Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruský odkaz ukrajinským vojakom: Odísť môžete, ale o zbraniach rozhodneme my!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ukrajinskí vojaci môžu slobodne odísť z Krymského polostrova, ale o tom, či budú ozbrojení alebo nie, rozhodne ruské ministerstvo obrany. Uviedol to dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Jeho vyhlásenie je reakciou na výrok medzičasom odvolaného ukrajinského ministra obrany Ihora Teňucha, ktorý dnes v parlamente v Kyjeve uviedol, že ukrajinskí vojaci opustia Krym so všetkou výzbrojou. Spresnil, že ide o výsledok pondelkovej schôdzky náčelníka generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Mychajla Kucyna s jeho ruským náprotivkom Valerijom Gerasimovom.

Na Kryme a v Sevastopole podľa Teňucha slúžilo 18.800 ukrajinských vojakov a dôstojníkov, z nich 11.900 patrilo k vojenskému námorníctvu a 2.900 k vojskám protileteckej obrany. Želanie pokračovať v službe v radoch ukrajinskej armády vyjadrilo 6.500 vojakov, ktorí aj s rodinami čakajú na evakuáciu do pevninskej časti Ukrajiny.

Odsun všetkých ukrajinských jednotiek z Krymského polostrova na pevninu nariadilo ukrajinské vedenie v pondelok. Rozhodnutie o tom bolo zrejme prijaté v súvislosti s pondelkovým dramatickým útokom na ukrajinskú vojenskú základňu vo Feodosiji, kde ruskí vojaci zadržiavali najmenej 80 ukrajinských kolegov, pričom ich dvoch veliteľov odviezli vrtuľníkmi na neznáme miesto. Pri obsadzovaní objektu vo Feodosiji došlo aj k streľbe. Napätá situácia pretrvávala v pondelok aj na mori, kde Ukrajina v pondelok prišla o ďalšie vojnové lode.

Súčasne s vyostrovaním vojenského napätia na Kryme vyvoláva obavy aj sústreďovanie ruskej vojenskej techniky v blízkosti východných hraníc Ukrajiny. Veľké znepokojenie dnes v súvislosti s tým v mene NATO vyjadril generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov však ubezpečil Ukrajinu, že Rusko nemá v úmysle použiť vojenskú silu vo východnej a južnej časti Ukrajiny. Uviedol to v pondelok na stretnutí so svojím ukrajinským kolegom Andrijom Deščyciom. 

Ich schôdzka sa uskutočnila počas medzinárodného summitu o jadrovej bezpečnosti v Haagu. Išlo o prvú rusko-ukrajinskú schôdzku na tejto úrovni od februárového nástupu novej vlády v Kyjeve.

Parlament odvolal Teňucha z funkcie ministra obrany, nahradí ho Kovaľ

Ukrajinskí poslanci dnes pri druhom hlasovaní odvolali Ihora Teňucha z funkcie ministra obrany a na jeho miesto vymenovali Mychajla Kovaľa. 

Teňuch podal dnes demisiu pod tlakom obvinení a kritiky, že jeho rezort nedával veliteľom ukrajinských jednotiek slúžiacich na Krymskom polostrove jednoznačné inštrukcie - vrátane nariadení ohľadom použitia strelných zbraní. Dodal, že na svojej funkcii "nikdy nelipol" a "nemieni to robiť ani teraz". Vzápätí poslancov požiadal, aby hlasovali o jeho odstúpení z funkcie.

Teňuchovu rezignáciu pri prvom hlasovaní podporilo 197 z 327 zaregistrovaných poslancov. Na schválenie návrhu však bolo potrebných 226 hlasov. V druhom hlasovaní jeho demisiu podporilo už 228 poslancov. Ako spresnil predseda parlamentu a dočasný prezident Oleksandr Turčynov, Kovaľova kandidatúra je výsledkom dohody medzi predstaviteľmi politických strán a zástupcami armády.

Agentúra UNIAN informovala, že poslanci dnes hlasovali aj o návrhu na odvolanie predsedu parlamentu, ktorý podal samotný Turčynov. Prechádzal tomu spor s predsedom strany UDAR Vitalijom Kličkom, ktorý ostro kritizoval kroky súčasného vedenia krajiny. Turčynovov návrh na svoje vlastné odvolanie podporili len dvaja z 289 zaregistrovaných poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu