Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pripojenie Krymu k Rusku má v rukách tento muž: Gangster, ktorý sa stal premiérom!

Krymský premiér Sergej Aksionov Zobraziť galériu (2)
Krymský premiér Sergej Aksionov (Zdroj: SITA)

SIMFEROPOL - Sergej Aksionov bol ešte pred dvoma týždňami nenápadným poslancom krymskej vlády a vodcom proruskej politickej strany, ktorá v ostatných voľbách horko-ťažko presvedčila len necelé štyri percentá voličov. V priebehu niekoľkých dní však raketovo stúpol až na kreslo premiéra, kam ho podľa kyjevského súdu dosadili nelegálne. Podľa ukrajinských médií však dodržiavanie zákonov nebolo nikdy Aksionovou prioritou. Miestni obyvatelia si ho ešte stále pamätajú ako "Goblina" - údajného člena zločineckej skupiny z 90. rokov, kedy v krajine zúrili vojny mafiánskych gangov.

Práve Aksionov, ktorého krymský parlament zvolil za premiéra 27. februára, sa hneď po nástupe obrátil na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zabezpečil pokoj a bezpečnosť na Kryme. Oblastný súd v Kyjeve jeho vymenovanie spochybnil. Rozhodnutie krymského parlamentu o vyslovení nedôvery predchádzajúcej vláde, dosadenie Aksionova na kreslo premiéra ako aj všetky jeho rozhodnutia z tohto postu sú podľa neho v rozpore so zákonom.

Striktné dodržiavanie zákonov však podľa ukrajinských médií nebolo nikdy Aksionovou silnou stránkou. A hoci vyhláseniami z pozície krymského premiéra pôsobí ako mierotvorca, ľudia zo Simferopolu si ho ešte stále pamätajú ako člena zločineckého gangu pod prezývkou "Goblin" alebo "Aksen", píše poľský denník Gazeta.

Hlavný výpalník

V 90. rokoch po rozpade Sovietskeho zväzu, kedy v krajine rozkvital organizovaný zločin, zúrili v uliciach niektorých miest vojny gangov. Aksionov mal byť ešte ako 20-ročný chlapec členom jedného z nich. "Nebol bossom mafie, len malým vydieračom. Bol na čele skupiny, ktorá vyberala výpalné," opisuje Aksionovu temnú minulosť Andrij Senczenko, člen ukrajinskej opozičnej strany Batkivščina.

Pripojenie Krymu k Rusku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Ako ďalej prezradil, súčasný krymský premiér pôsobil v zločineckej skupine s názvom Sejla. Z členstva v gangu sa ho ešte v roku 2009, keď sa po prvý krát objavil na politickej scéne, aby upevnil svoje postavenie, pokúšal usvedčiť aj denník Krymská pravda. Aksiona a jeho blízkych spolupracovníkov vtedy obviňoval z členstva v zločineckom gangu, zastrašovania a ďalších trestných činov.

Z nepriateľov spojenci

Aksion na obvinenia reagoval trestným oznámením za urážku na cti. Prvostupňový súd proti vydavateľstvu sa mu dokonca podarilo vyhrať. Súd druhého stupňa však žalobu zamietol s tým, že nemožno preukázať či tvrdenia svedčiace proti nemu neboli pravdivé.

Teraz, keď je Aksionov považovaný za jedného z najvýznamnejších politikov na Kryme a chrbát mu kryjú ozbrojení vojaci, sa z nepriateľov stali spojenci. "Je to odvážny muž, ktorý sa nebojí vziať na seba zodpovednosť," stojí vo vyhlásení vydavateľstva, ktoré obvinenia na adresu Aksionova už oľutovalo. Podobných priaznivcov má nový krymský premiér viacero. "Nie je jasné, či sú príbehy o "Goblinovi" pravdivé. A keby aj, nezaujíma ma to," povedal ekonóm zo Simferopolu, podľa ktorého boli 90. roky temným obdobím a treba sa upriamiť na súčasnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu