Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

EÚ vyšle na Ukrajinu policajnú misiu, zakázala dovoz tovarov z Krymu

Na Ukrajine naďalej prebiehajú boje
Na Ukrajine naďalej prebiehajú boje (Zdroj: SITA)

LUXEMBURG - Rada EÚ pre zahraničné záležitosti schválila dnes na zasadaní v Luxemburgu vyslanie policajnej misie na Ukrajinu. Mandát bude mať na dva roky, informoval litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius.

"Dnes padlo politické rozhodnutie, že tam vyšleme na dva roky misiu. Budovanie misie sa začne okamžite a bude schopná vyraziť v najbližšom čase. Jej úlohou bude prispieť k reformám systému vnútorných záležitosti a bezpečnostných služieb na Ukrajine," citovala šéfa litovskej diplomacie agentúra ITAR-TASS.

Podľa nej Rada Európskej únie už v apríli zvažovala vytvorenie tímu inštruktorov pre ukrajinské bezpečnostné služby. S návrhom prišli Veľká Británia, Švédsko a Poľsko.

Európska únie dnes zároveň vyzvala obe strany ukrajinského konfliktu na okamžitú dohodu a rešpektovanie prímeria. Rusko vyzvala na prijatie účinných opatrení na zastavenie prílevu bojovníkov a zbraní na Ukrajinu, píše agentúra Reuters.

Od 25. júna je dovoz tovarov z Krymu zakázaný

Európska únia sa s platnosťou od 25. júna rozhodla zakázať dovoz tovarov z Krymu. Na tomto opatrení sa dnes zhodli ministri zahraničných vecí EÚ na svojom zasadnutí v Luxemburgu. Rada EÚ pre zahraničné záležitosti mala ako prioritný bod rokovaní situáciu na Ukrajine. Zákaz dovozu tovarov z Krymu je ďalšou z reakcií EÚ na nelegálnu anexiu polostrova Ruskou federáciou.

Rada ministrov zároveň zakázala spoločnostiam z krajín EÚ poskytovať služby na zabezpečenie prepravy tovaru z Krymu.

"Počnúc od 25. júna tovary z Krymu a Sevastopola už nebudú môcť vstúpiť do priestoru Európskej únie. Okrem toho bude zakázané poskytovať poisťovacie a finančné služby na prepravu tovaru pochádzajúceho z Krymu," uvádza sa vo vyhlásení účastníkov rady ministrov.

EÚ doteraz uvalila sankcie na 61 ruských a ukrajinských občanov, vrátane proruských separatistických lídrov z východnej Ukrajiny, v podobe vízových obmedzení, zablokovania účtov a zmrazenia majetku. Predstavitelia EÚ však zatiaľ neprikročili k ostrejšej forme sankcií vo forme priameho zasiahnutia niektorých sektorov ruskej ekonomiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu