny.

Rada zároveň odsúhlasila vytvorenie misie spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky na Ukrajine, ktorej cieľom má byť pomoc Kyjevu v oblasti reformy bezpečnostného sektora.

Ministri tiež ocenili doterajšie úsilie a pôsobenie misie OBSE na Ukrajine. Okrem toho apelovali na Ukrajinu a Rusko, aby čím skôr dospeli k dohode v rokovaniach o cenách plynu, ktoré sa snaží sprostredkovať Európska komisia (EK).

Okrem krízy na Ukrajine sa dnes ministri zaoberali aj situáciou v Líbyi, Egypte, Sýrii a Iraku. Diskusia ku konfliktu v Iraku a k bezpečnostným a humanitárnym dopadom vojny v Sýrii sa uskutočnila za účasti osobitného predstaviteľa OSN pre Irak Nikolaja Mladenova.

Boje na východe Ukrajiny si vyžiadali životy vyše 40 detí

Vyše 40 detí zahynulo na následky strelených a šrapnelových zranení počas bojov na východe Ukrajiny. Oznámila to dnes predsedníčka ukrajinského parlamentného výboru pre zdravotníctvo Teťana Bachtejevová.

Ruský ombudsman pre práva detí Pavel Astachov v sobotu informoval, že autobus s 36 ukrajinskými deťmi sa stal terčom streľby pri prechádzaní hranice. Deň predtým hovoril o najmenej piatich zabitých deťoch ako výsledku masívnej vojenskej operácie na východe Ukrajiny.

Podľa agentúry RIA Novosti sa od začiatku júna, keď ukrajinská armáda zintenzívnila operácie, dramaticky zvýšil počet ľudí, ktorí utekajú do Ruska. Na jeho území úrady zriadili pre utečencov vyše 200 dočasných ubytovacích stredísk. Nachádza sa v nich približne 12.800 ľudí vrátane vyše 5300 detí. Boje medzi vládnymi silami a "bojovníkmi za nezávislosť" viedli už k stovkám obetí vrátane civilných, dodala RIA Novosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu