Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tri varianty stretu s Ruskom: Ukrajina prezradila, ako sa môže vyvíjať kríza na Kryme!

(Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinskí vojenskí stratégovia zvažujú tri varianty ďalšieho vývoja krymskej krízy vrátane priamej agresie Ruska na ukrajinskú pevninu. Napísala to včera agentúra Unian, ktorej správa sa opiera o informácie nezávislých analytikov a vysokých dôstojníkov z vedenia ukrajinského ministerstva obrany.

1. Najpriaznivejším variantom je urovnanie konfliktu rokovaním, ktoré závisí na vôli Ruska začať dialóg s novým kyjevským vedením, píše Unian.

2. Druhý variant predpokladá eskaláciu napätia na Kryme v dôsledku operácií ruských inváznych vojsk. Kyjev podľa analýzy na takýto vývoj bude reagovať vyhlásením plnej bojovej pohotovosti, premiestnením bojových jednotiek a uzavretím prístupových ciest z Krymu na pevninu.

3. Tretím variantom je priamy ruský útok na ukrajinské územie na sever od Krymského polostrova. Ukrajinská armáda je pripravená útoku sa brániť a aktivizovať pritom aj "medzinárodné nástroje" vrátane výzvy na podporu zo strany Európskej únie, Severoatlantickej aliancie a ďalších zahraničných partnerov, uvádza sa v analýze.

Zmyslom vojenského cvičenia ukrajinských vojsk, ktoré sa začalo minulý týždeň, je podľa expertov preveriť skutočnú pripravenosť bojových útvarov. Scenár ukrajinskej vojenskej operácie priamo na Kryme, ktorá by vyvolala vojenský stret s Ruskom a ľudské obete, na programe dňa podľa agentúry Unian nie je.

Ihor Kabanenko, bývalý zástupca náčelníka ukrajinského generálneho štábu, v Kyjeve ukrajinským novinárom povedal, že stav ruských vojsk na Kryme sa stále pohybuje okolo 30000, ale postupne sa zvyšuje.

Ruská armáda má podľa neho už na polostrove dostatok síl na to, aby vykonala útok vo východnom smere na ukrajinské mestá Doneck a Luhansk. K začatiu útočných operácií v severozápadnom smere na Odesu a Cherson by ruská armáda na Kryme potrebovala podľa Kabanenka 35000 mužov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu