Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Najviac okrskov majú v Prešovskom kraji, najmenej v Trnavskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najviac volebných okrskov pre sobotňajšie voľby do orgánov samosprávnych krajov majú v Prešovskom kraji. Voliči tam budú hlasovať v 1 003 okrskoch. Najmenší počet okrskov zriadili v Trnavskom kraji, a to 524.

Prešovský kraj síce dominuje v počte okrskov, najviac volebných obvodov je však v Bratislavskom kraji - 18, v Prešovskom ich zriadili 13. Najmenej obvodov, sedem, má Trnavský kraj. Údaje poskytol Štatistický úrad SR.

Osem samosprávnych krajov je pri týchto regionálnych voľbách rozdelených na 90 volebných obvodov, ktoré sa skladajú z 5 932 okrskov. Od práce ľudí v okrskových volebných komisiách závisí aj rýchlosť spracovania výsledkov hlasovania. Priebežné neoficiálne výsledky budú štatistici počas volebnej noci zverejňovať na webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Prvé výsledky zverejnia po tom, ako budú spracované prvé zápisnice z okrskových komisií. Na štatistickom úrade odhadujú, že by to mohlo byť medzi 22:30 a 22:45.

Proces spracovávania výsledkov je rozčlenený podľa úrovní volebných komisií. Okrsková volebná komisia spíše zápisnicu, ktorá musí mať papierovú podobu. Okrem toho ju môže komisia spracovať aj v elektronickom formulári, pre podpisy členov komisie je však záväzný papierový formulár. Zápisnica putuje na obvodnú volebnú komisiu.

Ak tá dostane z okrsku len papierovú zápisnicu, skontroluje ju a prepíše do elektronického systému. Ak príde z okrsku zápisnica aj elektronicky, skontrolujú jej zhodu s papierovou verziou. Obvodná volebná komisia vygeneruje zápisnicu za svoj obvod a zašle na volebnú komisiu samosprávneho kraja, ktorá spracuje výsledok volieb za kraj. Výsledky volieb za celú republiku sumarizuje Ústredná volebná komisia.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov - ich predsedov a poslancov - budú v sobotu 9. novembra od 7:00 do 22:00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr. Všade však budú volebné miestnosti otvorené do 22:00. Ak kandidát na predsedu samosprávneho kraja nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, do 14 dní bude druhé kolo, teda pravdepodobne v sobotu 23. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu