Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ vyzvala Rusko, nech zastaví prísun zbraní na Ukrajinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LUXEMBURG - Európska únia vyzvala v pondelok obe strany konfliktu na Ukrajine, aby sa dohodli a okamžite rešpektovali prímerie. Zároveň vyzvala Rusko, aby prijalo účinné opatrenia na zastavenie príchodu bojovníkov a prísun zbraní z Ruska na Ukrajinu.

"EÚ vyzýva obe strany, aby sa dohodli a okamžite rešpektovali prímerie s cieľom stabilizovania bezpečnostnej situácie, dosiahnutia skutočnej deeskalizácie a vytvorenia potrebných podmienok pre prijatie mierového plánu prezidenta Petra Porošenka," uviedla únia v stanovisku.

V Luxemburgu sa zišli v pondelok ministri zahraničných vecí krajín EÚ na zasadnutí, na ktorom sa zaoberajú vývojom v krajinách zmietaných konfliktami, ako sú Ukrajina, Irak, Sýria či Líbya. Predmetom schôdzky má byť aj ďalšia časť takzvanej asociačnej dohody medzi Kyjevom a EÚ, ktorú chce Porošenko podpísať 27. júna.

Britský minister zahraničných vecí William Hague po príchode do Luxemburgu v súvislosti s Ukrajinou varoval, že dvadsaťosmička je v prípade potreby pripravená zaviesť dodatočné sankcie voči Rusku. Podľa jeho vyjadrenia pred novinármi sa v tejto veci už "veľa urobilo", čím predznamenal jednu z tém nadchádzajúceho summitu EÚ v Bruseli, ktorý sa koná vo štvrtok a v piatok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu