Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Ukrajine opäť úradujú separatisti: Obsadzujú budovy a chcú pripojenie k Rusku!

V Ukrajine opäť zavládli nepokoje. Zobraziť galériu (9)
V Ukrajine opäť zavládli nepokoje. (Zdroj: SITA)

KYJEV – Do potýčiek s políciou a okupácie správnych budov dnes na východe Ukrajiny prerástli demonštrácie proruských organizácií. V Donecku, Luhansku, Dnepropetrovsku a Charkove sa stovky demonštrantov stretli s ťažkoodencami, niekoľko osôb bolo zranených. Rusko cez víkend ďalej zvýšilo tlak na Kyjev, keď premiér Dmitrij Medvedev pohrozil odvetou za pridruženie Ukrajiny k Európskej únii.

Ukrajinská vláda zároveň odmietla skokové zvýšenie cien ruského zemného plynu oznámené v posledných dňoch. V Donecku dnes útočne naladený dav obsadil sídlo miestneho gubernátora a v Luhansku padla do rúk proruských demonštrantov kancelária ukrajinskej tajnej služby SBU. V oboch mestách útočiaci dav napadol policajtov delobuchmi a fľašami so zápalnou zmesou. Násilnosti prepukli aj v Dnepropetrovsku a v Charkove, kde sa dostali do sporu aktivisti s radikálmi z Pravého sektoru. Médiá hlásia zranených a značné materiálne škody.

Podľa ukrajinských novinárov ide o koordinovanú akciu riadenú z Moskvy. Tlak na nové ukrajinské vedenie cez víkend priživil aj ruský premiér Medvedev, ktorý Kyjevu za zbližovanie sa s Európou a chystaný odchod z postsovietskeho Spoločenstva nezávislých štátov pohrozil odvetou. Moskva podľa Medvedeva preskúma všetky zmluvy o agrárnej spolupráci a zaistí ochranu ruského poľnohospodárskeho trhu.

Rusko na zmenu politickej orientácie Kyjeva začiatkom apríla reagovalo prudkým zvýšením cien plynu. Moskva zdvihla cenu v dvoch krokoch o viac ako 200 dolárov na 485 dolárov za tisíc kubických metrov. Ukrajinská vláda v sobotu oznámila, že novú ruskú cenu zemného plynu odmieta: miesto 485 dolárov požadovaných Moskvou je ochotná platiť 268 dolárov.

V Ukrajine opäť zavládli
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Kyjev by chcel okrem toho zvýšiť dodávky plynu z Európy. Existujúce plynové potrubie určené pôvodne na prepravu plynu z východu na západ by podľa Ukrajiny mohlo prepravovať plyn aj opačným smerom. Podľa šéfa ruskej plynárenskej firmy Gazprom je ale také riešenie technicky nemožné. "Technické možnosti pre spätné dodávky nie sú," povedal v sobotu Alexej Miller ruskej televízii Rossija 24.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu