Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko smúti: Obľúbený režisér Jozef Bednárik (†65) zomrel!

Jozef Bednárik bol obľúbeným a uznávaným režisérom. Zobraziť galériu (8)
Jozef Bednárik bol obľúbeným a uznávaným režisérom.

BRATISLAVA - Jeho život vyhasol! Najhoršie obavy priateľov a blízkych obľúbeného režiséra Jozefa Bednárika (†65) sa naplnili. Večne usmiaty umelec vo štvrtok krátko pred deviatou hodinou večer odišiel navždy z tohto sveta.

Umelecká obec smúti! Uznávaný režisér Jozef Bednárik bol od pondelka tohto týždňa hospitalizovaný v Nemocnici Akademika Ladislava Dérera. Previezli ho tam pracovníci rýchlej zdravotníckej služby, ktorí ho v jeho byte na Klobučníckej ulici našli v bezvedomí. Stav večne usmiateho umelca bol pritom od prvej chvíle vážny. Ako sme vás na topkách informovali, bol v kóme.

Smutnú správu o tom, že nás umelec navždy opustil, nám oficiálne potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB) Petra Stano Maťašovská: „Dnes krátko pred 21.00 hodinou zomrel v Univerzitnej nemocnici Bratislava na vážne metabolické a kardiálne zlyhanie vo veku 65 rokov známy slovenský režisér Jozef Bednárik. UNB túto smutnú správu oznamuje po dohode s pozostalou rodinou a vyjadruje úprimnú sústrasť. Jozef Bednárik bol hospitalizovaný v UNB od pondelka 19.8. Jeho stav bol od začiatku veľmi vážny. Ležal na ARO v umelom spánku.”

Podľa našich informácií bol Bednárikov kolaps súborom viacerých okolností.Režisér mal silnú cukrovku a dlhodobo problémy s tlakom. Ako prezradili jeho kolegovia, už v nedeľu sa necítil najlepšie. Ich návrhy, že ho vezmú do nemocnice, však odmietal. 

Jozef Bednárik, priateľmi prezývaný Béďo, bol v umeleckom svete veľmi obľúbený. „Poznala som ho 45 rokov. Vždy som ho obdivovala, že sa v lete zobral a s jednou košeľou a trenkami prešiel všetky dostupné divadlá, kde sa len dalo. To bola jeho vášeň. Nemal vlastný život, jeho životom boli ľudia v divadle. Na javisku, za oponou i v hľadisku. Zvláštny pocit, keď odchádza jeden z mojej generácie,” reagovala na sociálnej sieti Magda Vášáryová. 

Obrovský smútok pociťuje aj herečka Eva Pavlíková, ktorá sa vo svojom odkaze takto vyznala: „Tak a dokonané. Už nikdy sa nebudeme spolu smiať, plakať, pracovať, rozprávať historky, spievať, telefonovať celé hodiny... Už mi nikdy nebudeš odporúčať knižky, hudbu, divadlo, miesta, ktoré by som mala rozhodne vidieť... Už ma nebudeš režírovať, chváliť, ani haniť. Všetko pre moje dobro. Je koniec. Vďaka Tebe som dnes tam, kde som a aj vďaka Tebe taká, aká som. Najväčší, najlepší, výnimočný a nikým nenahraditeľný. Tak som Ti chcela porozprávať o Istanbule, kde som prešla všetky miesta podľa Tvojich podrobných inštrukcií. Bohužiaľ, nestihla som. Vďaka Béďo za všetky tie výnimočné, nezabudnuteľné chvíle na javisku a v živote. Mala som veľké šťastie, že sa naše cesty stretli. Aj keď sa teraz na chvíľočku rozchádzajú, určite sa raz stretneme. Vďaka za všetko. Drahý Beďko a odpočívaj v pokoji.”

Zaslúžilý umelec

Divadelný režisér Jozef Bednárik sa narodil 17.09.1947 v Zelenči. Najskôr vyštudoval Strednú umelecko-priemyselnú školu a v roku 1970 VŠMU v Bratislave, odbor herectvo.
Na Slovensku aj v Čechách odštartoval éru muzikálu a stal sa muzikálovou režijnou stálicou. Predtým, ako sa stal úspešným divadelným režisérom, však niekoľko rokov prežil na doskách, ktoré znamenajú svet v inej úlohe, v úlohe herca.

Na dráhu divadelného režiséra sa dal v roku 1981. Debutoval ako režisér v Divadle Z zo Zelenča, ktoré sa pod jeho vedením stalo jedným z najslávnejších ochotníckych divadiel.

V roku 1990 sa Jozef Bednárik stal režisérom Novej scény v Bratislave. Pod jeho taktovkou uviedla muzikály: Evanjelium o Márii, Grand-hotel, Pokrvní bratia, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, úspech mala tiež Klietka bláznov a muzikál Donaha. S baletnými a opernými kúskami sa predstavil aj v Národnom divadle v Prahe. Výrazný divácky ohlas mali aj muzikály Rusalka, Dracula, Monte Cristo, Johanka z Arcu, Elixír života a Angelika.

Ako hosťujúci režisér sa predstavil na festivaloch v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku, Bulharsku, Monaku, Japonsku, Anglicku či Izraeli. V roku 1986 sa stal zaslúžilým umelcom.

Mnoho Slovákov si ho spája aj s úlohou porotcu v markizáckej šou Let´s Dance, kde svojimi vtipnými postrehmi a príhodami potvrdzoval povesť veselého človeka. 

Rodine a pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť!

Viete, ktorý hudobný žáner bol jeho najväčšou vášňou? Prečítajte si viac o jeho kariére na Hudba.sk

Nová kniha Jozef Bednárik sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Takto si Jozefa Bednárika budú pamätať mnohí.
Zobraziť galériu (8)
Takto si Jozefa Bednárika budú pamätať mnohí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu