Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľká mobilizácia proti Ficovi: Tieto strany odporúčajú voliť Kisku

Andrej Kiska po vyhlásení výsledkov
Andrej Kiska po vyhlásení výsledkov (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Hnutie NOVA vyjadruje v druhom kole prezidentských volieb, ktoré bude 29. marca, plnú podporu občianskemu kandidátovi Andrejovi Kiskovi. Zároveň vyzýva svojich voličov a sympatizantov, aby šli v druhom kole voliť a odovzdali mu svoj hlas, informovalo Tlačové oddelenie NOVA.

Podľa hnutia dala väčšina voličov v prvom kole jasne najavo, že si neželá Roberta Fica za prezidenta. "Vďaka tomuto výsledku má dnes Slovensko reálnu nádej na čiastočné vyváženie absolútnej moci jednej strany, ktorá ovládla všetky inštitúcie v štáte," píše sa v stanovisku. Hnutie NOVA tiež apeluje na ostatných kandidátov a na opozičné strany, aby sa v záujme slušnej a doteraz mlčiacej väčšiny pridali jasne a viditeľne k tejto podpore.

V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil súčasný premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico, nezískal však nadpolovičnú väčšinu platných odovzdaných hlasov. Nový prezident vzíde z druhého kola volieb, v ktorom sa Fico stretne s občianskym kandidátom Andrejom Kiskom. Fico získal 531 919 hlasov (28 percent), Andreja Kisku volilo 455 996 občanov (24 percent). Volebná účasť bola 43,4 percenta, platných odovzdaných hlasov bolo 1 899 332, oznámila na tlačovej besede Ústredná volebná komisia (ÚVK). 

Povedzte to na rovinu! #prezident2014

Most-Híd odporúča voliť Kisku

Opozičný Most-Híd odporúča voliť v druhom kole prezidentských volieb Andreja Kisku. „Voliči Mosta-Híd vedia, koho nevoliť. Sú proti koncentrácii moci. Napriek tomu, že pána Kisku nepoznáme, poznáme pána Fica. Preto odporúčame voliť pána Kisku. Veríme, že budúci prezident nebude bojovať proti niekomu, ale bude strážiť demokraciu, ochraňovať menšiny a slabších a bude dôstojným reprezentantom našej krajiny,“ povedal dnes novinárom líder Mosta-Híd Béla Bugár. Bugár zároveň pred druhým kolom považuje za dôležité mobilizovať občanov, aby k urnám prišlo čo najviac voličov.

Za porážkou spoločného kandidáta pravicových strán KDH, Mosta-Híd a SDKÚ-DS Pavla Hrušovského vidí Bugár viacero faktorov. Do volieb sa prihlásilo viacero kandidátov, ktorí brali Hrušovskému hlasy, napríklad Milan Kňažko či Gyula Bárdos. Podľa Bugára to bolo vidieť aj na preferenčných prieskumoch, v ktorých mal Hrušovský najskôr 17 percent, po tom, ako do kampane vstúpili ďalší kandidáti, jeho percentá klesali.

Voličov pre Hrušovského podporu nedokázalo zmobilizovať samotné KDH, ale ani SDKÚ-DS a Most-Híd. Za posledný klinec do rakvy Hrušovského pádu považuje Bugár dohodu KDH so Smerom-SD na ústavných zmenách. Asi dva týždne pred voľbami Most-Híd preto Hrušovskému odporučil, že by bolo lepšie, keby sa kandidatúry vzal. „Táto výzva nebola vypočutá, tak to nemalo zmysel, aby sme mu to kazili,“ komentoval Bugár skutočnosť, že verejnosť o tomto stretnutí neinformovali. 

Ľudovú platformu chápe Bugár v súčasnosti ako zoskupenie, kde môžu strany spolupracovať iba ad hoc. „Most-Híd sa bude snažiť vytvoriť občiansku víziu Slovenska,“ konštatoval Bugár s tým, že občianska vízia by mala byť o tom, čo potrebujú občania. Prioritou záujmov pre Most-Híd teda podľa Bugára bude občan, strana samotná a až potom prípadné záujmy Ľudovej platformy. 

SDKÚ v druhom kole podporí Kisku

SDKÚ-DS v druhom kole podporí občianskeho prezidentského kandidáta Andrej Kisku. „Nasadíme štruktúry, nasadíme všetko, čo máme,“ povedal dnes pred novinármi líder strany Pavol Frešo. K podpore Kisku vyzval aj ďalšie opozičné strany, aby vládny Smer neovládol všetky funkcie v štáte.

Porážku prezidentského kandidáta pravice Pavla Hrušovského (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) považuje Frešo za dôsledok spolupráce KDH so Smerom pri príprave novely ústavy a dôrazu na konzervatívne témy v kampani. Frešo očakával, že Hrušovský sa pokúsi osloviť viac stredopravých voličov a nepôjde do spolupráce so Smerom. 

SDKÚ-DS podľa Freša nebude spolupracovať s KDH, pokiaľ neukončí spoluprácu so Smerom. „Ľudová platforma nemá zmysel, pokiaľ KDH bude spolupracovať so Smerom,“ konštatoval Frešo. Výsledky prezidentských volieb podľa neho ukázali, že spolupráca so Smerom sa nevypláca a aj potrebu generačnej obmeny. 

V druhom kole SaS podporuje Andreja Kisku

Strana Sloboda a Solidarita pred druhým kolom prezidentských volieb vyjadruje podporu prezidentskému kandidátovi Andrejovi Kiskovi."Očakávame, že sa okolo Andreja Kisku teraz zjednotia ľudia dobrej vôle, opozičné strany, osobitne strany Ľudovej platformy, ako aj neúspešní kandidáti a odlišné ideológie nebudú prekážkou pri jeho podpore," hovorí predseda SaS Richard Sulík. 

Robert Fico je podľa neho "tou najhoršou voľbou, pretože jeho zvolením by sa stal hlavou štátu človek s pochybným morálnym profilom, so schopnosťou bohapusto klamať a zavádzať".

Pre podporu Kisku sa strana rozhodla na základe jeho životného príbehu, ako aj férového spôsobu vedenia volebnej kampane. Strana v prípade jeho víťazstva odhaduje, že by sa prezidentskej funkcie zhostil človek, ktorý najlepšie vyhovuje očakávaniam demokraticky zmýšľajúcich občanov a bude dôstojne zastupovať štát aj navonok.

"Z hľadiska kvality verejného života je krajne nebezpečné, aby si Smer, strana zbohatlíkov a pochybných mecenášov, podriadila aj prezidentský úrad a získala tým takmer absolútnu moc nad životmi občanov," uviedol líder liberálov. SaS zároveň vyzýva stranu Smer "a jej aktivistov v pozadí, aby sa zdržali špinavých praktík a umožnili obom kandidátom súťažiť v prostredí fair play". 

Strana zároveň privítala dnešný volebný výsledok kandidáta Radoslava Procházku, ktorému SaS vyslovila podporu po tom, čo sa kandidatúry vzdal Peter Osuský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu