Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Strety medzi armádou a proruskými separatistami sa vyostrujú: Zahynulo 20 povstalcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PETROHRAD - Strety medzi ukrajinskou armádou a ozbrojenými proruskými separatistami na východe Ukrajiny sa naďalej vyostrujú a pri jednom z najnovších vo štvrtok zahynulo až 20 povstalcov. Podľa piatkového vyhlásenia ministerstva obrany v Kyjeve sa tak stalo po tom, ako armádny konvoj pri meste Rubižne v Luhanskej oblasti napadla približne 500-členná skupina protivníkov.

Rezort zároveň informoval o usmrtení jedného vojaka pri samostatnom súboji, ktorý sa odohral blízko miesta predošlého stretu. Správy o smrtiacich útokoch prichádzajú aj z okolia Donecka, kde vzbúrenci vo štvrtok zabili 16 vojakov. Jeden zo separatistických vodcov medzitým informoval o smrti 10 vojakov, štyroch povstalcov a dvoch civilistov počas piatkových bojov, čo však zatiaľ nebolo možné overiť.

Ukrajinská vláda krátko pred nedeľňajšími prezidentskými voľbami vyhlásila, že armáda vstúpila do záverečnej fázy "protiteroristickej" operácie na východe krajiny s cieľom stabilizovať situáciu. 

Ukrajinský server KyivPost informoval, že guvernér takzvanej Luhanskej ľudovej republiky Valerij Bolotov vyhlásil v reakcii na postup ukrajinskej armády výnimočný stav a nariadil mobilizáciu mužskej populácie. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval vo štvrtok na okamžité zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktorej chce predložiť dôkazy, že konflikt stupňuje Rusko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu