Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FSB podozrievajú zo zabíjania aktivistov na Ukrajine: Zistili nové fakty

Nepokoje na Ukrajine
Nepokoje na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) dnes priznala, že jej vysokopostavený predstaviteľ sa 20. a 21. februára nachádzal v Kyjeve, aby v spolupráci s ukrajinskou tajnou službou zabezpečil "nevyhnutnú mieru fyzickej ochrany" tamojšieho ruského veľvyslanectva a ďalších ruských ustanovizní.

Informovala o tom dnes agentúra UNIAN s tým, že generál FSB Sergej Beseda neúspešne žiadal aj o prijatie u medzičasom zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča. Témou rozhovoru mala byť ochrana ruských úradov.

Agentúra Ukrinform spresnila, že počas pobytu v Kyjeve bol generál Beseda v kontakte s Radou bezpečnosti Ukrajiny (SBU). 

Beseda sa nachádzal v Kyjeve v čase, keď sa tam odohrávali najkrvavejšie násilnosti v dejinách nezávislej Ukrajiny. V potýčkach protivládnych demonštrantov s policajnými zložkami a provládnymi provokatérmi, ako aj v dôsledku ostreľovania snajpermi prišlo vtedy o život vyše 100 ľudí.   

Vedúci predstavitelia ukrajinských tzv. silových rezortov vo štvrtok v Kyjeve zo zodpovednosti za zabíjanie demonštrantov obvinili Janukovyča a vyhlásili, že do tragických udalostí bola zrejme zapletená aj FSB.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí preto požiadalo ruskú stranu, aby vypočula generála Besedu v súvislosti s jeho pobytom na Ukrajine.

Šéf SBU Valentyn Nalyvajčenko vo štvrtok uviedol, že v sídle SBU sa v čase vrcholiacich nepokojov nachádzalo 26 agentov FSB, ktorí sa zapojili do plánovania operácií na ukončenie protestov na Majdane. Operácie mali kódové názvy Vlna a Bumerang.

"Máme dôvod domnievať sa, že skupiny FSB sa podieľali na plánovaní a vykonaní tzv. protiteroristickej operácie, ktorá bola fakticky naplánovaná na zorganizovanie zabíjania aktivistov," uviedol Nalyvajčenko a dodal, že vyšetrovatelia majú celý okruh otázok, s ktorými sa chcú obrátiť na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu