Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Porošenko sa chce stretnúť s Rusmi, tí sú pripravení

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV/MOSKVA - Budúci ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok vyjadril vieru v júnové stretnutie s lídrami Ruska v záujme nastolenie stability na nepokojnom východe Ukrajiny.

Podľa jeho slov bude zapojenie Moskvy do celého procesu kľúčové. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov krátko predtým vyjadril vôľu stretnúť sa s nástupcom zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča. Podmienkou podľa neho je zastavenie ozbrojených zásahov voči povstalcom na východe a začatie dialógu medzi vládou a jej odporcami.

Podľa Porošenka je to však možné iba s tými, ktorí zložili zbrane, a nie s "teroristami", ktorí ohrozujú bezpečnosť štátu. Budúci líder postsovietskej krajiny taktiež potvrdil záujem využiť všetky zákonné prostriedky s cieľom prinavrátiť Ukrajine polostrov Krym, ktorý sa v marci pričlenil k Rusku. Lavrov na margo budúcich rokovaní s Porošenkom dodal, že nie je potrebné žiadne sprostredkovanie zo strany Západu.

Porošenko sa v nedeľu krátko po skončení volieb vyhlásil za novú hlavu štátu. Reagoval tak na prvé odhady výsledkov, podľa ktorých získal nadpolovičnú väčšinu hlasov už v prvom kole.

Podľa čiastkových výsledkov zverejnených v pondelok po spočítaní 60 percent hlasov získal oligarcha takmer 54-percentnú podporu Ukrajincov. Druhá s veľkou stratou je expremiérka Julija Tymošenková so ziskom viac ako 13 percent hlasov. Líder Radikálnej strany Oleh Ľaško je predbežne tretí s takmer 8,5-percentnou podporou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu