Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusko predložilo v BR OSN návrh rezolúcie k Ukrajine: Toto je jeho plán!

Vitalij Čurkin
Vitalij Čurkin (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Rusko predložilo Bezpečnostnej rade OSN na jej pondelňajšom mimoriadnom zasadnutí v New Yorku návrh rezolúcie týkajúci sa humanitárnej krízy na východe Ukrajiny. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin vyjadril nádej, že ostatné členské krajiny BR OSN dokument podporia, uviedla agentúra DPA.

Pätnásťčlenné grémium, ktorému Rusko od 1. júna predsedá na jeden mesiac, sa dnes zišlo za zatvorenými dverami práve na žiadosť Moskvy. Tá je podľa Čurkina presvedčená, že Bezpečnostná rada OSN musí urýchlene reagovať na vyhrotenie situácie.

Návrhu rezolúcie sa týka predovšetkým "zlej situácie tisícov civilistov", ktorí zostali uväznení v obliehaných oblastiach na východnej Ukrajine. Dokument vyzýva na okamžité ukončenie násilia, začatie rokovaní a vytvorenie únikových koridorov pre civilistov.

Počiatočné reakcie na návrh rezolúcie boli rôzne, konštatoval Čurkin. "Niektorí členovia prejavili pozitívnu podporu, ale komentáre niektorých ďalších - zvyčajných podozrivých - mu (návrhu) neboli naklonené," vyhlásil.

Termín hlasovania o návrhu rezolúcie zatiaľ nie je známy. Spojené štáty ho však kritizovali. "Od ruskej vlády je pokrytecké volať po ukončení násilia a zriadení humanitárnych koridorov, ak zároveň z Ruska na Ukrajinu prechádzajú neregulárne jednotky, z Ruska na Ukrajinu sa nelegálne transportujú zbrane, Ruskom podporovaní separatisti útočia na nové ciele, ako rukojemníkov berú pozorovateľské tímy OBSE a Rusko nerobí nič, aby to všetko zastavilo," povedala vo Washingtone hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Len Psakiová.

Rusko túto kritiku odmieta. "Na niektoré vyhlásenia nebudem reagovať, pretože sú nenávistné," reagoval Čurkin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu