Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neúspešní kandidáti dali Kiskovi košom: Kňažko neprišiel, Procházka neporadil

Neúspešný kandidát na prezidenta SR Radoslav Procházka a kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska Zobraziť galériu (3)
Neúspešný kandidát na prezidenta SR Radoslav Procházka a kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na avizované spoločné vyhlásenie troch kandidátov z tohtoročných prezidentských volieb, Andreja Kisku, Radoslava Procházku a Milana Kňažka, dnes napokon Kňažko vôbec neprišiel a Procházka vyzval voličov, aby sa v druhom kole rozhodli sami.

Kňažkovu neúčasť Kiska ospravedlnil so slovami, že nemôže prísť osobne, ale už dávnejšie mu vyjadril podporu. "Chcem sa poďakovať pánovi Kňažkovi za to, že mi v druhom kole vyjadril plnú podporu a odporučil svojim voličom, aby ma volili," vyhlásil Kiska.  Kňažko reagoval tlačovým vyhlásením, ktoré je k dispozícii, v tomto znení: "Dobrý deň. Ako kandidát na prezidenta SR som sa k všetkým témam aj zúčastneným osobám opakovane zrozumiteľne vyjadril. Tieto moje vyhlásenia naďalej platia. Zároveň chcem apelovať na všetkých občanov, aby využili svoje právo a zúčastnili sa na demokratických voľbách. Prajem im šťastnú ruku. S pozdravom, Milan Kňažko."

Na margo avizovaného spoločného vyhlásenia dnes Kiska zdôraznil, že "ak by do druhého kola postúpili dvaja kandidáti z nás troch, spoločnosť by mala istotu v tom, že v štáte nebude vládnuť jedna strana, a istotu, že prezident by spoločnosť spájal a nie polarizoval". "Ako hovorí pán Procházka, chcem slúžiť občanom a ako hovorí pán Kňažko, v dnešnej dobe ide skutočne o veľa," vyhlásil Kiska. Zároveň vyzval voličov, aby sa na druhom volebnom kole prezidentských volieb zúčastnili.

Procházka však dnes jednoznačne nepovedal, koho svojim voličom odporúča. "Voči občanom mám dosť rešpektu, aby som im dával odporúčania, koho majú voliť," vyhlásil Procházka s tým, že novým prezidentom by sa mal stať človek, ktorý bude schopný a ochotný "zastrešiť niektoré procesy".  "Podľa môjho názoru nie je jedno, kto bude novým prezidentom republiky a nie je jedno, koľko ľudí si ho vyberie," upozornil Procházka. "Ak chcete prezidenta, ktorý vám bude zaviazaný niečo reálne urobiť, vyberte si ho sami," dodal.

Kňažko vyjadril Kiskovi svoju podporu na prvej tlačovej konferencii 16. marca, na ktorej rekapituloval výsledky prvého volebného kola. Ako vtedy povedal, súper kandidáta Smeru-SD Roberta Fica v druhom kole volieb môže rátať s jeho podporou. "Moje bilbordy budú patriť tomu, kto postúpi do druhého kola. Všetkých sedem," doplnil.

Procházka 18. marca uviedol, že bude v druhom kole voľby hlavy štátu voliť Andreja Kisku. Dodal, že ak bude mať Kiska záujem o jeho bilbordy, pomôže mu svojimi plochami, ktoré má prenajaté do konca marca. "Premiér Robert Fico (Smer-SD) vymedzil úrad hlavy štátu ako priestor pre reprezentáciu Slovenska v zahraničí a z tohto konkrétneho hľadiska je do úradu pripravený lepšie ako ktokoľvek iný," konštatoval. Na druhej strane vtedy vyjadril presvedčenie, že "doma potrebujeme rovnováhu, aby moc Smeru-SD mala limity a kontrolu", preto bude voliť Kisku. Ani 18. marca však nedal svojim voličom konkrétne odporúčanie, koho si majú vybrať oni.

Marušiak: Postoj M. Kňažka a R. Procházku naznačuje neistotu

Postoj Milana Kňažka a Radoslava Procházku k dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej pôvodne avizovali spoločné tlačové vyhlásenie s Andrejom Kiskom, naznačuje ich neistotu ohľadom tohto kandidáta. "Asi majú pocit, že Andrej Kiska nie je taký kandidát, s ktorým sa dá bezo zvyšku stotožniť. Nakoniec, jeho kampaň nebola argumentačne úplne presvedčivá," povedal politológ Juraj Marušiak.

Na avizované spoločné vyhlásenie troch kandidátov z tohtoročných prezidentských volieb, Andreja Kisku, Radoslava Procházku a Milana Kňažka, dnes napokon Kňažko vôbec neprišiel a Procházka vyzval voličov, aby sa v druhom kole rozhodli sami. Podľa Marušiaka takéto správanie nie je štandardné. "Ak súhlasím so zvolaním tlačovej konferencie, malo by mi byť jasné, čo tam poviem," poznamenal. Dodal, že Procházka možno nechce v budúcnosti niesť zodpovednosť za kroky Andreja Kisku v prezidentskom úrade, ak by bol zvolený, a preto formuloval svoje stanovisko tak opatrne. Rozhodnutie Milana Kňažka vôbec sa na tlačovej konferencii nezúčastniť a reagovať len stručným vyhlásením pre agentúry, považuje za veľmi neobvyklé. "Takto sa to bežne nerobí," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu