Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Konflikt na východe Ukrajiny si vyžiadal 270 obetí, tvrdí rezort zdravotníctva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Celkovo 270 ľudí zahynulo a 713 utrpelo zranenia počas armádnej operácie na východe Ukrajiny. Bilanciu zverejnilo v stredu ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

"Od začiatku konfliktu zahynulo v Doneckej oblasti 225 ľudí a 576 vyhľadalo lekársku pomoc kvôli zraneniam, v nemocniciach je v súčasnosti 150 ľudí. V Luhanskej oblasti prišlo o život 45 ľudí a 137 utrpelo zranenia," citovala z vyhlásenia rezortu zdravotníctva agentúra ITAR-TASS.

Úradujúci minister zdravotníctva Oleh Musij ešte skôr uviedol, že približne desať zdravotníckych zariadení v oboch oblastiach nefunguje, alebo funguje len čiastočne kvôli komplikovanej situácii.

Boje medzi vládnymi jednotkami a domobranou v oboch oblastiach stále pokračujú. Armáda má k dispozícii obrnené vozidlá, ťažké delostrelectvo a letectvo. Boje si podľa ITAR-TASS vyžiadali množstvo civilných obetí.

Pozorovatelia z OBSE zastavili svoju misiu v Luhansku

Skupina pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v stredu oznámila, že z bezpečnostných dôvodov zastavila svoju misiu vo východoukrajinskom meste Luhansk. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS.

Agentúra pripomenula, že doteraz sa nepodarilo nadviazať kontakt s dvoma skupinami pozorovateľov z OBSE, ktorí zmizli na východe Ukrajiny.

Prvá štvorčlenná skupina sa stratila 26. mája v Doneckej oblasti, druhá - takisto štvorčlenná - 29. mája v Luhanskej oblasti, keď dorazila na kontrolné stanovište pri meste Severodoneck.

Podľa OBSE pozorovateľov zadržali separatisti. Generálny tajomník OBSE Lamberto Zannier na stredajšom stretnutí so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom v Moskve vyzval na ich okamžité prepustenie.

Hovorca misie OBSE v Kyjeve začiatkom júna oznámil, že o prepustení pozorovateľov rokujú s viacerými ozbrojenými skupinami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu