Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česi o Kotlebovom zvolení: Je horší ako Slota, ten bol občas smiešny!

Marián Kotleba
Marián Kotleba (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Svetové médiá dnes zareagovali na výsledky druhého kola regionálnych volieb v SR a víťazstvo Mariana Kotlebu v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK).

 Nemecký denník Welt v internetovom vydaní uviedol, že v regionálnych voľbách "prekvapujúco vyhral polícii známy slovenský pravicový extrémista Marian Kotleba", ktorého strana štve proti "kriminálnym Cigánom" a pohybuje sa na okraji legality.

Podľa internetovej verzie rakúskeho denníka Standard je vládna strana Smer "jednoznačným víťazom" v šiestich z ôsmich regiónov a pravicovo-konzervatívna opozícia sa podľa očakávania presadila v Bratislave. "Voľby však zatienil úspech pravicového extrémistu Mariana Kotlebu v Banskej Bystrici," uvádza denník. Dodáva, že Kotleba sa postaral o rozruch už v prvom kole volieb.

Politológovia ale dávali Kotlebovi "napriek dobrým výsledkom v prvom kole" len malé šance na úspech vo voľbách v druhom kole, pripomína Standard.  Internetová stránka americkej televízie ABC News uviedla, že regionálne voľby vyhral "slovenský neonacista", ktorého strana tvrdí, že NATO je teroristickou organizáciou a chce, aby SR zanechala európsku spoločnú menu.

České médiá v reakciách na voľby označili Kotlebu za neonacistu

Zvolenie Mariana Kotlebu na čelo Banskobystrického kraja (BBSK) si všimli aj české médiá.
Spravodajský server iDNES.cz napísal, že výsledky druhého kola regionálnych volieb sa na Slovensku dali očakávať, ale zvolenie Mariana Kotlebu vyvolalo v krajine rozruch. Server citoval porazeného protikandidáta Vladimíra Maňku, ktorý tvrdí, že Kotlebove výsledky by boli rovnaké v ktoromkoľvek kraji Slovenska, "možno okrem Bratislavy".

Redaktor Luboš Palata venoval situácii na Slovensku svoj komentár, v ktorom označil Kotlebu za "nácka". "Marian Kotleba nie je náhradou za Jána Slotu. Je to niečo oveľa horšie. Zatiaľ čo Ján Slota bol občas smiešny, občas hlúpy a niekedy nechutne urážajúci nacionalista, Marian Kotleba...je čistokrvný neonacista," napísal Palata.

Portál novinky.cz citovali predsedu SDKÚ a bratislavského župana Pavla Freša, ktorý po oznámení výsledkov vyhlásil, že "víťazstvo Kotlebu je porážkou demokracie na Slovensku. Demokratické strany teraz musia spojiť svoje sily a čeliť extrémizmu". Podľa webovej stránky Českej televízie sa všeobecne očakávalo, že Kotlebu jenoznačne porazí Vladimír Maňka.

 "Ak Kotlebovo druhé miesto v prvom kole krajských volieb pred 14 dňami bolo veľkým prekvapením, jeho víťazstvo v druhom kole znamená pre Slovensko šok," napísala Česká televízia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu