Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Reportáž o skutočnej situácii na Kryme: Ruská paranoja, odtrhnuté rodiny a zmätení vojaci!

Manželke nechcú povoliť doručiť mužovi na základni jedlo. Zobraziť galériu (2)
Manželke nechcú povoliť doručiť mužovi na základni jedlo. (Zdroj: YouTube)

KRYM - Ruská blokáda ukrajinských vojenských zariadení na Kryme pokračuje a dozvedieť sa, aká je skutočná situácia, je veľmi obtiažne. Korešpondent Vice News Simon Ostrovsky hovoril s rodinami vojakov zabarikádovaných vo vnútri aj s proruskými demonštrantmi. Žene, ktorá sa snažila svojmu manželovi doručiť jedlo, nepovolili civili vstup a samotného novinára sledovali na každom kroku. Nikto z "okupantov" sa nechcel priznať k svojej národnosti a k tomu, že je Rus.

Na videu vidno, ako pred vrchným veliteľstvom ukrajinského námorníctva v Sevastopole hliadkujú nielen ruskí kozáci, ale aj prorusky orientovaní obyvatelia. Tamojší šéf kozákov Vjačeslav Bebnev novinárovi vysvetlil, že to nielen oni, ale obyvatelia celého Krymu povstali proti novej fašistickej vláde Ukrajiny. Podľa neho však chcú ísť mierovou cestou, a preto vraj nepoužívajú žiadne násilie. "Chceme povedať zbohom Ukrajine, mierumilovne," uviedol Bebnev s tým, že oddelenie Krymu je nevyhnutné, pretože západ a východ krajiny sú príliš odlišné.

Svoju pokojnú cestu však vzápätí demonštrovali veľmi netradičným spôsobom, keď nechceli pustiť mladú mamičku s dieťaťom na základňu, aby svojmu manželovi priniesla jedlo. Blokáda totiž mala spôsobiť obmedzenie dodávok potravín. Označili ju za provokatérku, ktorá chce preniesť cez bránu molotovove koktaily. Hoci na požiadanie novinára otvorila tašku a vybrala z nej keksy, kávu či čaj, nijako tým civilistov neobmäkčila. Ani jej tvrdenie, že je od hlavy po palce na nohách Ruska, nemalo žiadny úspech.

Ostrovsky so ženou, ktorú nechceli pustiť k manželovi.
Zobraziť galériu (2)
Ostrovsky so ženou, ktorú nechceli pustiť k manželovi.  (Zdroj: YouTube)

Keď sa snažil Ostrovsky telefonicky dopátrať relevantných informácií z ruskej strany, bolo mu vraj oznámené iba toľko, že všetky správy musia byť odkonzultované s Moskvou. Presunul sa preto k hlúčiku ľudí, ktorí schvaľujú pripojenie Krymu k Rusku a urobil krátky rozhovor so žoldnierom Alexandrom Zaldostanovom, ktorý sa osobne pozná s prezidentom Vladimirom Putinom. "Nemôžem za neho hovoriť, na to nemám právo. Ale za to, čo urobil, si zaslúži rešpekt. Skladám pred ním klobúk. Je to prvý prezident, ktorého si pamätám, ktorý si zaslúži rešpekt a za ktorého sa nehanbím," dodal Zaldostanov.

Ostrovsky sa potom člnom preplavil k námornej základni v Sevastopole, kde sa chcel dostať k blokovaným ukrajinským lodiam. Tu mu však proruskí kozácí zakázali robiť fotky a filmovať. Keď sa ich spýtal, kto sú a od koho majú také inštrukcie, nemali pre neho žiadnu rozumnú odpoveď. "Ukážte mi nejaký dokument. Váš jediný dokument je vaša zbraň. Zastrelíte ma ňou, alebo iba udriete?" nenechal sa zastrašiť novinár. Jeho otázky však zostali nezodpovedané. Muži, ktorí sa odmietli identifikovať, ich pokladali za provokáciu.

Napriek tomu, že sa ho snažili z oblasti vykázať, podarilo sa mu telefonicky skontaktovať s kapitánom jednej z ukrajinských lodí. Najprv však musel absolvovať ďalší nepríjemný rozhovor s maskovaným mužom so zbraňou, ktorý tvrdil, že musí odísť, pretože je to príkaz ukrajinského ministerstva obrany. Preukázať sa však tým, že je ukrajinský vojak nemal záujem.

Ako dopadol rozhovor s ukrajinským kapitánom z bojovej lode Slavutyč zablokovanej v prístave, sa dozviete pri konci reportáže.

Reportáž

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu