Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lipšic tvrdí, že vo voľbách ide o imunitu: Za Fica skartovali zvukový záznam Gorily!

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf NOVA-Dohoda je presvedčený, že premiér Robert Fico chce byť prezidentom hlavne preto, že sľuby, ktoré ľuďom dal, nevie splniť. Tvrdí, že ako prezident nebude môcť ovplyvňovať veci, ktoré ľudí zaujímajú. „Pre mňa je to útek, možno skombinovaný s tým, že prezidentská funkcia má pomerne veľký rozsah imunity. A on môže mať pocit, že ju bude potrebovať,“ vyhlásil v rozhovore pre topky.sk šéf NOVA. Chce byť lídrom pravice? Čo alebo kto je brzdou politiky? Koho jeho strana bude podporovať za prezidenta. Viac Daniel Lipšic.

Koho podporujete na prezidenta?

  • O tom budeme rozhodovať v sobotu na Republikovej rade. Je možné, že necháme na ľudí, aby sa rozhodli sami, koho chcú v prvom kole podporiť. Vidím tam viacero prijateľných kandidátov.

Skúste menovať.

  • Nehovorím, že na pravej strane spektra sú prijateľní všetci kandidáti ale mnohí sú. Každý z nich, tak ako každý z nás, má nejaké negatíva. Je medzi nimi viacero ľudí, ktorí za sebou nemajú veľké škandály. A to ich odlišuje od Roberta Fica, ktorý ma za sebou veľké škandály.

Prečo podľa vás kandiduje Robert Fico?

  • Myslím si, že do prezidentskej funkcie uteká od zodpovednosti. Uteká od sľubov, ktoré voličom dal. Nevie ich naplniť. Z pozície prezidenta nebude môcť riešiť ani zamestnanosť, ani ekonomiku a ani sociálne istoty. Post prezidenta je reprezentatívna funkcia. Vyzerá to, ako keď kapitán uteká z lode ako prvý. Osobne si myslím, že kľúčové bude druhé kolo. Preto zrejme nedáme presné odporúčanie, koho majú naši voliči voliť. Naši voliči sú dosť rozdelení v podpore kandidátov. Je to prirodzené.

O akých kandidátoch hovoríte. Buďte konkrétnejší.

  • Medzi našimi voličmi nie je kandidát, ktorý by mal jasnú podporu. Je to rozdelené. Najväčšiu podporu majú traja kandidáti. V abecednom poradí je to pán Kiska, Kňažko a Procházka. Aj ďalší majú podporu, ale oveľa menšiu. Nikto však nemá väčšinovú podporu.

A vy osobne koho budete podporovať?

  • Naozaj ešte nie som rozhodnutý. Závisí od prezidentských diskusií. Keby kandidovala bývalá premiérka Radičová, tak je to jasné. Kandidátov je viac a nikto z nich nie je tak výrazný, že má našľapnuté pred ostatnými. V zásade sú vyrovnaní.

Nie je hendikepom, že na pravom spektre je viac kandidátov a na ľavom len jeden?

  • Nepovažujem to za veľkú tragédiu. Nie je to však ideálny stav, že toľko ľudí prejavilo ambíciu za každých okolnosti kandidovať za prezidenta.

Medzi akými menami vy osobne váhate?

  • Vyjadrím sa pred voľbami.

Váhate medzi tromi menami, ktoré ste spomenuli, alebo uvažujete aj o ďalšom mene?

  • Aj iní kandidáti môžu byť zaujímaví. Až pred voľbami poviem svoj názor.

Nie je na škodu, že nepoviete voličom koho majú voliť?

  • Prvé kolo budú opozičné primárky. V prvom kole určite Robert Fico nevyhrá. Bude druhé kolo. A ten, kto bude hlavným súperom Roberta Fica, ten by mal dostať podporu všetkých opozičných strán. Vyzval som predsedov strán na budúcotýždňové rokovanie, aby sme sa na tom dohodli. Uvidíme, kto príde. V druhom kole sa musíme zjednotiť. Môže to byť začiatok konca jeho vlády. Prvé kolo by som preto nevnímal dramaticky. Bude to slobodné rozhodnutie každého, koho chce podporiť. Verím, že ľudia sú rozumní a vedia sa dobre rozhodnúť. Až druhé kolo bude kľúčové. Budeme mobilizovať voličov, aby prišli voliť a dali najavo, čo si myslia o tejto vláde a o tom, aké je smerovanie krajiny. Či sa im zdá, že situácia sa zlepšuje, že postavenie Slovenska je lepšie, že ekonomika začína šľapať a ľudia majú šancu získať dobré zamestnanie. Tí, čo si myslia, že áno, tak určite dajú hlas Robertovi Ficovi.

Z KDH, v ktorom ste dlhé roky pôsobili, vzišli až traja kandidáti. Ján Čarnogurský, Pavol Hrušovský a Radoslav Procházka. Poznáte sa s nimi osobne. Kto z nich má najväčšie morálne a aj odborné predpoklady byť dobrým prezidentom?

  • Každý z nich má svoje klady a aj zápory. Poznám ich veľmi dobre. Neprislúcha mi, aby som ich kádroval. S každým z nich mám pomerne korektné vzťahy. Ak chceme, aby v druhom kole vyhral opozičný kandidát, bolo by namieste, aby pravicoví kandidáti a aj strany, ktoré ich podporovali, nezačali sa navzájom vybíjať negatívnou kampaňou.

Očakávate to?

  • Skôr vyzývam, aby k tomu neprišlo. Myslím si, že by každý mal prejaviť určitú mieru veľkorysosti a nadhľadu. Inak vyhrá Robert Fico. A to bude problém.

Veríte, že pri preferenciách Smeru – SD a osobných preferenciách Roberta Fica má šancu vyhrať prezidentské voľby niekto iný?

  • Určite. Pozrite si, koľko má v prezidentských prieskumoch Robert Fico. Je to okolo 35 percent. Zvyšok majú ostatní kandidáti. Viem, že sa nedajú takto počítať zvyšné hlasy. Ale reálna šanca, že Fico prehrá voľby tu je. Je to nádej pre voličov, aby prišli voliť. Podľa mojej mienky Robert Fico prezidentské voľby prehrá.

Čím to je, že na pravom spektre je toľko kandidátov a na tom ľavom len jeden? Majú pravicoví politici pocit, že práve oni vedia zaujať voličov?

  • Je to aj tým, že pravica je názorovo fragmentovaná. Bolo to vidieť aj za vlády Ivety Radičovej. Smer – SD je v tomto názorovo navonok jednotný, lebo ich spája biznis, finančné a obchodné záujmy. Keď vznikla vláda povedal som, že tiež je to koaličná vláda. Nie politicky, ale koalícia sponzorov, oligarchov, ktorí sa dohodli. Navonok pôsobia jednotne. Je to veľmi draho kúpená jednota. A to na úkor všetkých občanov.

Ján Čarnogurský nedávno vyhlásil, že má informácie, že Robert Fico chce ako prezident posilniť si kompetencie. Je to vôbec reálne bez zmeny Ústavy?

  • Podľa mňa bez zmeny Ústavy to reálne nie je. Osobne si myslím, že on nejde do prezidentskej funkcie posilňovať si kompetencie. Ide tam preto, že sľuby, ktoré ľuďom dal, nevie splniť. Chce od nich utiecť. Ako prezident nebude môcť ovplyvňovať veci, ktoré ľudí zaujímajú. Stav školstva, ekonomiky, zdravotníctva. Sem tam bude mať nejaký príhovor. To je všetko. Nechcem podceňovať funkciu prezidenta. To nie. Je to dôležitý symbol. No má neporovnateľne menšie kompetencie ako predseda vlády. To bez akýchkoľvek diskusií. Dokonca si myslím, že v tomto ide Robertovi Ficovi viac honor ako o moc. A to v situácii, keď vie, že moc nevie uplatniť. Krajina ide od desiatich k piatim. Nezamestnanosť stúpa a ľudia sú frustrovaní. Na Slovensku vládne beznádej. Narastá extrémizmus. A tak sa poobzeral, že na ktorú loď by sa rýchlo dostal. Vyšla mu prezidentská. Nepoznám príklad z parlamentných demokracií, v ktorých funkcia premiéra je najsilnejšia a človeka, ktorý získal v krajine historicky plnú moc, má väčšinu, že po dvoch rokoch chce utiecť z takejto pozície do formálnej funkcie. Pre mňa je to útek, možno skombinovaný s tým, že prezidentská funkcia má pomerne veľký rozsah imunity. A on môže mať pocit, že ju bude potrebovať.

Bude ju potrebovať?

  • Myslím, že ju môže potrebovať. Prípadov a podozrení ohľadne Smeru – SD a jeho hlasu v nahrávke v súvislosti s Gorilou je dosť. Nechápem, prečo za jeho vlády bol daný pokyn, aby SIS skartovala zvukový záznam z Gorily, ak je to kauza druhej Dzurindovej vlády a nie aj jeho kauza.

Kedy bol daný takýto pokyn? A kto ho dal?

  • Takýto pokyn bol vydaný v SIS za prvej vlády Roberta Fica.

Máte informáciu, že zvukový záznam bol aj skartovaný?

  • Mám takú informáciu, a preto som nedávno podal trestné oznámenie.

Čo to znamená pre kauzu Gorila, že záznam bol skartovaný?

  • Že sa niekto snažil zamiesť stopy.

Vráťme sa k pravici a ambíciám pravicových politikov. Nie sú ambície väčšie ako schopnosti?

  • Áno. Je to o osobných ambíciách. Je to občas škoda. Prirovnám to k hokeju. Keď aj výnimoční hráči neustúpia a hrajú len na seba, celý tím prehrá. Mali by sme sa poučiť z kolektívnych športov. Je lepšie ustúpiť v prospech celku, aj keď môže byť človek výnimočným talentom. Výhodou demokracie je, že o kapitánovi vždy rozhodnú voliči.

Akú budúcnosť pravice vidíte na Slovensku?

  • Nerád špekulujem o budúcnosti. V parlamente máme jednu poslankyňu za Smer – SD (Vaľová pozn.red), ktorá sa venovala tejto disciplíne. Ja odborník nie som. O budúcnosti pravice rozhodnú voliči. Každá strana vrátane NOVA sa bude usilovať byť lídrom pravice. Májové eurovoľby urobia prvý náznak, kto bude alebo nebude úspešný. Náznak preto, že eurovoľby pri tak nízkej účasti nebudú stopercente kopírovať parlamentné voľby.

Koho postavíte ako lídra eurokandidátky?

  • Aj o tom budeme rozhodovať v sobotu. Diskusie už prebiehajú.

Na budúci týždeň ste zvolali stretnutie pravicových strán. Chcete byť lídrom pravice. Myslíte si, že na to máte, že máte dostatočnú autoritu medzi pravicovými politikmi?

  • To nie je otázka na mňa, ale skôr na nich. Nemyslím si, že rozhodujúci činiteľ, kto rozhodne o lídrovi pravice budú pravicoví politici. Budú to voliči. Z tohto pohľadu sú zaujímavé aj prieskumy verejnej mienky ohľadom dôveryhodnosti politikov.

Ste s výsledkami prieskumov strany a aj s vašimi osobnými zatiaľ spokojný?

  • Prieskumy vnímam s určitou mierou pokory a rezervy. Vnímam dobré, ale aj tie horšie. Tento rok bude z tohto pohľadu najkľúčovejší. Sú troje voľby. Okrem prezidentských sú eurovoľby a aj komunálne voľby. Myslím si, že tento rok môže byť dôležitý aj kvôli tomu, že ako bude vyzerať politická scéna do parlamentných volieb v roku 2016. Aj keď nie úplne. Príkladom je susedná Česká republika. Preferencie sa výrazne hýbali až v posledných mesiacoch. Dnes projektovať, kto bude lídrom pravice v roku 2016 je predčasné. Rozhodnú voliči. My sa samozrejme budeme uchádzať o to, aby sme boli úspešní. Kedysi pravica mala étos modernej, reformnej sily, ktorá zo Slovenska urobila hrdú krajinu. Bolo to pred 12 rokmi.

To už bolo naozaj dávno.

  • Stratilo sa to aj preto, že pravica prestala ponúkať mladých perspektívnych odborníkov schopných riadiť štát. Prestala dávať ľuďom nádej, že vie spravovať veci verejné. Bola spojená s mnohými škandálmi, kde nechýbali aj korupčné škandály. Dynamika sa stratila. Slovensko je stále mladé. Máte pocit v porovnaní s ostanými krajinami, že sme modernou krajinou? Podľa mojej mienky nie sme moderní. Preto chceme ponúkať mladých perspektívnych ľudí do politiky ako Gábora Grendela, Tibora Hlavatého a ďalších. A aj takých, čo v politike sú ako napríklad Janka Žitňanská. Nemusia to byť len mladí vekovo, ale jednoducho odborníci, ktorí majú čistý štít. Myslím si, že najmä mladí ľudia na Slovensku chcú, aby naša krajina bola znova modernou krajinou. Aby z nej nemuseli odchádzať.

Brzdou sú starí politici, ktorí nevedia, kedy majú odísť?

  • Pravica stratila drive. Mala ho pred 12 rokmi. Štartovali sa mnohé reformy. Nehovorím, že všetky boli mimoriadne úspešné, ale boli úspešné. V tom čase bolo mnoho Slovákov hrdých. Tak húfne neodchádzali. Ekonomika stúpala a nezamestnanosť nerástla. Teraz je situácia iná. Drive pravica stratila. Myslím si, že na pravej časti spektra bude úspešný ten subjekt, a my sa ako NOVA budeme o to usilovať, ktorý ten drive znova naštartuje.

Odporúčate starým politikom, aby zbalili kufre?

  • Nemyslím si, že len keď je niekto mladý, tak je dobrý a schopný. Generačná obmena je potrebná, keď chceme, aby Slovensko bolo opäť modernou krajinou. Keď spadol Mečiarov režim, tak to bola generácia štyridsiatnikov. No dnes už títo politici sú šesťdesiatnici.

V polovici decembra z SDKÚ – DS odišli Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magda Vášáryová. Oslovíte ich?

  • Nechceme robiť z NOVA zberný tábor, že budeme oslovovať každého, kto odíde z nejakej strany. Zásadná línia platí, že sme otvorenou stranou. Ľudia, ktorí boli v politike ako napríklad Lucia Žitňanská a Miro Beblavý a majú čistý štít, sú odborne zdatní, majú dvere otvorené. Nikoho nelanárime, nepresviedčame. Nebolo by to ani produktívne. Ak by sa rozhodli, dvere majú otvorené. Ešte raz zopakujem, nikoho nepresviedčame. Odkedy odišli z SDKÚ – DS, ešte som sa s nimi ani nestretol. Je to ich slobodné rozhodnutie, na ktoré ich nebudem vyzývať.

Oslovíte ich?

  • Nebolo by správne ich naháňať. Sú to vyzreté osobnosti a musia sa sami v nejakom okamihu rozhodnúť. Myslím, že sa aj rozhodnú. Ale nie v rozsahu niekoľkých mesiacov.

Myslíte si, že nakoniec skončia v NOVA?

  • Neviem.

Boli by ste radi, keby vašu stranu posilnili?

  • Bol by som rád, keby NOVA bola silnejšia, aby mala čo najviac ľudí, ktorí sú mladí a sú schopní viesť štát. V mnohých veciach mám s oboma spoločnú víziu.

Bavíme sa stále o tom, že politici nevedia, kedy majú odísť. Nevedel to Vladimír Mečiar, Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš a iní. Myslíte si, že vy budete vedieť, kedy to máte urobiť? Ak NOVA skončí pred bránami parlamentu, alebo prelezie s odrenými ušami do parlamentu, vyvodíte voči sebe zodpovednosť?

  • Určite. Dôveryhodnosť politika je v demokracii kľúčová. Ak by som necítil dôveru ľudí, v politike skončím. Zatiaľ sa v prieskumoch dôveryhodnosti objavujem najvyššie spomedzi pravicových politikov. Zatiaľ podporu cítim. No nie som od politiky závislý. Pred voľbami v roku 2012 a aj po voľbách som premýšľal, že z politiky odídem. Mám rád právo. Mám pomerne veľa ponúk aj v súkromnom sektore. Je dobré, keď nie je človek od politiky závislý – finančne, ekonomicky. To robí človeka slobodnejším. Ak by NOVA nebola v parlamentných voľbách úspešná, pre mňa je to jednoznačný signál. Nebudem to brať ako drámu. Nechcem ale odísť bez boja.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu