Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ukrajinská tajná služba zverejnila identitu ruskej špiónky: Podieľala sa na nepokojoch!

Marija Koledová alias diverzantka Máša Zobraziť galériu (2)
Marija Koledová alias diverzantka Máša (Zdroj: http://vk.com/)

KYJEV – Ukrajinská tajná služba SBU ohlásila na svojom webe, že dopadla ruskú občianku plniacu úlohu špeciálnych služieb rozvracať východné oblasti Ukrajiny. Ruské médiá už ľutujú zatknutú študentku, že 23. narodeniny pravdepodobne oslávi vo väzení.

 K odhaleniu diverzantky Ukrajincom stačilo prečítať si jej stránky na sociálnych sieťach, kde o sebe prezradila snáď viac než pri sebetvrdšom výsluchu. Podľa verzie ukrajinskej kontrarozviedky Marija Koledová (22) dorazila na Ukrajinu začiatkom apríla. Stýkala sa s proruskými aktivistami, monitorovala situáciu, zaujímala sa o výzbroj pohraničníkov aj o možnosti nelegálneho prechodu medzi Krymom a Ukrajinou. Podieľala sa vraj aj na potýčkach medzi separatistami a políciou u juhoukrajinského prístavu Mykolajiv - a údajne sa sama priznala, že strelnou zbraňou zranila troch ľudí.

Marija Koledová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: vk.com)

Hlásila vraj tiež svojmu ruskému nadriadenému, že aktivisti majú improvizované nálože v neobmedzenom množstve, a tiež ho informovala o výcviku dvoch diverzných skupín, ktoré sa mali podieľať na nepokojoch v Donecku. Pri zatknutí mala u seba plynovú pištoľ, prerobenú na streľbu ostrou muníciou, a príručku pre výcvik diverzantov. Podľa denníka Ukrajinská pravda bola "diverzantka Máša", inak vraj aktivistka prokremeľskej mládežníckej organizácie a účastníčka nacionalistických pochodov dolapená pri svojej deviatej ceste na Ukrajinu.

Moskovská študentka sa podľa serveru newsru.com mohla na sociálnych sieťach chváliť "prakticky ideálnym životopisom", v ktorom nechýbajú štyri medaily od komunistickej strany, dobrovoľnícke aktivity, účasť v 14 volebných kampaniach aj darcovstva krvi, funkcie v predsedníctve študentského zväzu, nehovoriac o hre na husle. Okrem politiky ju bavia aj skoky s padákom, boj s nožom, box aj "extrémna novinárčina". V inom profile sa ale chváli bytom v Moskve, autom, skútrom, počítačom, ako aj záľubou v bezplatných jazdách metrom, teda ako čierny pasažier.

Vraj skrátka "rebelka", ktorá by snáď raz - až sa dostane na slobodu - mohla pomýšľať na zblíženie sa so zbehom z amerických tajných služieb v ruskom exile Edwardom Snowdenom. O jeho priazeň sa svojho času uchádzala aj "ruská agentka 90-60-90", ako bulvárna tlač prezýva Anne Chapmanovú. Tá sa pred štyrmi rokmi nechala v Spojených štátoch chytiť s celou várkou neúspešných ruských špiónov.

"Neupadajte na mysli! ( ... ) Nenechajte sa zlomiť! Všetko je ešte pred nami, veď život pokračuje!" napísala Máša na sieti pred zatknutím. Podobných zvedov vraj Ukrajinci prezývajú "Putinovi turisti" alebo "ruskí ochotníci", ktorí po vystupovaní na Kryme, medzitým Ruskom anektovaným, majú zohrať rovnakú úlohu aj na východe krajiny. O ruskej úlohe v podnecovaní nepokojov hovoril aj šéf americkej diplomacie John Kerry.

Ruské ministerstvo zahraničia sa podľa on-line denníka gazeta.ru k prípadu zatknutej Rusky doteraz nevyjadrilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu