Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Západ neodsúdil sobotňajší útok na veľvyslanectvo: Ukrajina dostala voľnú ruku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Skutočnosť, že Západ neodsúdil sobotňajší útok na ruské veľvyslanectvo v Kyjeve, znamená, že Ukrajina dostala voľnú ruku, zhodli sa dnes poslanci Štátnej dumy.

"Medzinárodný systém neobstál," napísal na Twitteri predseda výboru Štátnej dumy pre medzinárodné záležitosti Alexej Puškov. "Bezpečnostná rada OSN neodsúdila útok na ruské veľvyslanectvo v Kyjeve. To znamená, že ktokoľvek môže teraz útočiť na veľvyslanectvá," citovala Puškova agentúra ITAR-TASS. 

Ešte predtým informovala, že Moskva po incidente vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby v rezolúcii útok odsúdila. Podľa nemenovaného zdroja agentúry však západné delegácie návrh dokumentu zablokovali. Vraj išlo o Britániu, Spojené štáty a Francúzsko.

Poslanec za Jednotné Rusko Viačeslav Nikonov konštatoval, že ak by sa terčom podobného útoku stalo veľvyslanectvo západnej krajiny v ktoromkoľvek štáte, Moskva by to odsúdila.

"Skutočnosť, že tentoraz od západných krajín neprišlo odsúdenie, znamená, že Kyjev dostal voľnú ruku na akékoľvek aktivity - nielen na vraždy, genocídu, likvidáciu pokojných miest a pokojnej populácie, ale aj na otvorené trestné činy proti záujmom Ruska," povedal Nikonov. Podľa jeho slov však nie je prekvapujúce, že si Západ "zakrýva oči pred všetkými zločinmi kyjevského režimu".

Podľa agentúry ITAR-TASS približne 300 ľudí blokovalo v sobotu ruské veľvyslanectvo, vystavili tam ukrajinskú štátnu vlajku, strhli ruskú, hádzali do areálu Molotovove kokteily, petardy, vajíčka a kamene - na budove rozbili takmer všetky okná. Prevracali aj vozidlá diplomatov. Ukrajinská polícia však nezasiahla.

Moskva odsúdila večerný útok na veľvyslanectvo v Kyjeve

Ruská vláda v sobotu tvrdo odsúdila násilie pred budovou svojho veľvyslanectva v ukrajinskej metropole Kyjev. Ambasáda sa stala terčom útoku stoviek ľudí, ktorí poškodzovali jej majetok. Prítomná polícia však nezasiahla. Rusi, ktorých v kritike sobotňajších nepokojov podporili aj Američania, preto obvinili ukrajinské úrady z "vážneho porušenia" medzinárodných dohôd o ochrane diplomatických priestorov. 

Prítomní, prevažne mladí ľudia chceli podľa svojich slov vyjadriť odpor z aktívneho zapájania sa Rusov do protivládneho povstania na východe Ukrajiny. Výsledkom ich demonštrácie sú poškodené okná a autá či roztrhaná ruská štátna vlajka. Američania preto vyzvali Ukrajincov, aby ruskej diplomatickej misii v Kyjeve zabezpečili "adekvátnu ochranu".

Napätie na Ukrajine sa zvýšilo po sobotňajšej smrti 49 ukrajinských vojakov, ktorí prišli o život pri nočnom útoku na nákladné lietadlo pristávajúce na letisku v meste Luhansk na východe krajiny. Podľa vlády v Kyjeve sú za akciou proruskí povstalci. Nový prezident Petro Porošenko to označil za cynický teroristický čin, ktorý si žiada adekvátnu reakciu". NATO v sobotu navyše obvinilo Rusko z poslania tankov na ukrajinské územie s cieľom pomôcť tamojším separatistom v boji proti vládnym silám. 

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti.

Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala desiatky obetí. Moskva sa od násilia dištancovala a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu