Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

ONLINE Slovensko stojí za Ukrajinou: Fico nebude rešpektovať výsledky referenda na Kryme!

Ruskí vojaci obsadili ďalší hraničný post na Kryme Zobraziť galériu (13)
Ruskí vojaci obsadili ďalší hraničný post na Kryme (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ruskí vojaci obsadili v pondelok ráno ďalšie stanovište ukrajinskej pohraničnej stráže v západnej časti Krymu pri hraniciach s Ukrajinou. Ako informoval hovorca pohraničníkov Oleh Slobodjan, ruské sily už majú pod kontrolou 11 kontrolných stanovíšť po celom polostrove.

20:00 NATO pošle na hranice prieskumné lietadlá 

Severoatlantická aliancia pošle prieskumné lietadlá Awacs do Poľska a Rumunska s cieľom monitorovať krízu na Ukrajine. Zelenú ich nasadeniu dali v pondelok, povedal novinárom hovorca organizácie. Podľa jeho údajov budú stroje nasadené výlučne nad územím členských štátov NATO. Tá k tomuto kroku pristúpila po tom, čo si ruské sily naďalej neobmedzene upevňujú svoju pozíciu na ukrajinskom Kryme.

Ukrajina a Západ to ostro odsudzujú ako narušenie suverenity krajiny. Aliancia uviedla, že monitorovacie lety "posilnia jej povedomie o situácii". Minulý týždeň organizácia oznámila, že prehodnotí spoluprácu s Ruskom a naopak zvýši spoluprácu s vládou v Kyjeve.

19:00 Chodorkovskij vyzýva: Bráňte svoju zem i so zbraňou v ruke!

 Krym už má štatút ukrajinskej autonómnej republiky. Jej predstavitelia vyhlásili na nedeľu referendum o štatúte ukrajinského polostrova, v ktorom majú voliči odpovedať na otázku, či chcú, aby sa Krym pripojil k Ruskej federácii.

Chodorkovskij dnes tiež povedal, že Rusko riskuje, že si "schválením praktík z 19. storočia na riešenie územných sporov" uškodí, a označil sa za verného obhajcu ruských národných i štátnych záujmov. A to vrátane tých, ktoré idú proti separatistickým hnutiam na severnom Kaukaze.

"Vyzývam svojich spoluobčanov, aby bránili zem, ktorá patrí Rusku, vrátane severného Kaukazu, a to aj so zbraňou v ruke," citovala ho agentúra Reuters. "Musím však priznať, že aj ukrajinský národ má tiež toto právo," dodal Chodorkovskij, ktorý sa ponúkol ako sprostredkovateľ pri riešení krymskej krízy.

Chororkovskij
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

18:04 Poľsko evakuovalo svoj konzulát v Sevastopoli

Poľské ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo ešte v sobotu o stiahnutí pracovníkov z konzulátu krajiny v Sevastopoli na Kryme a poľským občanom zdržiavajúcim sa v tejto nepokojnej časti Ukrajiny odporučilo, aby odcestovali. V pondelok o tom informoval portál poľského mesačníka The Warsaw Voice, ktorý cituje príspevok ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského na sieti Twitter.

"Z dôvodu pokračujúceho vyrušovania zo strany tamojších ruských síl sme s nevôľou evakuovali náš konzulát," napísal Sikorski s tým, že úlohy diplomatickej misie prevzal poľský generálny konzulát v Odese. Podľa nedeľňajšieho vyjadrenia generálneho konzula Wieslawa Mazura pre agentúru PAP, ktoré prevzal The Warsaw Voice, sa zastupiteľskému úradu na Kryme vyhrážali podpálením a inými útokmi.

16:30 Rumunsko a Ukrajina podpísali dohodu o vojenskej spolupráci

Ukrajina a Rumunsko podpísali dnes dohodu o posilnení vojenskej spolupráce. Oznámilo to rumunské ministerstvo zahraničných vecí.

Agentúra DPA uviedla, že rumunský minister zahraničných vecí Titus Corlatean a jeho ukrajinský partner Andrij Deščycia podpísali dohodu v Kyjeve niekoľko dní pred tým, ako sa na ukrajinskom Kryme má konať referendum o jeho pripojení sa k Rusku. Rumunsko je od roku 2004 členom NATO.

16:00 Kyjev dúfa, že prvú časť pomoci od MMF dostane už v apríli

Ukrajina dúfa, že prvú časť finančnej pomoci, o ktorej rokuje s Medzinárodným menovým fondom (MMF), dostane už budúci mesiac. Vyhlásil to v pondelok minister financií Oleksander Šlapak. Kyjev musí podľa neho v roku 2014 splatiť štátny dlh v objeme zhruba 10 mld. USD. Po započítaní dlhov plynárenskej spoločnosti Naftogaz a štátneho podniku pre výstavbu diaľnic devízové rezervy krajine na úhradu záväzkov nebudú stačiť, povedal minister.
Európska komisia (EK) minulý týždeň schválila Ukrajine finančnú pomoc v objeme 11 mld. eur, ktorú plánuje uvoľňovať postupne v najbližších rokoch. Vláda v Kyjeve už skôr uviedla, že v tomto a budúcom roku bude potrebovať zahraničnú pomoc v celkovom objeme 35 mld. USD.

Ruský bojový vrtuľník Mi-35 lieta nad mestom Sevastopoľ

15:50 Lavrov pozval Kerryho na ďalšie rokovania ohľadne situácie na Ukrajine

Rusko vypracovalo vlastné návrhy na návrat situácie na Ukrajine do legislatívneho rámca, ktorý bude prihliadať na záujmy všetkých Ukrajincov. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.
Lavrov na schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom tiež uviedol, že pozval amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, aby dnes navštívil Moskvu a pokračoval v rokovaniach o situácii na Ukrajine. Kerry však podľa šéfa ruskej diplomacie v sobotu povedal, že návštevu chce odložiť.

15:45 Ruská jednotka v Bachčisaraji strieľala na ukrajinských vojakov

Jednotka ruských vojakov dnes prenikla do kasární motorizovaného práporu ukrajinského vojenského námorníctva v Bachčisaraji a začala paľbu z automatov. Oznámila to agentúra Interfax - Ukrajina s odvolaním sa na informácie veliteľstva práporu. Paľba údajne nikoho nezasiahla a ukrajinskí velitelia s ruskými vojakmi vyjednávajú. Ruskí vojaci Ukrajincom odobrali mobilné telefóny a pokúšajú sa vyviezť vojenské vozidlá mimo areál, napísala agentúra. Veliteľ ukrajinskej jednotky sa snaží s ruskými vojakmi dohodnúť prímerie.  

Nemenovaný dôstojník ukrajinského námorníctva spresnil, že ruskí vojaci vtrhli na základňu blízko vnútrozemského mesta Bachčisaraj približne o 13.00 h SEČ.

15:30 NR SR: Opozícia chce mimoriadnu schôdzu o Ukrajine

Poslanci dnes na rokovaní rozšíreného zahraničného výboru Národnej rady SR o Ukrajine neprijali žiadne uznesenie. Ako povedal po rokovaní výboru podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, opozícia iniciuje na túto tému rokovanie pléna NR SR. Podľa neho je totiž dôležité, aby stanovisko SR k situácii na Ukrajine bolo podporené parlamentom. „To, že nebolo dnes prijaté uznesenie, zdôrazňuje význam mimoriadnej schôdze parlamentu.“ konštatoval Štefanec.

Na výbor prišlo niekoľko desiatok poslancov NR SR, predseda vlády Robert Fico, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister vnútra Robert Kaliňák a šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský. Opozícia pôvodne požadovala schôdzu pléna NR SR k Ukrajine. Podpisy na jej zvolanie zatiaľ neodovzdala. „Pokračujeme v zbieraní podpisov. Chceme mimoriadne rokovanie parlamentu,“ povedal Štefanec s tým, že sa rozprával s predsedami opozičných poslaneckých klubov a s vyzbieraním 30 podpisov potrebných na zvolanie mimoriadnej schôdze by nemal byť problém. Predseda parlamentu musí mimoriadnu schôdzu zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

Zahraničný výbor rokuje o
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

15:25 PREMIÉR: Výsledky referenda na Kryme nemôže Slovensko rešpektovať

Výsledky nedeľňajšieho (16. marca) referenda na Kryme nemôže Slovensko rešpektovať. Ako počas rokovania dnešného rozšíreného zahraničného výboru NR SR uviedol premiér Robert Fico, lídri Európskej únie sa na minulotýždňovom summite v Bruseli zhodli na tom, že je v rozpore s ústavou Ukrajiny. "To je oficiálne stanovisko Európskej rady," uviedol s tým, že sa na tom zhodli všetky prítomné štáty EÚ, medzi ktorými bolo aj Slovensko.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dodal, že uskutočnenie plebiscitu zásadne zmení situáciu k horšiemu. "Prebieha veľmi intenzívne diplomatické úsilie na to, aby sa našlo riešenie," poznamenal s tým, že v pondelok 17. marca sa stretnú ministri zahraničných vecí EÚ, pričom nie je vylúčené tohtotýždňové mimoriadne stretnutie vrcholných predstaviteľov únie. Rozhodnutie krymského parlamentu o vypísaní referenda bude posudzovať aj Benátska komisia.
Lajčák upozornil na to, že ľudové hlasovanie o pripojení sa tohto polostrova k Rusku by nesmierne skomplikovalo situáciu a hľadanie politického riešenia. "Bola by to taká závažná zmena faktického stavu, že by hľadanie východiska prostredníctvom rokovaní bolo nesmierne skomplikované," zdôraznil.

15:15 Obama hovoril o Ukrajine s čínskym prezidentom

Americký prezident Barack Obama a čínsky prezident Si Ťin-pching sa zhodli na dôležitosti zachovania ukrajinskej suverenity a teritoriálnej integrity. Obaja lídri spolu hovorili telefonicky v nedeľu večer, uviedol Biely dom. Podľa jeho údajov majú Obama aj Si záujem na nájdení mierového riešenia sporu medzi Ukrajinou a Ruskom, ako aj znížení napätia v regióne. Čína pritom zvyčajne pri sporoch so Západom drží stranu Rusku. Peking však tiež často argumentuje záujmom zachovania teritoriálnej suverenity.

14:25 EÚ počíta s prvou časťou pomoci Ukrajine už v najbližších týždňoch

Jednostranné uvoľnenie obchodných bariér a prvá časť finančnej pomoci Ukrajine príde zo strany Európskej únie rýchlo, v najbližších týždňoch, uviedla dnes hovorkyňa Európskej komisie. Komisia už tiež začala pracovať na presnej podobe možných opatrení vo vzťahu k Ruskej federácii.  "Sme naďalej znepokojení chýbajúcim znižovaním napätia v oblasti a naopak pokračujúcimi známkami zvyšovania ruskej vojenskej prítomnosti, rastúcou izoláciou polostrova (Krym) od pevniny a správami o bití a únosoch," povedala novinárom Maja Kočijancičová, hovorkyňa šéfky európskej diplomatickej služby Catherine Ashtonovej. Pripomenula, že pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) je naďalej bránené v prístupe na polostrov. 

14:04 Chodorkovský podporuje nových ukrajinských lídrov

Jeden z najprominentnejších ruských väzňov nedávnej minulosti Michail Chodorkovský povedal, že Rusko svojou agresívnou a proseparatistickou politikou na Kryme zničí dlhoročné priateľstvo. Chodorkovský to uviedol počas prednášky študentom na Kyjevskom inštitúte vyššieho vzdelávania. "Pre ruské aktivity prichádzame o rusko-ukrajinské priateľstvo," povedal Chodorkovský.

Ruský prezident Vladimir Putin odmietol akékoľvek rokovania s novými ukrajinskými predstaviteľmi, ktorí zvrhli hľadaného prokremeľského prezidenta Viktora Janukovyčova. Chodorkovský však vyjadril podporu tým, čo sa dostali k moci vďaka "revolúcii spravodlivosti". Niekdajší ruský ropný magnát a najbohatší Rus Chodorkovský sa dostal v decembri z väzenia po amnestii, ktorú vyhlásil prezident Putin.

Krym je pod ruskou kontrolou

14:00 Premiér Jaceňuk vystúpi na pôde BR OSN k situácii na Kryme

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes oznámil, že vo štvrtok vystúpi na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku s prejavom o situácii na Kryme. Podľa agentúry Reuters to uviedla agentúra Interfax Ukraine. Jaceňuk uviedol, že zámerom politiky Ruska je "podkopať základy globálnej bezpečnosti a pozmeniť výsledok druhej svetovej vojny".

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vystúpi v utorok 11. marca popoludní s prejavom v ruskom Rostove na Done.

13:55 Slovensko podľa Dzurindu jasne neodsúdilo inváziu na Kryme

Slovensko nedokázalo jasne odsúdiť ruskú vojenskú inváziu na ukrajinskom Kryme, vyhlásil dnes bývalý slovenského premiér Mikuláš Dzurinda. Povedal, že zatiaľ nie je ani známy ďalší postup riešenia existujúceho konfliktu na Ukrajine v prípade, že sa ruské jednotky z Krymu nestiahnu.   "Treba jasne povedať, že ide o agresiu s nebezpečnými dôsledkami pre celý svet," uviedol na schôdzke zahraničného výboru slovenského parlamentu Dzurinda. Terajší slovenský premiér Robert Fico vojenskú inváziu na Krym minulý týždeň síce označil za porušenie medzinárodného práva, ale súčasne upozornil, že Bratislava musí v konflikte zohľadniť aj vlastné záujmy vrátane zaistenia bezproblémových dodávok energií, ktoré do krajiny prúdia z Ruska alebo Ukrajiny. Slovensko prakticky celú svoju spotrebu ropy a zemného plynu dováža z Ruska.

Protestujúci krymskí Tatári so sloganmi "Nie vojna!"

Protest Krymských Tatárov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Protest Krymských Tatárov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Protest Krymských Tatárov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Protest Krymských Tatárov
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

13:44 Spojené štáty neuznajú referendum

Spojené štáty americké nebudú uznávať výsledky referenda ohľadom budúcnosti autonómnej republiky Krym, uviedol americký veľvyslanec na Ukrajine Jeffrey Payette, píše Interfax-Ukraina.

13:40 Ozbrojenci zabavili vojenskú jednotku

V Bakhchisarai ozbrojenci zabavili vojenskú jednotku 2904.

Veliteľ ďalšej ukrajinskej časti v Bakhchisarai Vladimir Dokuchaev povedal: "Prišli ozbrojení muži a zobrali ho. To sú všetky informácie, ktoré máme.“  Ako je známe,  v nedeľu uniesli neznámi muži veliteľa ukrajinskej vojenskej jednotky. V pondelok prišiel do kontaktu so svojou ženou, ale stále je v zajatí.

13:15 Rusi obsadili na Kryme vojenskú nemocnicu a raketovú základňu

Ruské sily obsadili dnes na Kryme vojenskú nemocnicu a raketovú základňu, informovala agentúra Reuters.
      Proruská domobrana a ruskí vojaci obsadili nemocnicu v Simferopole - metropole Krymskej autonómnej republiky. Personál "nahnali" do vestibulu, aby "sa očividne zoznámil s novým vedením inštitúcie". V budove sa pritom nachádzalo 20 vážne chorých pacientov.
      V prístavnom meste Sevastopol ruské jednotky odzbrojili vojakov ukrajinskej raketovej základne, píše Reuters s odvolaním sa na hovorcu ukrajinskej armády na Kryme.
      K základni podľa neho dorazilo približne 200 vojakov na 14 nákladných vozidlách a hrozili útokom, ak ukrajinskí vojaci odmietnu zložiť zbrane.

13:05 Závislosť Nemecka na ruskom plyne je podľa Tuska problém Európy

Závislosť Nemecka na ruskom plyne ohrozuje Európu. Dva dni pred plánovanou návštevou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Poľsku to dnes povedal poľský premiér Donald Tusk.
Na návšteve vojenskej základne na severe Poľska vyhlásil, že "závislosť Nemecka na dodávkach ruského plynu môže obmedziť zvrchovanosť Európy. Som o tom presvedčený," dodal Tusk, ktorý hovoril v tejto súvislosti aj o Ukrajine. "Pre mňa je otázka Ukrajiny otázkou budúcnosti a bezpečnosti Európskej únie," povedal.

12:53 Rusko odsúdilo "nezákonnosť" na východe Ukrajiny

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo dnes pobúrenie nad "nezákonnosťou" na východe Ukrajiny a obvinilo ultrapravicovú polovojenskú skupinu Pravý sektor z intrigovania po boku vlády v Kyjeve.
Rezort zahraničia uviedol, že maskovaní muži spustili 8. marca streľbu na pokojných demonštrantov vo východoukrajinskom meste Charkov, pričom niekoľkých zranili. Taktiež tvrdí, že v Dnepropetrovsku na východe Ukrajiny zadržali úrady sedem ruských novinárov, ktorí obvinili vedenie v Kyjeve a jeho západných spojencov z porušovania slobody tlače. "Ostýchavé ticho našich západných partnerov, ľudskoprávnych organizácií a zahraničných médií je prekvapujúce. Natíska otázku, kde je notoricky známa objektivita a oddanosť demokracii?" citovala z vyhlásenia ministerstva agentúra Reuters.
Polícia v Charkove v súvislosti s incidentom tvrdí, že jediné prepojenie na Pravý sektor dokazuje anonymný telefonát.

Konvoj ukrajinských vojenských vozidiel smeruje k obsadené Krymu.

12:35 Do tureckého prístavu priplávala americká lietadlová loď

Do tureckého prístavu Antaliya priplávala americká lietadlová loď George HW Bush triedy Nimitz. Informovalo o tom námorníctvo USA na svojich webových stránkach. Plavidlo s jadrovým pohonom v stredomorskom prístave zakotvilo na vopred plánovanú zastávku. Námorníci tam majú nabrať sily a oddýchnuť si. Loď je súčasťou 6. flotily amerického námorníctva, ktorá v oblasti operuje.

ONLINE Slovensko stojí za
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: navy.mil)

12:05 Protest krymských Tatárov za mier

ONLINE Slovensko stojí za
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

11:58 Krymský vicepremiér: Chceme spolupracovať s pozorovateľmi, nie s provokatérmi

Krymské úrady sú pripravené spolupracovať s medzinárodnými pozorovateľmi, nie s provokatérmi, povedal dnes pre agentúru Interfax podpredseda Autonómnej republiky Krym Rustam Temirgalijev. O štatúte polostrova budú jeho obyvatelia rozhodovať v referende 16. marca. "Sme otvorení medzinárodným pozorovateľom, ale iba skutočným pozorovateľom, ktorí k nám nejdú organizovať provokácie, ale sledovať čistotu referenda. Čo sa týka misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), sme pripravení ju prijať, ak bude mať zodpovedajúci mandát a potvrdzujúce dokumenty," citovala Temirgalijeva agentúra Interfax a pripomenula, že vojenských pozorovateľov misie OBSE v sobotu opäť nevpustili na Krym.
 

Temirgalijev ďalej konštatoval, že na Krym pravidelne chodia ľudia, ktorí sa vydávajú za medzinárodných pozorovateľov z rôznych organizácií. "Ale vieme, že pod touto zásterkou sa často ukrývajú provokatéri. Preto veľmi pozorne sledujeme, kto konkrétne chce k nám prísť, pozorne pozeráme na mená, či nie sú medzi nimi potenciálni provokatéri," dodal krymský vicepremiér.  

Vozidlo, aby sa zabránilo ruským útokom na ukrajinskú základňu v Yevpatoriya.

ONLINE Slovensko stojí za
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

11:50 Zvrhnutý ukrajinský prezident Janukovyč sľubuje v utorok vyhlásenie

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, o ktorého zdravotnom stave ruské médiá špekulovali, má v utorok opäť predstúpiť pred novinárov v juhoruskom Rostove na Done s vyhlásením. Oznámila to dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na Janukovyčovo okolie. Podrobnosti majú byť oznámené neskôr.
V ruských médiách sa v piatok objavili správy, ze Janukovyč údajne leží na moskovskej klinike s podozrením na infarkt. O niekoľko dní skôr ruský bulvár exprezidenta "pochoval". Správy o údajnej Janukovyčovej smrti dementoval sám ruský prezident Vladimir Putin.

11:40 Uniesli veliteľa ukrajinskej vojenskej jednotky

V Bakhchisaray (Krym) neznáma osoba uniesla veliteľa ukrajinskej vojenskej jednotky podplukovníka Volodymyra Sadovnika. Vzali ho do auta a odviezli na neznáme miesto. Informovala ukrajinská Pravda s odvolaním sa na hlavu v sídle tejto vojenskej jednotky podplukovníka Sergiya Gundera. Únos sa stal v nedeľu, keď sa vojak vrátil z obeda.

11:33 Dve možnosti referenda na Kryme: Áno alebo áno

Voliči na okupovanom Kryme, ktorí budú hlasovať v referende 16. marca, budú mať dve možnosti - ihneď sa spojiť s Ruskom alebo vyhlásiť nezávislosť a potom sa pripojiť k Rusku.
Takže možnosti sú "Áno, teraz" alebo "Áno, neskôr."

ONLINE Slovensko stojí za
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: kyivpost.com)

11:25 Ďalšie ultimátum vyprší dnes o 22:00 miestneho času

Poradca Rady ministrov na Kryme Jurij Stallions dal ultimátum, aby velenie vojenskej A4519 jednotky v Jalte kapitulovalo. Informácie zverejnil v dokumente na Facebooku. Dnes do 22-hej hodiny miestneho času je podľa dokumentu potrebné odzbrojenie personálu vojenskej jednotky, je potrebné všetky zbrane zložiť a prijať ochranu pracovníkov špeciálnych síl.

ONLINE Slovensko stojí za
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: pravda.com.ua)

11:07 Proruské sily obsadili ďalšie vojenské letisko na Kryme

Proruské sily obsadili podľa ukrajinských údajov ďalšie vojenské letisko na Kryme, uviedla webová stránka rakúskeho denníka Der Standard. Približne 80 vojakov vo vojenských uniformách bez označenia, aké však nosia ruskí vojaci, podporovalo asi 50 civilistov, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany v nedeľu. Vojaci zablokovali prístup k letisku neďaleko mesta Saky a vojaci so samopalmi obsadili pristávaciu dráhu.

Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland a rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz, ktorý stojí na čele rotujúceho predsedníctva Rady Európy, v pondelok rokujú v Kyjeve s ukrajinskou prechodnou vládou o ochrane ľudských práv a právach národnostných menšín. Čínsky prezident Si Ťin-pching v telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom v pondelok vyzval všetky strany konfliktu na pokoj a zdržanlivosť s cieľom vyhnúť sa eskalácii, uviedla čínska tlačová agentúra Sin-chua.

V pondelok ráno obsadili ruskí vojaci aj ďalšie stanovište ukrajinskej pohraničnej stráže v západnej časti Krymu pri hraniciach s Ukrajinou. Ako informoval hovorca pohraničníkov Oleh Slobodjan, ruské sily už majú pod kontrolou 11 kontrolných stanovíšť po celom polostrove. Ukrajinským vojakom na základni Jevpatorija na západnom pobreží Krymu dali ultimátum, aby sa vzdali, po jeho vypršaní však k žiadnym násilnostiam nedošlo. "Vyvíjajú na nás psychologický nátlak. Nebolo to prvé ultimátum," povedal generálplukovník Alexander Lomaka, veliteľ tejto základne s tým, že územie základne nesmie opustiť. Rusko stále popiera, že rusky hovoriaci vojaci patria k jeho armáde.

11:05

Nemecká ministerka obrany von der Leyen nazvala ruské správanie  "fraškou". Ako člen OBSE totiž odmieta pustiť pozorovateľov OBSE na Krym.

10:48 Do Poľska dorazili prví Američania na spoločné manévre

Do Poľska dorazila skupina amerického vojenského letectva, ktorá sa zúčastní spoločných cvičení s poľskou armádou. USA k nemu prispejú dvanástimi stíhacími lietadlami F-16, ktoré majú dnes doraziť na základňu v meste Lask. Spolu s lietadlami sa manévrov zúčastní aj 300 amerických vojakov. Ako oznámila poľská agentúra PAP, spoločné cvičenie sa bude konať v Poľsku do štvrtka.

Cieľom je oficiálne stmeliť spoluprácu oboch armád. Neoficiálne - symbolicky posilniť poľské sily kvôli dianiu na Ukrajine, uviedol denník Gazeta Wyborcza.

10:40 Tymošenková západným krajinám: Nenechávajte Ukrajinu samotnú

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková vyzvala západné krajiny, aby Ukrajinu nenechávali proti Rusku samotnú. "Máme Budapeštianske memorandum o bezpečnostných zárukách, podľa ktorého sú britské a americké vojenské zložky garantmi mieru v našej krajine. Táto dohoda by mala zabrániť vojne. Rokovania by nemali byť medzi Ukrajinou a Ruskom. Svetoví lídri by mali chápať, že sa ruská agresia voči Ukrajine týka celého sveta," povedala Tymošenková v rozhovore pre časopis Newsweek.

Ukrajinské vojsko sa mobilizuje. Nákladné automobily, tanky a húfnice.

10:25 Moskve sa nepáči, že Ukrajinci nepúšťajú "ruských turistov"

Ruské ministerstvo zahraničia v dnešnom vyhlásení vyjadrilo pobúrenie nad údajným vyčíňaním pravicových radikálov na východe Ukrajiny "pri úplnej zhovievavosti úradov". Moskva tiež vyčítala Kyjevu, že bráni cestám Rusov na Ukrajinu. Kyjev naopak tvrdí, že "ruskí turisti" organizujú na východe Ukrajiny demonštrácie so separatistickými požiadavkami.
"Ukrajinské úrady pri porušení všetkých existujúcich zmlúv nepúšťajú na územie Ukrajiny ruských občanov. Fakticky vybudovali zátarasy proti pohraničnej spolupráci," hovorí sa vo vyhlásení. "Udivuje hanblivé mlčanie našich západných partnerov, organizácií na ochranu ľudských práv a zahraničných médií. Vzniká otázka, kde je tá slávna objektívnosť a oddanosť demokracii?"

Veci podľa Moskvy "dospeli tak ďaleko, že 8. marca v Charkove skupina zamaskovaných ozbrojencov začala strieľať po pokojných demonštrantoch a v dôsledku toho došlo k zraneniam". Ukrajinská polícia vraj tiež zatkla sedem ruských novinárov pod zámienkou, že ich zaujímajú len jednostranné provokatívne témy. "Jedným slovom, to je 'sloboda médií' v akcii," uzavrelo ruské vyhlásenie.
 

10:05 Na Kryme vypli ukrajinské TV stanice, vysielajú len ruské

Na Kryme, ktorý sa chce odtrhnúť od Ukrajiny, prestali vysielať hlavné ukrajinské televízne kanály. Miestna pobočka tlačovej agentúry Interfax informovala, že úrady postupne vypli všetky analógové stanice a na ich frekvenciách už vysielajú ruské televízie. Blokovanie ukrajinských staníc sa začalo v nedeľu poobede a podľa krymskej autonómnej vlády sú dôvody tohto kroku "právne aj morálne". Minister informácií Dmitrij Polonskij povedal, že na Kryme už neplatia ukrajinské zákony, takže aj televízne vysielanie sa musí dať do právneho súladu s novou situáciou. Podľa svedkov sa v Sevastopole dali v nedeľu večer pozerať len dve ukrajinské stanice - jedna filmová a druhá športová.

9:40

Veliteľ ukrajinských námorných síl sľúbil vernosť krymskému ľudu. Oznámil to na tlačovej konferencie v meste Sevast. 800 zamestnancov a takmer 50 vojnových lietadiel je teraz pod velením.

Ukrajinským vojakom na základni Jevpatorija na západnom pobreží Krymu dali ultimátum, aby sa vzdali, po jeho vypršaní však k žiadnym násilnostiam nedošlo. "Vyvíjajú na nás psychologický nátlak. Nebolo to prvé ultimátum," povedal generálplukovník Alexander Lomaka, veliteľ tejto základne s tým, že územie základne nesmie opustiť. Rusko stále popiera, že rusky hovoriaci vojaci patria k jeho armáde.

Na území Krymu sa v nedeľu konalo niekoľko demonštrácií na podporu Ruska i Ukrajiny. V Sevastopole demonštrovalo niekoľko sto ľudí za pripojenie polostrova k Rusku. Počas oslavy 200. výročia narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka musela zasiahnuť polícia, keď skupina proruských aktivistov a kozákov napadla skupinu Ukrajincov. Demonštrovalo sa aj v hlavnom meste Simferopol.

Ukrajina sa pripravuje na vyššie ceny ruského plynu

Ukrajina očakáva výrazný nárast cien za dodávky zemného plynu z Ruska. Uviedol to v nedeľu minister energetiky Jurij Prodan s tým, že od druhého štvrťroku sa cena pravdepodobne zvýši o 100 USD na 368,50 USD za tisíc kubických metrov. V decembri Rusko súhlasilo so znížením ceny na 268,50 USD z predchádzajúcich zhruba 400 USD za tisíc kubických metrov, čo bola cena, ktorú Kyjev platil od roku 2009. Dohoda umožňuje revíziu ceny každý kvartál.

"Od Ruska očakávame, že v druhom kvartáli budeme platiť zhruba 368,50 USD za barel," povedal minister novinárom.

Moskva ponúkla svojmu susedovi zľavy z ceny plynu spolu s programom finančnej pomoci v objeme 15 mld. USD po tom, čo vláda v Kyjeve na poslednú chvíľu vycúvala z podpisu asociačnej dohody s EÚ. Vo februári však ukrajinský parlament zvrhol proruského prezidenta Viktora Janukovyča, čo viedlo k zhoršeniu vzťahov medzi oboma krajinami. Napätie eskalovalo začiatkom mesiaca, keď ruskí vojaci obsadili autonómny ukrajinský región Krym.

Krymský premiér ponúkol Tatárom vládne funkcie

Proruský krymský premiér Sergej Aksionov ponúkol miestnym Tatárom možnosť vstúpiť do všetkých štátnych orgánov - vyčlenil pre nich aj post podpredsedu vlády. Povedal to v dnes zverejnenom rozhovore pre agentúru RIA Novosti.

"Navrhli sme im post vicepremiéra, dva ministerské posty a funkciu námestníka ministra prakticky na každom ministerstve vrátane silových štruktúr," uviedol Aksionov.

Ďalej sľúbil, že Krym bude dvojjazyčný - oficiálnymi jazykmi budú ruština a krymská tatárčina. Ostatné menšiny vrátane ukrajinskej si budú môcť rozvíjať svoje rodné jazyky.

Pokiaľ ide o ukrajinských vojakov na Kryme, môžu pokračovať v službe v rámci ozbrojených síl autonómie, alebo sa vrátiť domov, povedal premiér. Poznamenal však, že velitelia sa vojakom, ktorí by chceli prejsť pod krymské sily, vyhrážajú trestným stíhaním. "Väčšina vojakov z jednotiek pôsobiacich na Kryme sú naši obyvatelia - Krymčania. Pravidelne nám volajú vojaci aj dôstojníci, že sa im vyhrážajú velitelia, ktorí pochádzajú predovšetkým zo západnej Ukrajiny."

Aksionov taktiež sľúbil, že po prípadom pripojení Krymu k Rusku na základe referenda, ktoré bude 16. marca, nemajú v úmysle realizovať reprivatizáciu. "Ak sa Krym pripojí k Rusku, očakávame, že Krymu bude poskytnutá výhoda, možno vo forme zavedenia slobodnej ekonomickej zóny," doplnil premiér. Po prípadom pripojení k Rusku si podľa neho budú môcť obyvatelia Krymu vybrať, či chcú ruský alebo ukrajinský pas.

K samotnému referendu o štatúte Krymu povedal, že bude otvorené a prístupné pozorovateľom. Pre tých, ktorí majú v úmysle skresľovať obraz udalostí, bude však obmedzený. "Tých, ktorí sem idú, aby prevrátili všetko hore nohami, nemáme v láske a nechceme ich tu vidieť."

Podľa Aksionova nie všetky západné médiá opisujú situáciu vyvážene. "Niektoré predstierajú, že na západnej Ukrajine a v Kyjeve je všetko pokojné, že 'rebeluje' iba Krym. Zároveň sa prechádzajú po krymských uliciach a vidia, že tu nikto nikoho nenapáda. Väčšina ľudí si žije bežným životom," dodal Aksionov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu