Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Turčynov: Protiteroristická operácia rozbije odpor proruských separatistov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Situácia na juhovýchodnej Ukrajine je dnes ráno pokojná - výnimkou sú mestá Slovjansk a Doneck.

Zo Slovjanska miestni obyvatelia hlásili nočné prestrelky v blízkosti dvoch kontrolných postov. Dnes ráno vypukol boj o televízny vysielač, v ktorom je už najmenej jedna obeť z radov separatistov a niekoľko ranených. Oficiálne túto bilanciu zatiaľ nikto nepotvrdil.

Proruská domobrana v Donecku dnes podľa agentúry RIA Novosti vyhlásila, že v meste postupne preberá kontrolu nad všetkými administratívnymi budovami s tým, že "všetci prechádzajú" na stranu hnutia odporu proti kyjevskej vláde. Podľa tohto zdroja primátor Donecka Oleksandr Lukjančenko zložil funkciu. Tlačová služba doneckej radnice však tieto informácie rozhodne poprela.

Od začiatku marca sa na juhovýchode Ukrajiny - najmä v Donecku, Luhansku a Charkove - konajú mítingy prívržencov federalizácie Ukrajiny. Neskôr sa tieto protesty rozšírili aj do ďalších miest oblasti. Začiatkom apríla sa separatisti zmocnili sídla doneckej oblastnej samosprávy a vyhlásili Doneckú ľudovú republiku. Referendum o sebaurčení Donbasu sa uskutoční už túto nedeľu.

V snahe potlačiť separatistické tendencie sa ukrajinská vláda rozhodla na juhovýchode územia štátu spustiť protiteroristickú operáciu (ATO). Agentúra Reuters však vo svojej analýze v nedeľu konštatovala, že v teréne nebadať žiadne náznaky svedčiace o úspechu ATO, ktorej cieľom je rozbiť odpor proruských separatistov a opäť získať kontrolu nad Kramatorskom, Doneckom, Slovjanskom a ďalšími mestami na východe a juhu Ukrajiny.

Dočasný prezident Oleksandr Turčynov dnes vyhlásil, že ATO bude pokračovať. Priznal, že jej realizácia je zložitá a ako dôvod uviedol, že časť miestneho obyvateľstva podporuje separatistov. Spresnil, že na podporu ATO vznikajú teritoriálne pluky obrany, ktorých je v súčasnosti už sedem.

Prezident vysoko vyzdvihol pôsobenie Národnej gardy a kritizoval príslušníkov polície na juhovýchode Ukrajiny za to, že sympatizujú so separatistami a nevykazujú nijakú činnosť. Uviedol, že v týchto oblastiach treba úplne zreformovať a personálne preobsadiť policajné zložky a v mnohých prípadoch začať aj vyšetrovanie pre podozrenie z protizákonného konania.

Turčynov informoval, že tajná služba SBU preveruje podozrenie, že separatistické hnutie a diverzantov na juhovýchode krajiny financuje zosadený prezident Viktor Janukovyč alebo ľudia pohybujúci sa v jeho okolí.

S ostrou kritikou ATO dnes vystúpil vedúci Centra vojensko-politických štúdií Dmytro Tymčuk, ktorý upozornil, že bezpečnostným zložkám naďalej chýba súčinnosť. Upozornil napríklad, že vládne jednotky sa v nedeľu stiahli z Kramatorska, pričom svoju operáciu tam nedoviedli do konca.

Upozornil aj na prípad z Kosťantynivky, kde minulý týždeň došlo k útoku separatistov vyzbrojených guľometmi a granátometmi na pozície provládnych vojakov, ktorí čakali na posily tri hodiny. Výsledkom tohto chaosu sú zranení ukrajinskí vojaci, čomu sa podľa Tymčuka predísť.

Tymčuk upozornil, že po aktivizácii ATO okolo 1. mája - čo "podivuhodne kolidovalo s návštevou vedenia ministerstva vnútra, obrany a zástupcov prezidentskej kancelárie na juhovýchode Ukrajiny" - sa postup velenia ATO opäť začína podobať "skôr na frašku".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu