Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajina sťahuje svojich vojakov z Krymského polostrova

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) dnes rozhodla nariadiť ministerstvu obrany, aby stiahlo všetkých ukrajinských vojakov slúžiacich na Krymskom polostrove.

Ako spresnila agentúra ITAR-TASS, informoval o tom dnes v Kyjeve na zasadnutí dohodovacej komisie parlamentu jeho predseda a dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Vysvetlil, že toto rozhodnutie bolo prijaté vzhľadom na "ohrozenie života a zdravia" vojakov a ich rodín. SNBO okrem toho ministerstvu obrany nariadila zabezpečiť náhradné ubytovanie všetkým presídleným rodinám vojakov, ako aj osobám, ktoré sú nútené opustiť svoje domovy kvôli nátlaku ruských jednotiek.

Toto rozhodnutie bolo zrejme prijaté v súvislosti s dnešným útokom na ukrajinskú vojenskú základňu vo Feodosiji, kde ruskí vojaci zadržiavajú najmenej 80 ukrajinských kolegov, pričom ich dvoch veliteľov odviezli vrtuľníkmi na neznáme miesto.

Pri obsadzovaní objektu dnes došlo k streľbe. Podľa agentúry Reuters odvolávajúcej sa na miestneho ukrajinského veliteľa jeho vojaci neboli ozbrojení. Zdroje na ukrajinskom ministerstve obrany popreli tvrdenia, že ukrajinskí námorníci začali strieľať ako prví, čím údajne vyvolali útok ruskej jednotky osobitného určenia.

Ako spresnil na svojej facebookovej stránke vedúci ukrajinského Centra vojensko-politických štúdií Dmytro Tymčuk, ruské jednotky do útoku na základňu nasadili vrtuľníky Mi-24 a Mi-8, ako aj dve obrnené vozidlá pechoty. Výsadkári pri obsadzovaní areálu použili svetlice a dymové a ohlušujúce granáty. Celkovo sa na operácii zúčastnilo asi 250 ruských ozbrojencov.

Ukrajinské zdroje upozorňujú, že ruské jednotky podnikli útok na základňu vo Feodosiji napriek tomu, že bol známy zámer velenia jednotky opustiť objekt a presunúť sa na pevninu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu