Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Boje v Slovjansku pokračujú: Vládne sily kontrolujú radnicu v Mariupole

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinské vládne jednotky prešli v noci nadnes do útoku na mesto Slovjansk na severe Doneckej oblasti vo východnej časti Ukrajiny. Informovali o tom ukrajinské i ruské tlačové agentúry s tým, že boje pokračovali aj dnes ráno, keď na okraji mesta zaregistrovali dva mohutné výbuchy a z centra sa sporadicky ozývala streľba zo samopalov.

Skupina ozbrojencov proruskej domobrany sa pokúsila prebiť z mesta, čomu však vládne sily zabránili. V okolí kontrolného stanovišťa pokračuje prestrelka.

Ukrajinské tanky v Mariupole
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinské tanky v Mariupole  (Zdroj: pbs.twimg.com)

Vládne sily dnes podnikli útoky aj na kontrolné stanovištia separatistov okolo mesta Mariupol na juhu Doneckej oblasti, kde sa miestna domobrana už v utorok večer začala pripravovať na útok "radikálov Pravého sektora", ktorých sa v okolí mesta zhromaždilo údajne asi 200.

Boje v Slovjansku pokračujú:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa agentúry UNIAN sa však vládnym silám v Mariupole dnes ráno podarilo bez boja získať kontrolu nad tamojšou radnicou. Obsadeniu radnice však v noci podľa agentúry Reuters predchádzali ťažké boje.

Ukrajinská televízia 5. kanál informovala, že radnicu dobyli jednotky Národnej gardy, ktoré separatistov donútili vyjsť na ulice prehradené barikádami a trolejbusmi, kde ich obkľúčili.

Radnica bola pod kontrolou tzv. Doneckej ľudovej republiky od 13. apríla, pripomenula agentúra Interfax.

K udalostiam na východe Ukrajiny sa v noci nadnes na pôde amerického Senátu vyjadrila aj námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre európske záležitosti Victoria Nulandová, ktorá upozornila, že Rusko tam postupuje podľa rovnakého scenára ako na Krymskom polostrove.

"Udalosti od Slovjanska po Odesu sa vyvíjajú podľa krymského scenára: najprv sa organizujú protesty, ktoré boli ešte pred dvoma mesiacmi pokojné, potom sa zastrašuje civilné obyvateľstvo a o dva týždne nasleduje referendum - také, ako 11. mája v tzv. Doneckej a Luhanskej ľudovej republike," uviedla Nulandová.

Ďalším krokom Ruska na Kryme podľa nej bolo vyslanie "mierotvorcov" na ochranu miestnych obyvateľov, aby v referende mohli slobodne vyjadriť svoj názor. Nulandová zopakovala, že ruská intervencia je porušením medzinárodného práva a dodala, že Rusko ňou nikoho neoklame.

Rusko a EÚ údajne tlačia na Srbsko ohľadne Ukrajiny

Poprední predstavitelia Európskej únie (EÚ) a Ruska navštívili v utorok Srbsko, čím vystupňovali tlak, aby zaujalo jasnejší postoj ku kríze na Ukrajine. Belehrad však zastáva neutrálny postoj ku konfliktu, píše spravodajský portál Balkan Insight.

Hoci návšteva komisára EÚ pre rozšírenie a susedskú politiku Štefana Füleho a predsedu ruskej Štátnej dumy Sergeja Naryškina oficiálne súvisela s uvítaním novej srbskej vlády, za zatvorenými dverami je Srbsko tlačené do toho, aby si vybralo stranu v prípade ukrajinského konfliktu, píše Balkan Insight s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Srbsko plánuje vstúpiť do EÚ do roku 2020 a integráciu do únie považuje za prioritu. Srbský premiér Aleksandar Vučič si však neželá narušiť tradičné vrelé vzťahy s Ruskom.

"Podporujeme územnú celistvosť každého členského štátu OSN, ako aj Ukrajiny, ale z mnohých dôvodov - historických, tradičných a ďalších - žiadam, aby si Srbsko udržalo svoj odlišný postoj v porovnaní s inými (európskymi) krajinami a neuvalilo sankcie na Rusko," povedal Vučič.

Štefan Füle odmietol priamo povedať, či Brusel tlačí na Srbsko, aby sa pripojilo k sankciám EÚ voči Rusku za jeho úlohu v ukrajinskom konflikte. "Diskutovali sme o tejto záležitosti, ako aj o mnohých ďalších. Srbsko je suverénnou krajinou a rešpektujeme jeho rozhodnutie," uviedol komisár.

Sergej Naryškin, ktorý je na sankčnom zozname EÚ, sa stretol v Belehrade so srbskými poslancami a prezidentom Tomislavom Nikoličom - deklarovaným priateľom Ruska na Balkáne. Portál Balkan Insight dodal, že Rusko je zároveň silným spojencom Srbska v otázke nezávislosti Kosova, ktorú Belehrad neuznáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu