Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

EÚ a Japonsko varujú Rusko pred prehlbovaním ukrajinskej krízy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia a Japonsko vyzvali v stredu Rusko, aby nezhoršovalo krízu na Ukrajine. V snahe vytvoriť spoločný front sa lídri únie a japonský premiér Šinzo Abe dohodli tiež na pokračovaní rokovaní o ambicióznej dohode o voľnom obchode, ktorá by zahrňovala asi tretinu globálnej ekonomiky.

Brusel zároveň Moskve pohrozil ďalšími sankciami. "Vyzývame Rusko, aby upustilo od ďalších krokov na destabilizáciu Ukrajiny a namiesto toho sa zapojilo do diplomatického riešenia krízy," povedal stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy na spoločnej tlačovej konferencii s Abem po summite v Bruseli.

Západní lídri hrozia tvrdšími sankciami proti Rusku, pokiaľ sa Moskva bude snažiť narušiť prezidentské voľby na Ukrajine plánované na 25. mája. "Ďalšie kroky na destabilizáciu Ukrajiny si budú vyžadovať dodatočné sankcie," zdôraznil Van Rompuy.

Podľa jeho slov je však 28-členný blok otvorený ďalším rokovaniam s Ukrajinou, Ruskom a Spojenými štátmi s cieľom pokúsiť sa vyriešiť krízu, pravdepodobne opäť v Ženeve. "Sme otvorení myšlienke druhého ženevského stretnutie a budeme pracovať s kolegami na tejto možnosti," uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu