Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prvý protest proti Kotlebovi: V Banskej Bystrici sa zišla asi stovka ľudí

Asi stovka ľudí protestovala proti výsledku volieb pri Pamätníku SNP Zobraziť galériu (9)
Asi stovka ľudí protestovala proti výsledku volieb pri Pamätníku SNP (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Asi stovka ľudí prišla dnes večer na hlavné schodisko pod Pamätník SNP v Banskej Bystrici, aby tam zapálili sviečky a vyjadrili tak svoj odmietavý postoj k volebnému výsledku v Banskobystrickom kraji. Podujatie zorganizovali niekoľkí banskobystrickí občianski aktivisti.

 "Keďže voľby prebehli demokraticky, tak aj my chceme demokraticky, pokojným spôsobom, vyjadriť protest proti tomu, že bol zvolený človek, ktorý reprezentuje hodnoty, ktoré nepatria do demokracie, hodnoty, ktoré sú v rozpore so Slovenským národným povstaním, ktoré začalo práve tu, v Banskej Bystrici," povedal jeden z iniciátorov akcie Rado Sloboda.

"Dali sme bohužiaľ človeku, ktorý presadzuje fašistické myšlienky, moc a peniaze. Z človeka, ktorý doposiaľ len štekal, sme urobili niekoho, kto môže v budúcnosti aj pohrýzť a to si na Slovensku dnes málokto uvedomuje," uviedla jedna z účastníčok protestu Ingrid Kosová.

Asi stovka ľudí protestovala
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Tiché zhromaždenie pod pamätníkom bolo prvou z akcií, ktorými chcú aktivisti upozorniť na dôsledky prekvapujúceho volebného výsledku v kraji. Podľa Slobodu zapáliť sviečku k pamätníku môže prísť každý večer ktokoľvek, kto s výsledkami volieb nie je spokojný. "Chceme takto upozorniť na to, že bol zvolený človek, ktorý rozdeľuje ľudí na základe farby pleti a rozličných iných rozdielov," pripomenul.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu