Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Povstalci na Ukrajine zostrelili armádny vrtuľník: Útok nikto neprežil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Vrtuľník ukrajinskej armády Mi-8 zostrelili dnes proruskí povstalci neďaleko východoukrajinského mesta Slovjansk. V troskách stroja zahynulo pravdepodobne všetkých deväť osôb na palube, oznámil hovorca ukrajinských ozbrojených síl Vladislav Selezňov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Podľa Selezňova helikoptéru prevážajúcu vojenský materiál riadila trojčlenná posádka. Celkovo sa na palube nachádzalo deväť ľudí. 

Agentúra Reuters priniesla vyjadrenie vojenského analytika Dmytra Tymčuka, podľa ktorého vrtuľník zasiahla strela vypálená z ručného raketometu. Podľa predbežných zistení zahynulo všetkých deväť ľudí na palube, uviedol Tymčuk, ktorý má dobré informačné zdroje v ukrajinskej armáde. 

Ukrajinské médiá informovali, že vrtuľník zrútil neďaleko hory Karačun okolo 17.00 h miestneho času a jeho vrak stále horí.

Slovjansk je od apríla tohto roku pod kontrolou proruských separatistov; 30. mája tam došlo k zostreleniu ukrajinského vojenského vrtuľníka, pričom zahynulo 14 vojakov vrátane jedného generála. 

Lídri separatistov na východe Ukrajiny v pondelok večer súhlasili s dodržiavaním prímeria do 27. júna, ktoré už v piatok jednostranne vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko v rámci svojho mierového plánu. Napriek tomu sa však odvtedy vyskytlo už viacero prípadov narušenia pokoja zbraní. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu