Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Toto je päť dnešných správ z Ukrajiny, o ktorých by ste mali vedieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezidentský kandidát Petro Porošenko dnes naliehal na EÚ a USA, aby schválili tretiu vlnu sankcií voči Rusku, ak Kremeľ podporí referendum, ktoré túto nedeľu organizujú separatisti v oblastiach na východe Ukrajiny.

Porošenko žiada tretiu vlnu sankcií pre Rusko

Malo by ísť o dobre koordinovaný postup, upozornil Porošenko v Berlíne krátko pred stretnutím s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Predstavitelia separatistických hnutí v oblasti Donbasu organizujú v nedeľu referendum podobné tomu, aké v polovici marca predchádzalo pripojeniu Krymského polostrova a mesta Sevastopol k subjektom Ruskej federácie.

Agentúra ITAR-TASS dnes informovala, že ukrajinská generálna prokuratúra súdnou cestou napadne rozhodnutie o vypísaní miestneho referenda v Luhanskej a Doneckej oblasti. Uviedol to dnes v Kyjeve generálny prokurátor Oleh Machnyckyj.

Britské MZV dnes oznámilo, že neuzná výsledky nedeľňajších referend, pretože ide o hlasovanie, v ktorom nie je zabezpečená možnosť účasti väčšiny obyvateľstva. Americký rezort diplomacie označil referendá za fiktívne a protizákonné.

Predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin dnes informoval, že väčšina volebných miestností je už na referendum pripravená. Na základe prieskumov organizátori očakávajú asi 60-percentnú účasť. Výsledky plebiscitu zverejnia do troch dní.

Boje v Slovjansku pokračujú

Ukrajinské vládne jednotky prešli v noci nadnes do útoku na mesto Slovjansk na severe Doneckej oblasti vo východnej časti Ukrajiny. Informovali o tom ukrajinské i ruské tlačové agentúry s tým, že boje pokračovali aj dnes ráno, keď na okraji mesta zaregistrovali dva mohutné výbuchy a z centra sa sporadicky ozývala streľba zo samopalov. Skupina ozbrojencov proruskej domobrany sa pokúsila prebiť z mesta, čomu však vládne sily zabránili. V okolí kontrolného stanovišťa pokračuje prestrelka.

Toto je päť dnešných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vládne sily dnes podnikli útoky aj na kontrolné stanovištia separatistov okolo mesta Mariupol na juhu Doneckej oblasti, kde sa miestna domobrana už v utorok večer začala pripravovať na útok "radikálov Pravého sektora", ktorých sa v okolí mesta zhromaždilo údajne asi 200.

Podľa agentúry UNIAN sa však vládnym silám v Mariupole dnes ráno podarilo bez boja získať kontrolu nad tamojšou radnicou. Obsadeniu radnice však v noci podľa agentúry Reuters predchádzali ťažké boje.

Ukrajinská televízia 5. kanál informovala, že radnicu dobyli jednotky Národnej gardy, ktoré separatistov donútili vyjsť na ulice prehradené barikádami a trolejbusmi, kde ich obkľúčili. Radnica bola pod kontrolou tzv. Doneckej ľudovej republiky od 13. apríla, pripomenula agentúra Interfax.

V delfináriu v Donecku sa narodilo mláďa: Dali mu meno Mier

V delfináriu v nepokojnom východoukrajinskom meste Doneck pribudol nový účinkujúci, ktorého meno je symbolom nádeje pre budúcnosť regiónu. Volá sa Mier (po rusky i ukrajinsky Mir), uviedla v utorok agentúra Associated Press. Cvičiteľka v delfináriu Nemo Olga Nenková povedala, že mláďa delfína prišlo na svet v predvečer prvého mája.

V delfináriu v nepokojnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Dátum jeho narodenia pracovníkom delfinária pripomenul tradičný sovietsky slogan z 1. mája - Mier, práca, máj (Mir, trud, maj) -  a inšpiroval ich pri výbere mena pre mláďa. Volá sa Mir. Jeho meno dojíma najmä za súčasnej situácie na východe Ukrajiny, kde proruskí ozbrojenci už celé týždne okupujú vládne budovy.

Mariupol je opäť v rukách separatistov, v Slovjansku sa bojuje o TV vysielač

Boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými aktivistami v Slovjansku na východe Ukrajiny sa dnes sústreďujú okolo televízneho vysielača, ktorý sa nachádza na predmestí Andrijivka. Proruskému táboru sa podarilo získať späť kontrolné stanovištia. Informácie o obetiach zranených, ani komentár ukrajinskej strany neboli bezprostredne známe.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov pritom ešte v pondelok deklaroval, že televízny vysielač je pod kontrolou vládnych síl a vysiela programy ukrajinských televízií.

Medzi miestnym obyvateľstvom v Slovjansku sa dnes šíri správa, že proruskí ozbrojenci podmínovali všetky administratívne budovy v meste a v prípade útoku vládnych síl ich odpália, informovala agentúra UNIAN. Podľa jej zdrojov v polícii ide o tzv. abcházsky scenár, keď z odpálenia náloží budú obvinené vládne sily.

Putin vyzval na odloženie referenda na východe Ukrajiny, potvrdil stiahnutie vojakov

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uviedol, že referendum o nezávislosti na východe Ukrajiny, plánované na nedeľu 11. mája, by malo byť odložené. Najskôr by podľa neho mali byť vytvorené pre takéto hlasovanie podmienky.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Putin zároveň oznámil, že nariadil stiahnutie vojakov z území pri hranici s Ukrajinou. Podľa NATO sa ich tam v uplynulých týždňoch zhromaždili desaťtisíce. Rusko to odmietlo potvrdiť a argumentovalo potrebou pripravenosti armády v prípade ohrozenia po rusky hovoriacich obyvateľov Ukrajiny.

Šéf Kremľa dodal, že nadchádzajúce prezidentské voľby na Ukrajine, stanovené na 25. mája, sú krokom "správnym smerom". Zopakoval však, že najbližšiemu celoštátnemu hlasovaniu na Ukrajine by mali predchádzať ústavné reformy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu