Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvý duel Fica a Kisku pred kamerami: Slovná prestrelka s prekvapením na konci!

Premiér Fico nečakane vstáva zo stoličky Zobraziť galériu (2)
Premiér Fico nečakane vstáva zo stoličky (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Útočná kampaň medzi oboma postupujúcimi kandidátmi do druhého kola prezidentských volieb sa preniesla aj do prvého zo série duelov, ktorý dnes odvysielala verejnoprávna RTVS. Podobne ako v uplynulých dňoch sa premiér Robert Fico a jeho súper Andrej Kiska do seba pustili v otázke uznania nezávislosti Kosova, ako aj ohľadom predchádzajúcich podnikateľských aktivít občianskeho kandidáta Kisku alebo údajne nenaplnených sľubov politikov. Koniec relácie však ukončili nečakaným gestom.

"Kto hovorí, že je potrebné uznať Kosovo, nechápe elementárne pravidlá zahraničnej politiky. Kto hovorí o uznaní Kosova, hovorí o ohrození územnej celistvosti Slovenska," tvrdil Fico. Bratislava dlhodobo zachováva odmietavý postoj k osamostatneniu bývalej srbskej provincie, čo podľa pozorovateľov súvisí s obavami, že by kosovský príklad mohol vyvolať snahy o napodobenie u príslušníkov maďarskej menšiny na juhu Slovenska.

"Ak vy chcete porovnávať Kosovo sa situáciou na Slovensku, tak hovoríme rozdielnou rečou," reagoval Kiska, ktorý pripomenul, že v Európskej únii neuznalo nezávislosť Kosova len niekoľko krajín. Fico znovu kritizoval Kisku za jeho predchádzajúce podnikateľské aktivity v odbore katalógového a splátkového predaja. Pripomenul, že tieto spoločnosti dostali niekoľkých pokút za klamanie spotrebiteľov. "Vždy sa stanú chyby. Pokutu sme zaplatili, vyvodili sme osobnú zodpovednosť," reagoval Kiska.

Na oplátku vytkol premiérovi, že štát za svoje pochybenie zodpovednosť za niektoré kauzy nevyvodil. Pripomenul aféru s predajom emisných kvót neznámej firme Interblue Group, pri ktorom Slovensko za prvej Ficovej vlády prišlo o 47 miliónov eur.

Fico neodporúča Harabinovi kandidovať za predsedu NS

Fico ďalej v diskusnej relácii vyhlásil, že by neodporučil súčasnému šéfovi Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanovi Harabinovi opäť kandidovať na túto funkciu. Harabin je zároveň šéfom Súdnej rady SR a funkčné obdobie mu končí v júni. "Dnes máme legitímne zvoleného predsedu Najvyššieho súdu, ale je objektívny fakt, že rozdeľuje súdnictvo, preto ak by sa ma pán Harabin opýtal, či by som mu odporúčal, aby kandidoval na predsedu Najvyššieho súdu, tak by som mu to neodporúčal," avizoval Fico.

Jeho súper Andrej Kiska deklaroval, že ak by sa on stal hlavou štátu, tak by spravil všetky formálne a neformálne kroky k tomu, aby Harabin na tento post vymenovaný nebol. Návrh na predsedu a podpredsedu NS SR predkladá prezidentovi Súdna rada na základe ňou uskutočnených volieb.K prípadnému vymenovaniu predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej sa Kiska vyjadriť nechcel. "Máme jasne jednu osobu, ktorá je symbolom problémov nášho súdnictva a k tejto osobe som sa vyjadril," dodal. Fico nevidí žiadny dôvod na jej výmenu. "To by bolo úplne nezodpovedné," uzavrel.

V hre o premiérsky post zostávajú 4 ľudia 

Robert Kaliňák, Marek Maďarič, Peter Kažimír, Pavol Paška. To sú štyri mená, ktoré zostávajú naďalej v hre o premiérsky post v prípade, ak by súčasný šéf exekutívy Robert Fico (Smer-SD) zvíťazil v sobotu 29. marca v druhom kole prezidentských volieb.

Ktorý z nich to nakoniec bude, nechcel Fico v dnešnej diskusnej relácii RTVS prezradiť. "Sú minimálne štyria kandidáti, ktorí prichádzajú do úvahy. Rozhodnú štruktúry Smeru-SD, kto z nich bude premiér," ozrejmil.

Čerešnička na konci

Po slovnej prestrelke, vo chvíli, keď sa už moderátor lúčil s divákmi, premiér Robert Fico inicioval nečakané gesto. Súperovi Andrejovi Kiskovi podal pravicu, ktorú nezávislý kandidát prijal a na znak mieru si ňou zatriasli.  

Prvý duel Fica a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: RTVS)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu